ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο [vid]

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο [vid]

Καρκίνος Μαστού Πρόληψη: Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών - όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του αλκοόλ και την τακτική άσκηση.

Σύμφωνα με την American Cancer Society, ο καρκίνος του μαστού θα επηρεάσει 1 στις 8 γυναίκες. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  • Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 5% έως 10% των καρκίνων του μαστού συνδέονται με γονιδιακές μεταλλάξεις που περνούν από γενιά σε γενιά. Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένα άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου στο ιστορικό τους αναπτύσσουν καρκινικές νόσους, ενώ άλλα άτομα με παράγοντες κινδύνου δεν αναπτύσσουν καρκίνο. Είναι ωστόσο πιθανό ότι ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση του γενετικού σας υλικού, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντός σας.

  • Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Είναι σαφές ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, είναι στο χέρι σας να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο περιορισμός ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η υιοθέτηση μιας πιο ενεργητικής καθημερινότητας με χρόνο για σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό και απαραίτητο να είστε σε “επαγρύπνηση” για την ανίχνευση του. Οι τακτικές μαστογραφίες και άλλες εξετάσεις που μπορεί να σας συστήσει ο/η γιατρός σας, μπορεί να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού νωρίς. Η έγκαιρη πρόγνωση σώζει ζωές.

  • Μπορεί η υγιεινή διατροφή να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού;

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή με παρθένο ελαιόλαδο και μικτούς ξηρούς καρπούς ενδέχεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή συνήθως επιλέγουν υγιή λίπη, όπως ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο και τρώνε ψάρια αντί για κόκκινο κρέας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπίδες για αξιόπιστη διάγνωση κορωνοϊού χάρη στην όσφρηση των σκύλων

Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν είμαστε καλοί με τον εαυτό μας

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλινικές Δοκιμές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Μελάνωμα: Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στο Συνέδριο ASCO (American Society of Clinical Oncology) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022, αλλά και με βάση τα δεδομένα από το National Cancer Institute SEER Database, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι από μελάνωμα.

Οικογενειακή ασφάλεια υγείας – Τι να προσέξετε;

Τα τελευταία έτη όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν να κάνουν οικογενειακή ασφάλεια υγείας. Τι είναι η οικογενειακή ασφάλεια υγείας και ποια η διαφορά από τα ατομικά συμβόλαια Υγείας;

Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά;

Δεν βρέθηκε αύξηση στο ποσοστό νέων περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από COVID-19 σε παιδιά και νέους στο Οντάριο του Καναδά συγκριτικά με το ποσοστό πριν από την πανδημία σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Γιατί αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι;

Κρυολόγημα; Ανεξάρτητα από την εποχή, οι ιώσεις που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος είναι μεταδοτικές. Μεταδίδονται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα που αποβάλλονται από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου όταν φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει.