ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος μαστού: Υγρή βιοψία ανιχνεύει καρκινικό DNA μέσα σε πέντε ώρες

Καρκίνος μαστού: Υγρή βιοψία ανιχνεύει καρκινικό DNA μέσα σε πέντε ώρες

Καρκίνος μαστού: Ένα νέο, αυτοματοποιημένο τεστ υγρής βιοψίας που αναπτύσσεται από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκινικού DNA στο αίμα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού μέσα σε πέντε ώρες. Το τεστ, επί του παρόντος διατίθεται μόνο για ερευνητική χρήση, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει γρήγορα τους ογκολόγους να προσδιορίσουν εάν οι θεραπείες για τον καρκίνο είναι αποτελεσματικές.

Το τεστ, που ονομάζεται Liquid Biopsy for Breast Cancer Methylation (LBx-BCM) μπορεί να ανιχνεύσει την μεθυλίωση σε ένα ή περισσότερα από τα εννέα γονίδια που έχουν τροποποιηθεί σε καρκίνους του μαστού σε 4,5 ώρες. Απαιτεί λιγότερο από 15 λεπτά πρακτικής άσκησης από τεχνικό εργαστηρίου. Μια επικύρωση του τεστ και των πιθανών χρήσεών του δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 6 Μαΐου στο περιοδικό Cancer Research Communications. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία, αλλά περνούν από πολλούς θεραπευτικούς κύκλους προτού οι ογκολογικές ομάδες μπορέσουν να πραγματοποιήσουν απεικονιστικές μελέτες για να καθορίσουν εάν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική, εξηγεί η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Saraswati Sukumar, Ph.D., καθηγήτρια ογκολογίας και παθολογίας στο την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η απεικόνιση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανίχνευση αλλαγών σε μεγαλύτερους όγκους, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν αλλαγές σε μικρότερους όγκους, λέει η Sukumar.

«Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μια ανάλυση που θα ήταν περίπλοκη αλλά απλή στην εκτέλεση της παγκοσμίως και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σημείο της περίθαλψης για την παροχή αυθημερόν ανατροφοδότησης σε κλινικούς ιατρούς και ασθενείς», σημειώνει η Sukumar. “Εάν είμαστε σε θέση να δείξουμε με αυτήν την ανάλυση φυσιγγίων, ότι είμαστε πράγματι επιτυχείς στην πρόβλεψη της πορείας της θεραπείας, ίσως μπορέσουμε να επιφέρουμε αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε τη χημειοθεραπεία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς για μεταστατικό καρκίνο του μαστού.”

Με το τεστ LBx-BCM, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες της Cephied, ένας τεχνικός μπορεί να τοποθετήσει δείγματα αίματος ή πλάσματος από καρκινοπαθείς σε σωλήνες που περιέχουν αντιδραστήριο, ένα μείγμα που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή DNA, και να τοποθετήσει το περιεχόμενο σε φυσίγγια. Το Liquid Biopsy for Breast Cancer Methylation (LBx-BCM) στη συνέχεια τροποποιεί χημικά το DNA και ανιχνεύει μεθυλιωμένα γονίδια, δίνοντας γρήγορα αποτελέσματα. Η ανάλυση αναζητά δείκτες μεθυλίωσης (χημικές αλλοιώσεις στο DNA, ιδιαίτερα στα καρκινικά κύτταρα) ανάμεσα σε μια ομάδα εννέα γονιδίων που αναγνωρίζουν τους τέσσερις υποτύπους του καρκίνου του μαστού. Τα γονίδια: AKR1B1, TM6SF1, ZNF671, TMEFF2, COL6A2, HIST1H3C, RASGRF2, HOXB4 και RASSF1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στην θεραπεία συμπαγών όγκων

Ζωτικής σημασίας η διαχείριση διαβήτη στον καρκίνο του μαστού

Διερεύνηση της βαθιάς σχέσης μεταξύ καρκίνου και γενετικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.