Ρεπορτάζ Υγείας

Πόδια Κιρσοί: Αλλαγές που μπορούν να τους προλάβουν ή να εμποδίσουν την επιδείνωσή τους

Πόδια Κιρσοί: Αλλαγές που μπορούν να τους προλάβουν ή να εμποδίσουν την επιδείνωσή τους

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι εμφανείς, πρησμένες φλέβες στα πόδια. Μπορεί να νιώθουμε πέρα από το οίδημα, πόνο και βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουμε και αποχρωματισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγούν σημαντικά και να δημιουργηθεί και έλκος.

Πόδια Κιρσοί: Οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως στα πόδια. Πρόκειται για πρησμένες, διατεταμένες φλέβες γεμάτες με αίμα, συχνά έχουν ένα κόκκινο ή μπλε-μοβ χρώμα και επίσης σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν πόνο. Η πάθηση είναι πολύ κοινή, ειδικά στις γυναίκες. Σχεδόν το 25% όλων των ενηλίκων εμφανίζει κιρσούς.

Ποιες αιτίες βρίσκονται πίσω από την εμφάνιση των κιρσών

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που εμποδίζουν το αίμα από το να ρέει προς τα πίσω. Όταν αυτές οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα αρχίζει να μαζεύεται στις φλέβες αντί να συνεχίζει προς την καρδιά. Στη συνέχεια, οι φλέβες μεγεθύνονται.

Οι κιρσοί, όπως προαναφέρθηκε, συχνότερα εμφανίζονται στα πόδια. Οι φλέβες εκεί βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά και η βαρύτητα δυσκολεύει το αίμα στο να ρέει προς τα πάνω. Κάποιες πιθανές αιτίες για την εμφάνιση κιρσών περιλαμβάνουν:

– την εγκυμοσύνη

– την εμμηνόπαυση

– την ηλικία άνω των 50

– τη συχνή ορθοστασία

– την παχυσαρκία

– οικογενειακό ιστορικό κιρσών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι εμφανείς, πρησμένες φλέβες στα πόδια. Μπορεί να νιώθουμε πέρα από το οίδημα, πόνο και βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουμε και αποχρωματισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγούν σημαντικά και να δημιουργηθεί και έλκος.

Κατά την ιατρική επίσκεψη, ο γιατρός θα εξετάσει τα πόδια και τις εμφανές φλέβες σε καθιστή και σε όρθια θέση. Θα ρωτήσει για πιθανό πόνο ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχουμε παρατηρήσει. Επίσης, μπορεί να ζητήσει έναν υπέρηχο για να εξετάσει τη ροή στο αίμα. Είναι μια μη επεμβατική εξέταση.

Τέλος, ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται, μπορεί να κάνει φλεβογραγία για να εξετάσει καλύτερα τις φλέβες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός εγχέει ένα ειδικό χρώμα στα πόδια σας και βγάζει ακτινογραφία της περιοχής. Το χρώμα εμφανίζεται σε αυτή δίνοντας μια ακριβέστερη εικόνα του προβλήματος. Αυτές οι εξετάσεις διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη πάθηση, όπως θρόμβωση.

Αντιμετώπιση των κιρσών

Γενικά, οι γιατροί είναι συγκρατημένοι ως προς τη θεραπεία τους. Τις περισσότερες φορές, λαμβάνουμε τη συμβουλή να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής αντί να δοκιμάσουμε πιο επεμβατικές θεραπείες. Οι ακόλουθες αλλαγές μπορούν να προλάβουν τους κιρσούς ή να εμποδίσουν την επιδείνωσή τους:

– Αποφεύγουμε να στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλες χρονικές περιόδους

– Χάνουμε βάρος ή διατηρούμε ένα υγιές βάρος

– Ασκούμαστε για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος

– Χρησιμοποιούμε κάλτσες συμπίεσης.

Χειρουργική επέμβαση

Αν δεν λειτουργούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή οι φλέβες προκαλούν πολύ πόνο ή βλάπτουν τη συνολική μας υγεία, χρειαζόμαστε μια πιο επεμβατική διαδικασία. Η εγχείρηση με εκρίζωση του ανεπαρκούντος τμήματος της φλέβας και εκτομή των κιρσών είναι μια διαδικασία που απαιτεί αναισθησία. Υπάρχουν όμως πλέον και λιγότερο επεμβατικές επιλογές, όπως το ενδοφλεβικό laser ή η θερμική κατάλυση με ραδιοσυχνότητες. Τέλος, υπάρχει και η χημική κατάλυση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση για τις ευρυαγγείες

Πότε εμφανίζεται συχνότερα φλεβική θρόμβωση

Σταυροπόδι: Τι προβλήματα προκαλεί στην υγεία μας;

10 παράξενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

H φλεβική ανεπάρκεια «σαρώνει» στις γυναίκες

Φλεβίτιδα: είναι επικίνδυνη; πως αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Αποτελέσματα ελέγχων rapid test 06/05/21

Κορωνοϊός κλιμάκια ΕΟΔΥ: Αποτελέσματα ελέγχων rapid test 06/05/21Εχθές Πέμπτη 6 Μαίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου και πραγματοποιήθηκαν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

"Γκάζι" πατάει η επιχείρηση Ελευθερία- Νέο ρεκόρ εμβολιασμών σε ένα 24ωρο -114.680 σε μια ημέρα

Με υψηλές ταχύτητες τρέχει τις τελευταίες ημέρες η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας, με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για ένα «ράλι» εμβολιασμών τόσο τον μήνα που διανύομε όσο και τον Ιούνιο.

Οδηγός άρσης των μέτρων - Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό

Το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ από αύριο Σάββατο σηματοδοτεί την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων καθώς σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα επανεκκινήσουν και άλλες δραστηριότητες. Αναλυτικά ο οδηγός για την άρση του lockdown.