ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: 8 πράγματα που δεν προκαλούν καρκίνο παρά τις πεποιθήσεις μας

Καρκίνος: 8 πράγματα που δεν προκαλούν καρκίνο παρά τις πεποιθήσεις μας
Καρκίνος: Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σε σχέση με το τι προκαλεί καρκίνο και τι όχι.

Έχετε ακούσει τις προειδοποιήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο. Αλλά όλα όσα λένε προκαλούν καρκίνο, τον προκαλούν στην πραγματικότητα; Ειδικοί του Ινστιτούτου Καρκίνου του Hartford HealthCare προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάρριψη οκτώ μύθων σχετικά με το τι προκαλεί τον καρκίνο.

Πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων

Μην φοβάστε ότι τα πλαστικά δοχεία τροφίμων ή το περιτύλιγμα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στα τρόφιμα όταν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα, εάν επιλέξετε αυτά που φέρουν την ένδειξη χωρίς DEHA και διοξίνες. Ο FDA ρυθμίζει τώρα τα πλαστικά δοχεία τροφίμων, επισημαίνοντας αυτά που δεν περιέχουν τέτοιες χημικές ουσίες ως «ασφαλή για μικροκύματα».

Τεχνητά γλυκαντικά

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) δεν βρήκε αλήθεια στους ισχυρισμούς ότι τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά δεν προκαλούν καρκίνο.

Κινητά τηλέφωνα

Ο Αλέξης Δημόπουλος, MD, νευρο-ογκολόγος στο Hartford HealthCare, λέει ότι ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με κακοήθεις όγκους εγκεφάλου κάθε χρόνο είναι ο ίδιος σήμερα με πριν από το 2001, όταν τα κινητά τηλέφωνα ήταν λιγότερο κοινά, κορυφαίοι ειδικοί έπεισαν ότι τα τηλέφωνα δεν προκαλούν όγκους στον εγκέφαλο .

Ακτινογραφίες/μαστογραφία

Ακριβώς επειδή η ακτινοβολία είναι μέρος αυτού που κάνει τις ακτινογραφίες και τις μαστογραφίες να λειτουργούν δεν σημαίνει ότι είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να προκαλέσει καρκίνο, εξηγεί η Patricia DeFusco, MD, διευθύντρια του Προγράμματος Μαστού του Ινστιτούτου Καρκίνου του Hartford HealthCare. Η δόση ακτινοβολίας σε μία μόνο ακτινογραφία είναι μικρότερη από τη μέση ποσότητα ακτινοβολίας υποβάθρου που λαμβάνουμε στα γραφεία σε επτά εβδομάδες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) και το NCI.

Προϊόντα μαλλιών

Οι βαφές και τα σαμπουάν που περιέχουν θειικό νάτριο ή λαυρυλοθειικό νάτριο για αφρισμό συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ακόμη και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μαύρες γυναίκες που χρησιμοποιούν σκούρες βαφές μαλλιών. Ωστόσο, δεκάδες άλλες μελέτες δεν βρήκαν κανένα στοιχείο ότι κινδυνεύουμε με καρκίνο πεθαίνοντας ή αφρίζοντας τα μαλλιά μας και το ACS δηλώνει ότι δεν υπάρχει σαφής σύνδεση, λέει ο Δρ DeFusco.

Αντιιδρωτικό/αποσμητικό

Το NCI διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά δημοφιλή προϊόντα για τον έλεγχο της εφίδρωσης και η οσμή προκαλούν καρκίνο, λέει ο Δρ Ντεφούσκο.

Σουτιέν

Ερευνητές το 2014 ερεύνησαν την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των υποσυρμάτων σουτιέν και του καρκίνου του μαστού, δεν βρήκαν διαφορά στα ποσοστά καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που φορούσαν αυτόν τον τύπο σουτιέν και εκείνων που δεν φορούσαν, λέει ο Δρ Ντεφούσκο.

Ζαχαρωτά και βαφές

Οι λευκές ρίγες σε αυτή τη γιορτινή απόλαυση παίρνουν το χρώμα τους από το διοξείδιο του τιτανίου, ωστόσο η μικρή ποσότητα σε ένα ζαχαροκάλαμο δεν ενέχει κανένα κίνδυνο, λέει η Diane Avino, RDN, διατροφολόγος ογκολογίας. Το ίδιο ισχύει και για τη βαφή Red 40 για την κόκκινη ρίγα. Ρυθμίζεται από τον FDA, ο οποίος διατηρεί την ποσότητα σε ζαχαρωτά σε ασφαλές επίπεδο.