ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την εμφάνιση κιρσών στα πόδια;

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την εμφάνιση κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση αλλά ένα από τα πρώτα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που επηρεάζει τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων.

Κιρσοί πόδια φλέβες κίνδυνοι: Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες και τα τοιχώματα των φλεβών έχουν υποστεί ζημιά ή εξασθενούν. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιοχές που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση, κάτι που συνήθως συμβαίνει στα πόδια – αν και οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός. Εκτός από τη δυσάρεστη εμφάνιση, οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, φαγούρα και βάρος στο κάτω μέρος του ποδιού (συνήθως γύρω από τον αστράγαλο) και μπορεί να ενοχλούν στον ύπνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνουν ένα βαθύτερο ζήτημα υγείας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κιρσοί δεν είναι μια αυτόνομη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πρώτα στάδια της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που επηρεάζει τη φλεβική κυκλοφορία των κάτω άκρων. Το τελευταίο στάδιο είναι τα έλκη των φλεβικών ποδιών, τα οποία είναι ανοιχτές πληγές που συνήθως εμφανίζονται γύρω από τον αστράγαλο. Δεν χειροτερεύουν όλοι οι κιρσοί, αλλά περίπου το 10% των ατόμων με κιρσούς αναπτύσσουν έκζεμα και το 3% από αυτούς φλεβικά έλκη.

Τα άτομα με κιρσούς έχουν επίσης περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) από εκείνα που δεν έχουν κιρσούς.  Ωστόσο, ενώ οι κιρσοί είναι συχνοί μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει κλινική εκπαίδευση να γνωρίζει εάν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τους κιρσούς του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται οι φλέβες δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα την πραγματική έκταση του προβλήματος. Για παράδειγμα, ακόμη και μια μικρή περιοχή «φλεβών που μοιάζουν με αράχνη» θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερο πρόβλημα από το αναμενόμενο.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τη θεραπεία, οι κιρσοί επανέρχονται περίπου στο 20% των περιπτώσεων -αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.  Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπεία. Ανάπαυση των ποδιών, άσκηση και αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση στο κάτω μέρος του σώματος, όπως ο διάδρομος ή το ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επανεμφάνισης των κιρσών. Η απώλεια βάρους, η χρήση καλτσών συμπίεσης στα πόδια και η αλλαγή της διατροφής μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του ενδοθηλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αιτίες πίσω από την εμφάνιση κιρσών

Σταυροπόδι: Τι προβλήματα προκαλεί στην υγεία μας;

Απαλλαγείτε από τους κιρσούς και τα πρησμένα πόδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.