Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς

Πώς να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς

Με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα αλλάζει και παρατηρούνται σταδιακές αλλαγές. Οι αλλαγές στο σώμα μετά τα 40, καθώς και η αλλαγή στο βάρος, συμβάλλουν στη δημιουργία κιρσών. Η γήρανση φθείρει τις βαλβίδες στις φλέβες με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργούνται ανεπιθύμητοι κιρσοί. Ομοίως, όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος, τόσο περισσότερη πίεση ασκείται στις φλέβες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται. Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε υγιείς τις φλέβες μας είναι οι εξής:

Ρυθμίστε το βάρος σας…

Το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει συνολικά τον οργανισμό αλλά ιδιαίτερα τα πόδια. Όσον αφορά στις φλέβες, αυτές επωμίζονται το δύσκολο έργο να διακινήσουν μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αίματος προς την καρδιά, κάτι που αρκετές φορές δεν καταφέρνουν. Δημιουργούνται έτσι προβλήματα στην απορροή του φλεβικού αίματος από τα πόδια που μπορεί να καταλήξουν σε φλεβική ανεπάρκεια ή και κιρσούς. Η ρύθμιση του βάρους σας, εκτός από τα οστά και τους ενδιάμεσους ιστούς, θα διευκολύνει και όλα τα αγγεία των ποδιών (αρτηρίες, φλέβες, λεμφαγγεία) να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους για να διατηρήσετε πόδια υγιή και όμορφα.

Καταπολεμήστε το άγχος

Όσο μεγαλώνουμε, το άγχος μας γίνεται περισσότερο ψυχολογικό, και λιγότερο δημιουργικό. Το άγχος μας συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι μεγαλώνουμε και δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές και την ίδια ενέργεια όπως παλαιότερα. Ως συνέπεια, αρχίζουμε την υπερβολική και αψυχολόγητη, κατανάλωση φαγητού που συντελεί στην αύξηση του σωματικού μας βάρους. Ένας τρόπος αποφυγής της λαιμαργίας είναι να μείνετε απασχολημένοι. Βρείτε κάτι να σας αποσπάσει την προσοχή ή ξεκινήστε μία δραστηριότητα που έχετε παρατηρήσει ότι σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις.

Κοιμηθείτε σωστά!

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγκη των ανθρώπων για ξεκούραση μεταβάλλεται σημαντικά με τη πάροδο του χρόνου. Μετά την ηλικία των 40, δεν έχουμε τις ίδιες αντοχές, για αυτό ένας ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για να είμαστε αποδοτικοί όλη την υπόλοιπη ημέρα. Συγκεκριμένα, συνίσταται να συμπληρώνετε 7 με 9 ώρες ύπνου. Η αδυναμία να κοιμηθούμε έχει ως συνέπεια την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να φάτε ένα ελαφρύ βραδινό, κλείστε όλα τα φώτα και ξαπλώστε νωρίς. Παρ’ όλα αυτά, ο ύπνος για πάνω από 9 ώρες επίσης αποτελεί πρόβλημα, καθώς συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα και σάκχαρο.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Με τις αλλαγές στο σώμα μετά τα 40, είναι απαραίτητο να αλλάξετε και τις διατροφικές σας συνήθειες. Έχοντας περισσότερες πιθανότητες για αύξηση του λιπώδους ιστού, περιορίστε σημαντικά τις τροφές που τείνουν να τον αυξάνουν, όπως τα γλυκά, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τη ζάχαρη. Εντάξτε στα γεύματά σας πράσινα λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Επιπλέον, εφαρμόστε τον κανόνα των 5 γευμάτων, καταναλώνοντας μικρά και συχνά υγιεινά γεύματα.

Ασκηθείτε

Παρόλο που η έντονη γυμναστική είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να κάψουμε τις θερμίδες των γευμάτων μας, μετά τα 40 το σώμα μας δεν έχει τις ίδιες αντοχές. Εντάσσοντας όμως μια μέτριας έντασης άσκηση στο πρόγραμμά σας με το ρυθμό, τη διάρκεια και τη συχνότητα που αντέχετε είναι ζωτικής σημασίας για μια καλή υγεία. Δοκιμάστε γρήγορο περπάτημα, διάδρομο, λίγες εκτάσεις, κολύμβηση ή ποδηλασία για περίπου 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνετε. Μην αφήσετε τις αλλαγές στο σώμα σας μετά τα 40 να μπουν εμπόδιο στη καθημερινότητά σας. Καθιερώστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με ελάχιστο στρες, άσκηση, αλλά και την απαραίτητη ξεκούραση, για να είναι τα πόδια σας πάντα υγιή και όμορφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βατόμουρα βοηθούν στη διαχείριση της κατάθλιψης αλλά με μια διαφορά 

Τα ΣΜΝ της μητέρας συνδέονται με μειωμένο βάρος γέννησης στην Παπούα Νέα Γουινέα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Close Icon