ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Ποια εξέταση βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Καρκίνος: Ποια εξέταση βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Καρκίνος: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και αυξάνεται, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς.

Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε τεστ κοπράνων για έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι πολύ λίγοι ακολουθούν μια κολονοσκόπηση όταν αυτή η εξέταση προειδοποιεί για πιθανό καρκίνο. Η μη παρακολούθηση υπονομεύει το σημείο του ελέγχου, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jeff Mohl, διευθυντής έρευνας και ανάλυσης για την American Medical Group Association, έναν εμπορικό οργανισμό.

Εξέταση παχέος εντέρου

Σε αυτή τη μελέτη σχεδόν 33.000 ατόμων με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, μόλις το 56% που είχε θετικό αποτέλεσμα από μια εξέταση κοπράνων είχε παρακολουθήσει κολονοσκόπηση εντός ενός έτους. Οι φτωχότεροι άνθρωποι και η πανδημία COVID-19 συνδέθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά παρακολούθησης. «Προφανώς, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», είπε ο Mohl. «Εάν προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσες ζωές σώζονται, υποθέτετε ότι όλοι λαμβάνουν παρακολούθηση εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα, και αν οι μισοί από αυτούς δεν το κάνουν αυτό, προφανώς θα σώσετε μόνο τις μισές πολλοί άνθρωποι.” Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 18 Ιανουαρίου στο JAMA Network Open και βασίστηκαν σε προβολές μεταξύ 2017 και 2020.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και αυξάνεται, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. Τα ποσοστά αυξάνονται κατά 1% έως 2% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε Αμερικανούς κάτω των 50 ετών, λέει η αντικαρκινική κοινωνία. Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους ηλικίας 45 έως 75 ετών να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί να είναι μια εξέταση κοπράνων, εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση ή κολονογραφία CT.

Άτομα με υψηλότερους παράγοντες κινδύνου, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων ή ορισμένα γενετικά σύνδρομα μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε έλεγχο νωρίτερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο μη επεμβατικός έλεγχος με βάση τα κόπρανα, ο οποίος συνήθως γίνεται στο σπίτι, ελέγχει τα περιττώματά σας για σημάδια καρκίνου. Μπορείτε να λάβετε είτε αρνητικό είτε θετικό αποτέλεσμα. Ένα θετικό εύρημα δεν εγγυάται τον καρκίνο. Μπορεί, επίσης, κάποιος να έχει έναν προκαρκινικό πολύποδα του παχέος εντέρου που πρέπει να αφαιρεθεί ή να έφαγε κάτι που προκάλεσε την εξέταση. Τα ψευδώς θετικά είναι επίσης πιθανά, είπε ο Mohl. “Δεν είναι διαγνωστικά. Δεν μπορούν να διαγνώσουν την πάθηση που έχετε. Απλώς σας λένε ότι ίσως διατρέχετε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο”, είπε ο Mohl. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να προγραμματίσουν κολονοσκόπηση.

Οι λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν τον έλεγχο κοπράνων ως πρώτο βήμα έναντι της κολονοσκόπησης είναι ότι η κολονοσκόπηση περιλαμβάνει καταστολή και είναι πιο χρονοβόρα. Γενικά, κάποιος που υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά και να κανονίσει μεταφορά στο σπίτι μετά τη διαδικασία. Μερικές φορές είναι δύσκολο να κλείσετε ένα ραντεβού επειδή μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί πάροχοι. “Ένας από τους μεγάλους παράγοντες είναι απλώς ότι οι ασθενείς αισθάνονται άβολα με την κολονοσκόπηση”, είπε ο Mohl. “Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν μια εξέταση με βάση τα κόπρανα είναι επίσης λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην κάνουν συνέχεια. Είναι άβολο. Είναι παράξενοι από αυτό ή δεν έχουν μεταφορικό μέσο.”

Είναι επίσης πιθανό ορισμένα άτομα να μην κατανοούν τη σημασία ενός θετικού αποτελέσματος δοκιμής με βάση τα κόπρανα. «Εάν έχετε θετικό τεστ με βάση τα κόπρανα, διατρέχετε περίπου 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο να έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου, έτσι ώστε να είναι πολύ επείγον να πάτε», είπε ο Mohl. Τέτοιες δοκιμές στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές για τον εκδημοκρατισμό της υγειονομικής περίθαλψης, είπε ο Dahut. «Νομίζω ότι είναι ανησυχητικό», είπε ο Dahut για τα αποτελέσματα της μελέτης. «Όχι σοκαριστικό, δυστυχώς, αλλά ανησυχητικό».

Η σημασία της παρακολούθησης του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μην έχει απήχηση στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άλλοι προληπτικοί έλεγχοι, είπε ο Dahut, χρησιμοποιώντας μια μη φυσιολογική μαστογραφία ως παράδειγμα προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Κάποιος που κάνει μια μη φυσιολογική μαστογραφία μπορεί επίσης να έχει πιο επίμονη παρακολούθηση από το ιατρείο του, είπε ο Dahut. “Πρέπει να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ ενός θετικού τεστ και της κολονοσκόπησής σας”, είπε ο Dahut. «Εάν λάβετε ένα θετικό τεστ, σε έναν τέλειο κόσμο θα μπαίνετε σε ένα σύστημα όπου θα σας δίνονταν επιλογές για κολονοσκόπηση, σε αντίθεση με το να χρειάζεται να το φροντίζετε μόνοι σας». Ένας πλοηγός ασθενών ή ένας επαγγελματίας νοσηλευτής μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, είπε ο Dahut. «Πρέπει να γίνει με τρόπο για να κλείσει αυτός ο βρόχος», πρόσθεσε. Μια λύση μπορεί να είναι περισσότερη εκπαίδευση παρόχων, πρότειναν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η φυλή και η γεωγραφία συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους καθυστέρησης της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας;

Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Αυξάνεται το ποσοστό του καρκίνου της μήτρας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Κίνα αναμένει την κορύφωση νέου κύματος της covid μέχρι το τέλος Ιουνίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με την Κίνα «σε διακρατικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων θεμάτων υγείας και της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.