ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά: Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς

Καρδιά: Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς

Καρδιά: Η κακή ποιότητα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κίνησης ή της υπνικής άπνοιας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κακή ποιότητα ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κίνησης ή της υπνικής άπνοιας – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντικό καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτό το πρόβλημα ονομάζεται διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, πρόδρομος της καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος δεν φαίνεται να αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Journal of the American Heart Association.

Υγεία της καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) – ένας τύπος καρδιακής ανεπάρκειας που εμφανίζεται όταν η αριστερή πλευρά του καρδιακού μυός σκληραίνει και δεν μπορεί να αντλήσει σωστά αίμα στο υπόλοιπο σώμα – αποτελεί το 60% των 37 εκατομμυρίων περιπτώσεων καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως. «Αλλά δεν υπάρχει καθιερωμένη μέθοδος για να το αποτρέψει», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Hidenori Koyama, καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Hyogo στη Nishinomiya της Ιαπωνίας. «Η μελέτη μας μας λέει τη δυνητική σημασία της ποιότητας του ύπνου για την πρόληψή του».

.Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα προβλήματα ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει τη συσχέτισή τους με τη διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ύπνου και υγείας της καρδιάς για 452 ενήλικες, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 59 ετών, σε μια περίοδο σχεδόν τριών ετών. Μέτρησαν την υπνική άπνοια, τη διάρκεια του ύπνου και το πόσο κινήθηκε ένα άτομο ενώ κοιμόταν – ένας δείκτης ότι ο ύπνος ήταν ανήσυχος.

Άτομα με μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια ή που κυκλοφορούσαν πολύ τη νύχτα – αλλά όχι όσοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά – είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας. Μεταξύ των ατόμων με μέτρια έως σοβαρή υπνική άπνοια, περίπου το 28% ανέπτυξε αργότερα διαστολική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, σε σύγκριση με περίπου 11% όσων δεν υπνική άπνοια. Μεταξύ εκείνων που κινούνταν πολύ ενώ κοιμόντουσαν, το 21% εμφάνισε αργότερα την καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με το 8% εκείνων που κινούνταν λιγότερο. Πολλά είναι γνωστά για την υπνική άπνοια, μια κοινή διαταραχή ύπνου, και πώς να την αντιμετωπίσετε. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών, θεραπεία θέσης ύπνου, στοματικές συσκευές που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, απώλεια βάρους και χειρουργική επέμβαση.

Αλλά λιγότερα είναι γνωστά για το πώς να αντιμετωπίσετε την υπερβολική κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο Κογιάμα είπε ότι πολλά πράγματα μπορεί να κάνουν ένα άτομο να κινείται κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και της έλλειψης βαθύ ύπνου. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου να αντιπροσωπεύει μείωση της ποιότητας του ύπνου, όπως η έλλειψη χρόνου βαθύ ύπνου», είπε ο Koyama. Μερικοί τρόποι βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου περιλαμβάνουν την επαρκή άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τον ύπνο σε σκοτεινό περιβάλλον χωρίς έκθεση στο μπλε φως από smartphone και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, είπε.

Η ποιότητα του ύπνου έχει μελετηθεί ανεπαρκώς, είπε ο Δρ Michael Grandner, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Ύπνου και Υγείας στο University of Arizona College of Medicine-Tucson, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. Είπε ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να προκαλείται από άγχος, πόνο ή άλλα προβλήματα υγείας, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ύπνου και συνολικής υγείας. Ο Grandner συνέγραψε μια πρόσφατη προεδρική συμβουλή από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία που πρόσθεσε τη διάρκεια του ύπνου – από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα για τους περισσότερους ενήλικες – στη λίστα με τα βασικά μέτρα για καλή καρδιαγγειακή υγεία, γνωστή ως Life’s Essential.

Οι γιατροί πρέπει να ρωτούν τακτικά Οι ασθενείς τους όχι μόνο πόσο κοιμούνται, αλλά πόσο καλά κοιμούνται, είπε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις της κακής ποιότητας ύπνου, οι οποίες είναι ξεχωριστές από τη διάρκεια του ύπνου και τις διαταραχές ύπνου», είπε ο Grandner. “Αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να βελτιώσουμε τον ύπνο σε πολλές διαστάσεις. Όχι μόνο να κάνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά, κάτι που από μόνο του είναι ένας αγώνας, αλλά πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου;”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν να κοιμηθούν τα βρέφη χωρίς να κλαίνε;

Πώς επηρεάζει η αϋπνία τις μεγαλύτερες ηλικίες;

Σοκαριστικές επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία σας

Είναι το παιδί σας πολύ μεγάλο για να κοιμάστε μαζί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

Περισσότεροι από 2000 Οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις  6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ματιών είναι η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης, η αμετρωπία, το τράχωμα, η oγκοκερκίαση ή τύφλωση των ποταμών (παρασιτική λοίμωξη), το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στην Αϊτή επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χολέρα, καθώς ο αποκλεισμός συμμοριών προκαλεί έλλειψη πόσιμου νερού

Τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 ζήτησαν συγγνώμη για το ξέσπασμα της επιδημίας, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέδωσε έκθεση το 2011, η οποία δεν προσδιόριζε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η χολέρα στην Αϊτή.

Μείωση ροχαλητού του ύπνου κατά 40%

Ύπνος Ροχαλητό: Τα αποτελέσματα πολυκαταγραφικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μελέτης Διαταραχών του Ύπνου της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Media Strom, παρουσιάστηκαν στο 12ο Συνέδριο Υπνολογίας, που διεξήχθη μεταξύ 26 & 28 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.