Άποψη

Καρκίνος μαστού: Το υποκειμενικό στρες κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες.Νέα έρευνα

Καρκίνος μαστού: Το υποκειμενικό στρες κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες.Νέα έρευνα

Γράφει για το Healthweb.gr η κ. Κουμαντάκη Βασιλική , MSc, MBPsS Κλινική Ψυχολόγος / Υγείας. Το υποκειμενικό στρες κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού . Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα φάνηκαν σε έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δείγμα 207 γυναικών.

Ο καρκίνος του μαστού, παρά την ραγδαία εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων και των καινοτόμων παρεμβάσεων, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας από καρκίνο και πρόωρης θνητότητας των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τη  διερεύνηση όχι μόνο των βιολογικών και περιβαλλοντικών, αλλά και των ψυχολογικών παραγόντων που ενδεχομένως σχετίζονται με την έκλυση ή/και  την πορεία της νόσου. Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα φάνηκαν σε έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δείγμα 207 γυναικών.Σκοπός της  έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης παρελθοντικών ψυχολογικών παραγόντων και κοινωνικών συνθήκων με την εμφάνιση και την έκλυση  του καρκίνου του μαστού. Μία ομάδα γυναικών υπό θεραπεία για κακοήθεια μαστού σε Νοσοκομειακές μονάδες των Αθηνών συγκρίθηκε με μια ομάδα ελέγχου χωρίς κακοήθεια οι οποίες όμως αποτελούνταν ως επί το πλείστων από συγγενείς και φροντιστές των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα διερευνήθηκε εάν στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής και το αντιλαμβανόμενο/υποκειμενικό στρες, σε βάθος μιας πενταετίας,  ήταν  σε υψηλότερα επίπεδα από την ομάδα γυναικών χωρίς καρκίνο του μαστού καθως και εάν η ανθεκτικότητά τους σε χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή  βρίσκονταν σε καθεστώς αυξημένης ψυχολογικής  ευαλωτότητας.Αυτό που δείχνει να αποτελεί σημαντικό εύρημα, στην συγκεκριμένη έρευνα, είναι η αναφορά  του αντιλαμβανόμενου/υποκειμενικού  στρες πριν της εμφάνισης της νόσου στην ομάδα των γυναικών με καρκίνο του μαστού καθως φάνηκε ότι οι συμμετέχουσες με καρκίνο του μαστού εμφανίζουν σε βάθος πενταετίας υψηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες της ομάδας ελέγχου της ομάδας δηλαδή που είναι ελεύθερες νόσου.


Ωστόσο ιδιαιτέρα σημαντικό είναι επίσης, ότι το αντιλαμβανόμενο στρες των καρκινοπαθών γυναικών ήταν ανεξάρτητο από τη χρονική απόσταση από τη διάγνωση τους.  Οι γυναίκες δηλαδή που έχουν νοσήσει ή που νοσούν στην παρούσα φάση από καρκίνο του μαστού δείχνουν να μπορούν αντιλαμβάνονται, να αναγνωρίζουν  αλλά και να μπορούν να ανακαλέσουν το στρες στην ζωή τους  σαν μια έντονα επιβαρυντική κατάσταση που το άτομο όχι μόνο την αντιλαμβάνεται, αλλά και την αναγνωρίζει ως επιβλαβή και επιβαρυντική.  Από παρεμφερείς έρευνες έχει όντως φανεί ότι το αντιλαμβανόμενο στρες όταν συνδυάζεται με πιθανά επικίνδυνες συμπεριφορές στον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία) μπορεί να αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα  που δυνητικά  συμβάλλει και αυτός στην εμφάνιση του καρκίνου μαστού (Wang et al. 2013).Οι δυο ομάδες  φαίνεται να μην παρουσιάζουν διάφορες ως προς την ψυχική ανθεκτικότητα. Η ανθεκτικότητα  αποτελεί ένα αρκετά σταθερό και παγιωμένο χαρακτηριστικό αλλά και έναν ανεξάρτητο προστατευτικό παράγοντα της προσωπικότητας των ατόμων και συνεπώς, είναι λογικό να μην  επηρεάζεται ουσιαστικά, από σχετικά πρόσφατη αντικειμενική έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα ζωής.

Συμπερασματικά, στην συγκεκριμένη έρευνα οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες πριν την εμφάνισης της νόσου σε βάθος πενταετίας σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες της ομάδας ελέγχου. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η ομάδα των ασθενών νοηματοδοτούν το αυτοαναφερόμενο στρες ως σημαντικά επιβαρυντικό όσο και επιβλαβές  σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει, ακόμα και αν οι δεύτερες  ήταν εκτεθειμένες σε παρόμοια ερεθίσματα λόγω της νόσου των κοντινών τους προσώπων αλλά και της επαφής τους με στρεσογόνες καταστάσεις και παράλληλα είχαν παρόμοια τα επίπεδα ανθεκτικότητας.Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης την αναγκαιότητα σχεδιασμού ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων υποστήριξης  αλλά και πρόληψης σε εθνικό επίπεδο αλλά και εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά στον γυναικείο εφηβικό πληθυσμό.Επιπλέον, στο πλαίσιο στρατηγικών πρόληψης, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στα προγράμματα και η αντιμετώπιση και μείωση του καθημερνού στρες ως ένας δυνητικά επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας.   Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την υιοθέτηση ενός πιο υγιούς  τρόπου ζωής.

Κουμαντάκη Βασιλική , MSc, MBPsS

Κλινική Ψυχολόγος / Υγείας

Φιλελλήνων 26  Ηλιούπολη 16343 Αθήνα

vivikoumantakis@gmail.com

www.doctoranytime.gr/d/Psychologos/koumantaki-vasiliki?ins=0

τηλ. 6944477724

2109959838

Βιβλιογραφική Πηγή

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος θεραπεία νέα: Νέος τρόπος στόχευσης καρκινικών κυττάρων

Καρκίνος θεραπεία: η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει το ιστορικό του όγκου

Κατευθυντήριες οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ): Η εκτίμηση της συμβολής τους

Ένα ολοκληρωμένο «Εθνικό» σύστημα Υγείας, οφείλει να ανα-σχεδιασθεί με ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων και συνδεδεμένων λειτουργιών που θα διασφαλίζουν την σωστή λειτουργία  της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Αθλητικές κακώσεις: Τι να προσέχουμε ανάλογα με το άθλημα που προτιμούμε

Η συμμετοχή του παγκόσμιου πληθυσμού σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί  εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τραυματισμοί που αφορούν όσους αθλούνται είτε περιστασιακά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά ονομάζονται αθλητικές κακώσεις. Οι αθλητικές κακώσεις μπορούν να συμβούν σε όλους, ακόμη και εκτός προπόνησης, σε στιγμές της καθημερινότητας. 

Νέα Έρευνα κορωνοϊός : Τα αντισώματα ανιχνεύονται μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα

Μελέτη ανέδειξε ότι και οι τρεις τύποι αντισωμάτων ανιχνεύονται ήδη από τη 12η μέρα μετά τη μόλυνση από τον ιό. Τα IgA και IgM αντισώματα εξαφανίζονται μέσα σε περίπου δύο μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι τα αντισώματα IgG ανιχνεύθηκαν μέχρι και 4 μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα, και μάλιστα τα αντισώματα αυτά ήταν εξουδετερωτικά δηλ. μπορούσαν να αδρανοποιήσουν τον ιό.

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Διαμαρτυρία Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της από το Δ.Σ του ΕΟΠΥ. Η Εθνική Συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία της, καθώς για μία ακόμη φορά η Πολιτεία, όπως, δηλώνει, αγνοεί την κοινή φωνή των ασθενών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής για την υγεία και καλεί το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει […]

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]