ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κακή ποιότητα ύπνου: Υπονομεύει τις προσπάθειες για διατήρηση υγιούς βάρους

Κακή ποιότητα ύπνου: Υπονομεύει τις προσπάθειες για διατήρηση υγιούς βάρους

Κακή ποιότητα ύπνου: Οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά ή κοιμούνται με κακή ποιότητα μετά την απώλεια βάρους φαίνονται λιγότερο επιτυχημένοι στη διατήρηση της απώλειας βάρους από εκείνους με επαρκή ύπνο.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), διαπιστώνει ότι η έλλειψη αρκετού και ποιοτικού ύπνου υπονομεύει τις προσπάθειες των ανθρώπων να διατηρήσουν το βάρος τους μετά τη δίαιτα και προτείνει ότι περίπου δύο ώρες έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλύτερου ύπνου. Η μελέτη είναι από τον φοιτητή ιατρικής Adrian F. Bogh, τον καθηγητή Signe S. Torekov και τον Ph.D. φοιτητή Simon B. K. Jensen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. “Ήταν έκπληξη να δούμε πώς η απώλεια βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία βελτίωσε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πώς η άσκηση ενώ προσπαθούσε να κρατήσει το βάρος μακριά διατήρησε βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου”, λέει ο Bogh.

“Επίσης, ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά ή κοιμούνται με κακή ποιότητα μετά την απώλεια βάρους φαίνονται λιγότερο επιτυχημένοι στη διατήρηση της απώλειας βάρους από εκείνους με επαρκή ύπνο”. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δεν κοιμούνται αρκετά σε τακτική βάση (που ορίζεται ως λιγότερο από 6 ή 7 ώρες τη νύχτα, αντίστοιχα), λόγω πλήθους πτυχών της σύγχρονης ζωής, όπως το άγχος, οι υπολογιστές, έξυπνες συσκευές και η ασάφεια των ορίων της επαγγελματικής ζωής. Η μη επαρκής ύπνος ή ο ύπνος κακής ποιότητας αυξάνει τους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση (λιπαρές εναποθέσεις συσσωρεύονται στις αρτηρίες).

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις φλεγμονές, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου. Έχει προταθεί ότι οι συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάκτηση βάρους μετά από απώλεια βάρους. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή S-LiTE για να διερευνήσουν τις αλλαγές στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου κατά την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη δίαιτα. Συνολικά, 195 ενήλικες (ηλικίας 18 έως 65 ετών) με παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 32 έως 43 kg/m2) ακολούθησαν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (800 kcal/ημέρα) για οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 12 % του σωματικού τους βάρους (εικόνα 2 στην αφίσα).

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε ένα χρόνο συντήρησης απώλειας βάρους είτε με: καθημερινή ένεση εικονικού φαρμάκου (49 συμμετέχοντες), ημερήσια ένεση 3 mg του φαρμάκου λιραγλουτίδης (49), τέσσερις συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα (48) ή συνδυασμό και των δύο θεραπειών (49). Όλοι στις ομάδες ασκήσεων ενθαρρύνθηκαν να συμμετάσχουν σε εποπτευόμενες συνεδρίες 45 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα, κάνοντας spinning και κυκλική προπόνηση και δύο συνεδρίες χωρίς επίβλεψη των 30 λεπτών. Η διάρκεια του ύπνου μετρήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από επιταχυνσιόμετρα που φορούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πριν και μετά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και μετά από 13, 26 και 52 εβδομάδες διατήρησης βάρους.

Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε υποκειμενικά με τον δείκτη ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI), ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης. Οι χαμηλότερες βαθμολογίες στο PSQI δείχνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, που κυμαίνονται από το 0 για τον καλύτερο ύπνο έως το 21 ως τον χειρότερο δυνατό ύπνο. Οι βαθμολογίες μεγαλύτερες από πέντε θεωρούνται κακής ποιότητας ύπνος. Για να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ ύπνου και αύξησης βάρους, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τη μέση διάρκεια ύπνου τους (κάτω/πάνω από 6 ώρες/νύχτα) ή την ποιότητα του ύπνου (κάτω/πάνω από βαθμολογία PSQI 5) σε τυχαιοποίηση (μετά από δίαιτα χαμηλών θερμίδων) .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων 8 εβδομάδων, η ποιότητα του ύπνου και η διάρκεια του ύπνου βελτιώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, μετά από ένα χρόνο διατήρησης βάρους, οι συμμετέχοντες στις ομάδες άσκησης διατήρησαν αυτοαναφερόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου που επιτεύχθηκαν από τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, ενώ οι ομάδες που δεν ασκούνταν υποτροπίασαν (μέσος όρος διαφοράς μεταξύ της ομάδας 1 βαθμός βαθμολογίας PSQI). Η θεραπεία με λιραγλουτίδη δεν είχε σημαντική επίδραση στην ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα στην αρχή της μελέτης αύξησαν τον ΔΜΣ τους κατά 1,3 kg/m2 κατά τη διάρκεια της φάσης διατήρησης βάρους 1 έτους.

Ομοίως, άτομα με κακή ποιότητα ύπνου (βαθμολογία PSQI 5 ή υψηλότερη) στην αρχή της μελέτης αύξησαν τον ΔΜΣ τους κατά 1,2 kg/m2 κατά τη φάση διατήρησης του βάρους, σε σύγκριση με όσους κοιμούνται καλά (βαθμολογία PSQI μικρότερη από 5). “Το γεγονός ότι η υγεία του ύπνου σχετιζόταν τόσο έντονα με τη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι σημαντικό, καθώς πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου που απαιτείται για τη βέλτιστη υγεία και λειτουργικότητα”, λέει ο καθηγητής Torekov. “Μελλοντική έρευνα που θα εξετάσει πιθανούς τρόπους βελτίωσης του ύπνου σε ενήλικες με παχυσαρκία θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον περιορισμό της ανάκτησης βάρους. Η απώλεια βάρους που διατηρείται με την άσκηση φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση του ύπνου”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε ιδανικά αν είστε άνω των 40 ετών - Μελέτη

Γιατί ιδρώνουμε στον ύπνο μας;

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού για διαβήτη τύπου 1

ΠΟΥ: Η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.