ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την εμφάνιση κιρσών στα πόδια;

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την εμφάνιση κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση αλλά ένα από τα πρώτα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που επηρεάζει τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες και τα τοιχώματα των φλεβών έχουν υποστεί ζημιά ή εξασθενούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιοχές που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση, κάτι που συνήθως συμβαίνει στα πόδια – αν και οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός. Εκτός από τη δυσάρεστη εμφάνιση, οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, φαγούρα και βάρος στο κάτω μέρος του ποδιού (συνήθως γύρω από τον αστράγαλο) και μπορεί να ενοχλούν στον ύπνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνουν ένα βαθύτερο ζήτημα υγείας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κιρσοί δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πρώτα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που επηρεάζει τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων. Το τελευταίο στάδιο είναι τα έλκη των φλεβικών ποδιών, τα οποία είναι ανοιχτές πληγές που συνήθως εμφανίζονται γύρω από τον αστράγαλο. Δεν χειροτερεύουν όλοι οι κιρσοί, αλλά περίπου το 10% των ατόμων με κιρσούς αναπτύσσουν έκζεμα και το 3% από αυτούς φλεβικά έλκη.

Τα άτομα με κιρσούς έχουν επίσης περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) από εκείνα που δεν έχουν κιρσούς.  Ωστόσο, ενώ οι κιρσοί είναι συχνοί μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει κλινική εκπαίδευση να γνωρίζει εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τους κιρσούς του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται οι φλέβες δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα την πραγματική έκταση του προβλήματος. Για παράδειγμα, ακόμη και μια μικρή περιοχή «φλεβών που μοιάζουν με αράχνη» θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από το αναμενόμενο.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τη θεραπεία, οι κιρσοί επανέρχονται περίπου στο 20% των περιπτώσεων -αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.  Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία. Ανάπαυση των ποδιών, άσκηση και αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση στο κάτω μέρος του σώματος, όπως ο διάδρομος ή το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επανεμφάνισης των κιρσών. Η απώλεια βάρους, η χρήση καλτσών συμπίεσης στα πόδια και η αλλαγή της διατροφής μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του ενδοθηλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιτίες πίσω από την εμφάνιση κιρσών

Σταυροπόδι: Τι προβλήματα προκαλεί στην υγεία μας;

Απαλλαγείτε από τους κιρσούς και τα πρησμένα πόδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.