ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρτηριακή πίεση: Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αρτηριακή πίεση: Μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αρτηριακή πίεση: Δεδομένου ότι σπάνια εκδηλώνει συμπτώματα, μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία για χρόνια. Ωστόσο, οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς για τη γενική υγεία σας.

Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση που ασκεί το αίμα καθώς ρέει μέσα από τις αρτηρίες σας είναι πολύ ισχυρή. Οι αρτηρίες σας καταστρέφονται από αυτή την πίεση, η οποία προκαλεί μικροσκοπικές πληγές που μπορεί τελικά να επουλωθούν σε ουλώδη ιστό, καθιστώντας πιο εύκολη τη συσσώρευση χοληστερόλης, λίπους και άλλων ουσιών. Ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται και σκληραίνουν.

Αυτοί οι παράγοντες περιορίζουν τη ροή του αίματος μέσω των φλεβών σας με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά από το συνηθισμένο. Ο δείκτης σας τελικά δεν μπορεί να συμβαδίσει. Μεγαλώνει και γίνεται πιο παχύρρευστο και δεν αντλεί το αίμα τόσο αποτελεσματικά.

Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης

Δεδομένου ότι η υπέρταση σπάνια εκδηλώνει συμπτώματα, μπορεί να παραμείνει χωρίς θεραπεία για χρόνια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς για τη γενική υγεία σας.

 • Σοβαροί πονοκέφαλοι
 • Αιμορραγία από τη μύτη
 • Κόπωση ή σύγχυση
 • Προβλήματα όρασης
 • Πόνος στο στήθος
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Αίμα στα ούρα

Αιτίες

 1. Τρόπος ζωής και διατροφή: Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση έχει μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν, όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια.
 2. Φάρμακα: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκύψει από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, τζίνσενγκ ή άλλων φυτικών θεραπειών, καθώς και φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη.
 3. Άλλοι λόγοι για καθιστική ζωή είναι: Η υπερβολική παραγωγή ορισμένων ορμονών από τα επινεφρίδια, η στένωση των αρτηριών των νεφρών και η υπνική άπνοια.

Επιλογές θεραπείας

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, αποφύγετε το κάπνισμα και ασκηθείτε για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Πιθανότατα, θα χρειαστεί επίσης να παίρνετε τακτικά φάρμακα. Οι περιοδικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι, αλλά ο γιατρός σας σίγουρα θα ήθελε να παρακολουθείτε και την αρτηριακή σας πίεση. Όταν λαμβάνετε τις μετρήσεις σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να τις καταγράψετε. Η τήρηση αρχείου καταγραφής μπορεί να βοηθήσει στην παρουσίαση μιας εικόνας της ανάπτυξής σας.

Εκτός από αυτά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξίσου σημαντικές όπως:

 • Αποφυγή αλκοόλ και κατανάλωση λίγου αλατιού στη διατροφή
 • Περιορισμός της χρήσης παυσίπονων
 • Τακτική άσκηση και συμμετοχή σε γιόγκα ή αερόμπικ για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα
 • Χρήση συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου

Τρόποι με τους οποίους η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας:

 1. Σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε καρδιακή ανεπάρκεια.
 2. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.
 3. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε προβλήματα όρασης.
 4. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε σεξουαλική δυσλειτουργία.
 5. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τα καλά νέα είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ανιχνευθεί από τον γιατρό σας μέσω εξετάσεων ρουτίνας. Εάν εντοπιστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς χρησιμοποιώντας μια στρατηγική υποβοηθούμενη από φάρμακα μαζί με αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά ή ίσως απλώς αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Μπορεί το εμβόλιο γρίπης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Aρρυθμίες Άντρες Γυναίκες -Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη

Τι προκαλεί τις εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Οι οδηγίες του υπολογιστή θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπειρική χρήση αντιβιοτικών για ουρολοίμωξη

«Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση των αντιβιοτικών εκτεταμένου φάσματος σε έως και 200.000 ενήλικες που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ και λαμβάνουν άσκοπα ευρέα αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη ετησίως», γράφουν οι συγγραφείς.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.