ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κατευθυντήριες οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Κατευθυντήριες οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου και τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 460.000 γυναίκες κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με τη νόσο στην Ευρώπη. Ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται σε όλον τον κόσμο 1,67 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού αναφέρεται στον καρκίνο που είναι περιορισμένος στον μαστό ή/και στους τοπικούς λεμφαδένες και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Η αφαίρεση του όγκου με χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη βάση της θεραπείας, με τη βοήθεια άλλων θεραπευτικών επιλογών. Οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού μπορούν να επωφεληθούν της προεγχειρητικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που χορηγείται πριν από την χειρουργική επέμβαση και στοχεύει στη μείωση του μεγέθους του όγκου ώστε να γίνει κατά το δυνατόν πιο συντηρητικό χειρουργείο με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Τη σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού καθώς και τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου πληθυσμού γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν ανέδειξαν η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε), κατά τη διάρκεια της Συνάντησης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.

Ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία (επικουρική) ακολουθεί την χειρουργική επέμβαση.

Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία). Η στρατηγική αυτή, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς τόσο όσον αφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά την χειρουργική επέμβαση και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

Σε συνέχεια της συνάντησης ακολούθησε συζήτηση με δημοσιογράφους όπου δόθηκαν ορισμένες διευκρινήσεις όσον αφορά την προεγχειρητική θεραπεία. Οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κατηγορίες των καρκίνων και των ασθενών που μπορούν να επωφεληθούν της προεγχειρητικής θεραπείας ανέφερε ότι «η προεγχειρητική θεραπεία είναι χορήγηση φαρμάκων χημικοθεραπευτικών και άλλων με στόχο να μικρύνει και μερικές φορές να εξαφανιστεί η κακοήθεια και από το μαστό και από τη μασχάλη. Είναι συγκεκριμένες οι ομάδες και οι τύποι που ανταποκρίνονται σε αυτή τη θεραπεία. Ουσιαστικά είναι δυο αυτές οι ομάδες: η τριπλά αρνητική κακοήθεια και οι κακοήθειες που υπερεκφράζουν το HER2 που είναι μία όγκοπρωτεΐνη. Αυτές οι δύο κατηγορίες όταν ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 2 εκατοστά έχει συμφωνηθεί διεθνώς ότι θα πρέπει να προηγείται χημειοθεραπεία».

Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα. Η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο. Ο Χειρουργός Μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πηγές μετάδοσης του κορωνοϊού και οι τρόποι προστασίας

Διάσημος επιδημιολόγος του Columbia: "Δύσκολη η επιστροφή μας στην κανονικότητα"

Πως τα προβιοτικά βελτιώνουν την καθημερινότητά μας

Όταν τα προβιοτικά εφαρμόζονται τοπικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας εμποδίζουν τα δερματικά κύτταρα από το να αντιληφθούν τα κακά βακτήρια και τα παράσιτα που ενεργοποιούν ανοσολογική απόκριση.

Δυσάρεστα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα σε ασθενείς covid-19

Ένα συναφές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Κόλπα για να φτιάξετε εύκολα ρομαντική ατμόσφαιρα

Σεξουαλική υγεία: Ιδέες για ρομαντικές συνευρέσεις στο σπίτι. Για όλες τις φορές που η σύντροφός σας σας έχει χαρίσει αμέτρητες αναμνήσεις αγάπης ή έχει γεμίσει την καρδιά σας με ανέφικτες χαρές, είναι καιρός να ανταποδώσετε στο σύντροφο σας με γλυκές πράξεις. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις σε μέρη ή να περιμένεις στην ουρά για ένα ρομαντικό […]

Η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψυχική Υγεία: Ψυχολογικά αποτελέσματα της μουσικής στην εγκυμοσύνη. Ο κορωνοϊός έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η μουσική κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Από τους προϊστορικούς χρόνους οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σε μαγικές τελετές και τελετές για να εκφράσουν και να τρομάξουν τους φόβους τους. Από μια πιο πρόσφατη προοπτική, […]

Η Μέρκελ "κλειδώνει" τα χιονοδρομικά σε όλη την Ευρώπη

Χιονοδρομικά Ευρώπη: Έκκληση για να μην ανοίξουν κάνει η Γερμανία. Στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού στις αρχές του έτους, πολλοί Γερμανοί μολύνθηκαν στο Αυστριακό θέρετρο σκι Ischgl. Η Γερμανία επιθυμεί από τις Αλπικές χώρες να διατηρήσουν κλειστά τα θέρετρα σκι για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας με τη γειτονική Αυστρία […]

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).