ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος μαστού: Υγρή βιοψία ανιχνεύει καρκινικό DNA μέσα σε πέντε ώρες

Καρκίνος μαστού: Υγρή βιοψία ανιχνεύει καρκινικό DNA μέσα σε πέντε ώρες

Καρκίνος μαστού: Ένα νέο, αυτοματοποιημένο τεστ υγρής βιοψίας που αναπτύσσεται από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκινικού DNA στο αίμα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού μέσα σε πέντε ώρες. Το τεστ, επί του παρόντος διατίθεται μόνο για ερευνητική χρήση, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει γρήγορα τους ογκολόγους να προσδιορίσουν εάν οι θεραπείες για τον καρκίνο είναι αποτελεσματικές.

Το τεστ, που ονομάζεται Liquid Biopsy for Breast Cancer Methylation (LBx-BCM) μπορεί να ανιχνεύσει την μεθυλίωση σε ένα ή περισσότερα από τα εννέα γονίδια που έχουν τροποποιηθεί σε καρκίνους του μαστού σε 4,5 ώρες. Απαιτεί λιγότερο από 15 λεπτά πρακτικής άσκησης από τεχνικό εργαστηρίου. Μια επικύρωση του τεστ και των πιθανών χρήσεών του δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Μαΐου στο περιοδικό Cancer Research Communications. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, αλλά περνούν από πολλούς θεραπευτικούς κύκλους προτού οι ογκολογικές ομάδες μπορέσουν να πραγματοποιήσουν απεικονιστικές μελέτες για να καθορίσουν εάν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική, εξηγεί η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Saraswati Sukumar, Ph.D., καθηγήτρια ογκολογίας και παθολογίας στο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η απεικόνιση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανίχνευση αλλαγών σε μεγαλύτερους όγκους, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν αλλαγές σε μικρότερους όγκους, λέει η Sukumar.

«Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μια ανάλυση που θα ήταν περίπλοκη αλλά απλή στην εκτέλεση της παγκοσμίως και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σημείο της περίθαλψης για την παροχή αυθημερόν ανατροφοδότησης σε κλινικούς ιατρούς και ασθενείς», σημειώνει η Sukumar. “Εάν είμαστε σε θέση να δείξουμε με αυτήν την ανάλυση φυσιγγίων, ότι είμαστε πράγματι επιτυχείς στην πρόβλεψη της πορείας της θεραπείας, ίσως μπορέσουμε να επιφέρουμε αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε τη χημειοθεραπεία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς για μεταστατικό καρκίνο του μαστού.”

Με το τεστ LBx-BCM, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες της Cephied, ένας τεχνικός μπορεί να τοποθετήσει δείγματα αίματος ή πλάσματος από καρκινοπαθείς σε σωλήνες που περιέχουν αντιδραστήριο, ένα μείγμα που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή DNA, και να τοποθετήσει το περιεχόμενο σε φυσίγγια. Το Liquid Biopsy for Breast Cancer Methylation (LBx-BCM) στη συνέχεια τροποποιεί χημικά το DNA και ανιχνεύει μεθυλιωμένα γονίδια, δίνοντας γρήγορα αποτελέσματα. Η ανάλυση αναζητά δείκτες μεθυλίωσης (χημικές αλλοιώσεις στο DNA, ιδιαίτερα στα καρκινικά κύτταρα) ανάμεσα σε μια ομάδα εννέα γονιδίων που αναγνωρίζουν τους τέσσερις υποτύπους του καρκίνου του μαστού. Τα γονίδια: AKR1B1, TM6SF1, ZNF671, TMEFF2, COL6A2, HIST1H3C, RASGRF2, HOXB4 και RASSF1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στην θεραπεία συμπαγών όγκων

Ζωτικής σημασίας η διαχείριση διαβήτη στον καρκίνο του μαστού

Διερεύνηση της βαθιάς σχέσης μεταξύ καρκίνου και γενετικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.