Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος μαστού άσκηση: Ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα γυμναστικής μειώνει τον πόνο και την ενόχληση

Καρκίνος μαστού άσκηση: Ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα γυμναστικής μειώνει τον πόνο και την ενόχληση

Καρκίνος μαστού άσκηση: Η περιορισμένη κίνηση των ώμων και ο χρόνιος πόνος ή το πρήξιμο στην περιοχή της μασχάλης μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ανάρρωση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων ανακουφίζει αισθητά.

Ο πόνος στο χέρι και στους ώμους είναι συνηθισμένος για τις γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού. Ως εκ τούτου, η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης υπό επίβλεψη αμέσως μετά μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση της ενόχλησης. Η περιορισμένη κίνηση των ώμων και ο χρόνιος πόνος ή το πρήξιμο στην περιοχή της μασχάλης μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ανάρρωση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, έχουν βρεθεί ισχυρές ενδείξεις ότι η πρώιμη, δομημένη, προοδευτική άσκηση είναι ασφαλής και κλινικά αποτελεσματική για γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στον ώμο και τα άνω άκρα μετά από μη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση μαστού.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έγινε με επικεφαλής την Julie Bruce, καθηγήτρια στη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στην Αγγλία. Στη νέα μελέτη, η ομάδα της Bruce παρακολούθησε τα αποτελέσματα σχεδόν 400 γυναικών από τη Βρετανία, μέσης ηλικίας 58 ετών, που υποβλήθηκαν σε μη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού. 50% από τις συμμετέχουσες έλαβαν τη συνήθη φροντίδα, δηλαδή απλώς τους δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια. Οι άλλες μισές έλαβαν τη συνήθη φροντίδα μαζί με ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης που καθοδηγούνταν από φυσιοθεραπευτές. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν:

  • διατάσεις
  • ενδυνάμωση
  • σωματική δραστηριότητα
  • αλλαγές συμπεριφοράς

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επτά έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση, με δύο επιπλέον ραντεβού έναν και τρεις μήνες αργότερα. Ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γυναίκες στην ομάδα άσκησης είπαν ότι είχαν χαμηλότερη ένταση πόνου, λιγότερη αναπηρία στο χέρι και καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία από εκείνες της ομάδας συνήθους φροντίδας. Δεν υπήρχαν διαφορές στον πόνο των νεύρων, στις επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, στις λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου, στο οίδημα ή σε άλλες επιπλοκές. Αναλυτικά η μελέτη δημοσιεύτηκε μέσω διαδικτύου στις 11 Νοεμβρίου στο BMJ.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η άσκηση είναι ένα έγκυρο μέτρο αποκατάστασης, καθώς και ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των καρκινοπαθών να ευδοκιμήσουν στην ανάρρωσή τους”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Paul Baron, ο οποίος είναι επικεφαλής χειρουργικής μαστού στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα άσκησης ήταν επίσης οικονομικά αποδοτικό, όπως σημείωσαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα άσκησης κατέληξε να κοστίζει κατά μέσο όρο 173 $ ανά ασθενή. Ωστόσο, αυτότο κόστος αντισταθμίστηκε από μια μέση εξοικονόμηση 518 $ ανά ασθενή στην ομάδα άσκησης, όταν οι ερευνητές εξέτασαν όλη την υγειονομική περίθαλψη και τις προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες δικαστικά έξοδα. Η ομάδα της Bruce πρότεινε επίσης ότι το πρόγραμμα άσκησής τους «είναι κατάλληλο για ευρύτερη εφαρμογή στην κλινική πράξη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

50 τύποι καρκίνων φαίνεται ότι ανιχνεύονται με πρωτοποριακό τεστ αίματος

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Προτάσεις Συλλόγων «Άλμα Ζωής», ΕΧΕΜ και ΕΕΑΜ για την διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωτίζεται Ροζ τη Δευτέρα 25/10-Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Οι γυναίκες έχουν γιατρό από την εφηβεία τους ως επί το πλείστον για την υγεία της περιόδου, τον έλεγχο των γεννήσεων και πολλά άλλα", δήλωσε ο Lipshultz. «Οι άνδρες συχνά δεν επισκέπτονται τακτικά έναν γιατρό και μέχρι να τους δούμε για ουρολογικά προβλήματα, αναπαραγωγικά προβλήματα ή γενικά για την υγεία τους, μπορεί να είναι πολύ αργά».

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Close Icon