ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηπιότερες θεραπείες και μικρότερα χειρουργεία για τον καρκίνο του μαστού

Ηπιότερες θεραπείες και μικρότερα χειρουργεία για τον καρκίνο του μαστού

Ακόμη και ο πιο επιθετικός καρκίνος του μαστού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις νεότερες θεραπείες, αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα. Θεραπεύεται ο καρκίνος του μαστού, ακόμα κι αν έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες, ενώ στην περίπτωση που έχει κάνει απομακρυσμένη μετάσταση σε άλλο σημείο του σώματος, τότε μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια νόσο υπό θεραπεία και παρακολούθηση

Ακόμη και ο πιο επιθετικός καρκίνος του μαστού μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις νεότερες θεραπείες, αρκεί η διάγνωση να γίνει έγκαιρα. Θεραπεύεται ο καρκίνος του μαστού, ακόμα κι αν έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες, ενώ στην περίπτωση που έχει κάνει απομακρυσμένη μετάσταση σε άλλο σημείο του σώματος, τότε μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια νόσο υπό θεραπεία και παρακολούθηση. Και ακόμη περισσότερο, οι ειδικοί τώρα μελετούν ποια μπορεί να είναι ,για το κάθε περιστατικό, ξεχωριστά, η πιο αποτελεσματική θεραπεία με την ελάχιστη παρέμβαση, ώστε το ζητούμενο αποτέλεσμα να είναι εφικτό με τις λιγότερες παρενέργειες.

Για όλη αυτή την πρόοδο, η δυνατότητα έχει δοθεί από τις νεότερες καινοτόμες θεραπείες, που χορηγούν φάρμακα, τα οποία αναζητούν το στόχο, δηλαδή τον καρκίνο, του επιτίθενται και τον σκοτώνουν, χωρίς να πλήξουν τους γύρω ιστούς, αλλά και χωρίς να υποβάλλουν τον ασθενή στις δυσάρεστες επιπτώσεις της χημειοθεραπείας. Αντίστοιχα, έχουν επιτρέψει και την ελάχιστη χειρουργική παρέμβαση με  αποτέλεσμα να διατηρείται και ο μαστός στις περισσότερες περιπτώσεις. Όσο για την προσβολή των λεμφαδένων, παλαιότερα γινόταν αφαίρεση όλων των λεμφαδένων με αποτέλεσμα να δημιουργείται λεμφοίδημα, ενώ τώρα με την αφαίρεση ενός ή δύο λεμφαδένων (λεμφαδένες φρουροί), το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς την δυσάρεστη παρενέργεια.

 

Η αιτία

Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνός, παρουσιάζεται σε 1 στις 8 γυναίκες, δηλαδή στο 12% των γυναικών. Το ρίσκο αυξάνεται με το οικογενειακό ιστορικό ή γενετικά σύνδρομα, παθογόνες μεταλλάξεις γονιδίων  που περνούν από γενιά σε γενιά και προδιαθέτουν για διάφορα είδη καρκίνων, μεταξύ των οποίων και καρκίνο μαστού . Παράγοντες κινδύνου, είναι επίσης αυτοί που μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η λήψη οιστρογόνων, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, αλλά και εκείνοι που δεν αλλάζουν, όπως η ηλικία έναρξης εμμήνου ρύσεως, η τεκνοποίηση ή όχι, η ηλικία εμμηνόπαυσης και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Σημαντικοί επίσης είναι και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες , δηλαδή τι τρώμε και πίνουμε, ακόμη κι ο αέρας που αναπνέουμε, σίγουρα επηρεάζει.

Έγκαιρη διάγνωση

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης,  είναι σημαντική για όλους τους καρκίνους, διότι ο καρκίνος του μαστού μέχρι το στάδιο 3, πριν δηλαδή φτάσει να κάνει απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα, έχει τη δυνατότητα να θεραπευθεί. Άπαξ και γίνει μεταστατικός, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να καταστεί μία χρόνια νόσος και οι ασθενείς να ζουν ποιοτικά και να είναι λειτουργικοί.

Θεραπείες

Έχουμε πολύ ενθαρρυντικά νέα, γιατί μπήκε στις θεραπευτικές επιλογές και η ανοσοθεραπεία με φάρμακα  που ενισχύουν το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει ως ξένα τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται. Είναι πολύ σημαντικό το ότι δεν έχει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, με αποτέλεσμα ακόμη και υπέργηροι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν θεραπεία. Η ανοσοθεραπεία αρχικά δοκιμάστηκε στο μεταστατικό στάδιο, αλλά τώρα πια χορηγείται και στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου. Έτσι, σε συνδυασμό με το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία διευρύνεται το «παράθυρο» να γίνει κάποιος καλά και περισσότεροι ασθενείς να ιαθούν.

Έξυπνα φάρμακα

Επιπλέον όμως, τώρα τελευταία έχουν εγκριθεί τα λεγόμενα «έξυπνα φάρμακα», αντισώματα,  που στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας σχεδόν άθικτους τους υγιείς ιστούς. Η θεραπεία εγκρίθηκε για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, και δίνει πολύ μεγαλύτερο όφελος έναντι της κλασικής χημειοθεραπείας, γιατί χορηγεί πολύ μεγάλο φορτίο μέσα στο καρκινικό κύτταρο και τα γειτονικά του, χωρίς να βλάπτει ιδιαίτερα τους φυσιολογικούς ιστούς.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη οδοντιάτρων στο NHS εγείρει ανησυχία για θανάτους από καρκίνο στόματος

Η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί για την προστασία των γυναικών σε σχέση με τον καρκίνο

Οι ερευνητές μελετούν πώς να αποτρέψουν την υποτροπή του καρκίνου του μαστού

Η σχέση κατανάλωσης κουνουπιδιού και μειωμένου κινδύνου καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.