ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο [vid]

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο [vid]

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών - όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του αλκοόλ και την τακτική άσκηση.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, ο καρκίνος του μαστού θα επηρεάσει 1 στις 8 γυναίκες. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  • Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 5% έως 10% των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένα άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου στο ιστορικό τους αναπτύσσουν καρκινικές νόσους, ενώ άλλα άτομα με παράγοντες κινδύνου δεν αναπτύσσουν καρκίνο. Είναι ωστόσο πιθανό ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση του γενετικού σας υλικού, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντός σας.

  • Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Είναι σαφές ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, είναι στο χέρι σας να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο περιορισμός ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η υιοθέτηση μιας πιο ενεργητικής καθημερινότητας με χρόνο για σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό και απαραίτητο να είστε σε “επαγρύπνηση” για την ανίχνευση του. Οι τακτικές μαστογραφίες και άλλες εξετάσεις που μπορεί να σας συστήσει ο/η γιατρός σας, μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού νωρίς. Η έγκαιρη πρόγνωση σώζει ζωές.

  • Μπορεί η υγιεινή διατροφή να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού;

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο και μικτούς ξηρούς καρπούς ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή συνήθως επιλέγουν υγιή λίπη, όπως ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο και τρώνε ψάρια αντί για κόκκινο κρέας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπίδες για αξιόπιστη διάγνωση κορωνοϊού χάρη στην όσφρηση των σκύλων

Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν είμαστε καλοί με τον εαυτό μας

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλινικές Δοκιμές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;