ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί τα βακτήρια της φυματίωσης σχηματίζουν μακριές αλυσίδες

Γιατί τα βακτήρια της φυματίωσης σχηματίζουν μακριές αλυσίδες

Το Mycobacterium tuberculosis, ο αιτιολογικός παράγοντας της φυματίωσης, υπολογίζεται ότι προκαλεί 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ecole Polytechnique Federal de Lausanne με επικεφαλής τον Δρ. Vivek Thacker, τώρα επικεφαλής της ομάδας στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, μελέτησε γιατί τα βακτήρια της φυματίωσης σχηματίζουν μακριές ίνες και πώς αυτό επηρεάζει τη μολυσματικότητά τους. Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες και έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Cell.

Ποια η αιτία της φυματίωσης;

Το Mycobacterium tuberculosis, ο αιτιολογικός παράγοντας της φυματίωσης, υπολογίζεται ότι προκαλεί 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η έκβαση της λοίμωξης κυμαίνεται από ανάρρωση χωρίς ασθένεια έως χρόνια λοίμωξη με αδυνάτισμα και θάνατο. Αυτή η ευρεία μεταβλητότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανοσολογική απόκριση του μολυσμένου ξενιστή. Η ανάλυση της αλληλεπίδρασης παθογόνου-ξενιστή είναι ένα κεντρικό ερευνητικό θέμα του Τμήματος Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης (UKHD).

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το Mycobacterium tuberculosis παράγει παράγοντα λώρου, ο οποίος είναι σημαντικός για τις ιδιότητες πρόκλησης της νόσου του παθογόνου, τη μολυσματικότητα του και που οδηγεί επίσης σε μια ειδική συμπεριφορά ανάπτυξης: Το Mycobacterium tuberculosis μπορεί να παράγει πυκνά συσσωρευμένους κλώνους πολλών βακτηρίων που μπορούν να παρατηρηθούν με μικροσκόπιο φωτός. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα νήματα ή κορδόνια συμβάλλουν στις παθογόνες ιδιότητες του Mycobacterium tuberculosis δεν ήταν ουσιαστικά κατανοητό μέχρι τώρα

Στην τρέχουσα εργασία, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Vivek Thacker, έχουν δημιουργήσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ αυτής της «μηχανικής» συμπεριφοράς ανάπτυξης και της βιολογίας των λοιμώξεων του Mycobacterium tuberculosis. Σε μια διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση, χρησιμοποίησαν μικροσκοπία ζωντανών κυττάρων και μοντέλα συνθετικών οργάνων (“πνεύμονας σε τσιπ”).

Οι βακτηριακοί κλώνοι συστέλλουν τον πυρήνα του κυττάρου

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι η βακτηριακή συμπίεση οδηγεί στην αποθήκευση ενέργειας μέσω του παράγοντα καλωδίου στη μεμβράνη του παθογόνου», αναφέρει ο Thacker. «Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα που έχουν προσληφθεί από φαγοκύτταρα στους πνεύμονες και που θα πρέπει να καταστραφούν να αναπτυχθούν σε κλώνους ακόμη και μέσα σε αυτά τα αμυντικά κύτταρα».

Η ομάδα του Δρ Vivek Thacker παρατήρησε ότι αυτή η ανάπτυξη συστέλλει και στραγγαλίζει τον πυρήνα του κυττάρου ξενιστή. Ως αποτέλεσμα, το κύτταρο ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς σε μικρότερο βαθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να περιέχει το παθογόνο. Επιπλέον, η άκαμπτη αρχιτεκτονική των κορδονιών έξω από τα κύτταρα οδηγεί στο να μπορεί το παθογόνο να εξαπλώνεται πιο εύκολα μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων που επενδύουν τις κυψελίδες και σε άλλα όργανα του σώματος

Τέλος, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι τα βακτήρια σε τέτοια κορδόνια προστατεύονται από τις επιδράσεις των αντιβιοτικών και μπορούν να αναπτυχθούν ξανά μετά το τέλος της αντιβιοτικής θεραπείας.

Νέο ερευνητικό πεδίο «μηχανοπαθολογίας»

«Καταφέραμε να συνδέσουμε τη συμπεριφορά μηχανικής ανάπτυξης σε κυτταρικό επίπεδο με βιολογικές λειτουργίες», λέει ο Δρ Vivek Thacker. «Η μηχανοπαθολογία είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο πεδίο έρευνας».

Ορισμένες πτυχές αυτής της συμπεριφοράς μηχανικής ανάπτυξης θυμίζουν βιομεμβράνες που σχηματίζονται από άλλα σημαντικά παθογόνα μολυσματικών ασθενειών, όπως οι σταφυλόκοκκοι και οι ψευδομονάδες, τα οποία συμβάλλουν ομοίως στην έλλειψη ευαισθησίας στα αντιβιοτικά και στην αναστολή της άμυνας του ξενιστή. Η σύνδεση της συμπεριφοράς της φυσικής ανάπτυξης και της βιολογίας των λοιμώξεων είναι επομένως ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων τομέας έρευνας που ίσως προσφέρει νέες γνώσεις για την ανάπτυξη των πολύ αναγκαίων θεραπειών.

«Είμαι ευχαριστημένος που με τον Δρ Vivek Thacker μπορέσαμε να προσελκύσουμε έναν εξαιρετικό επιστήμονα να εργαστεί εδώ στη Χαϊδελβέργη», λέει ο καθηγητής Δρ Alexander Dalpke, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής. «Ο Δρ Vivek Thacker συμπληρώνει ιδανικά την ερευνητική εστίαση του Ινστιτούτου και του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων. Ειδικότερα, στο πνεύμα του Ruperto Carola, χτίζει γέφυρες σε γειτονικούς ερευνητικούς τομείς. Η εξελιγμένη δουλειά του με μικροσκοπία ζωντανών κυττάρων και τα μοντέλα συνθετικών οργάνων είναι στραμμένη προς το μέλλον και ενισχύει τη λοιμώδη ιατρική στη Χαϊδελβέργη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού για τη διάγνωση της φυματίωσης;

Νοσοκομείο στην Ιντιάνα ειδοποιεί 500 ασθενείς ότι ίσως έχουν εκτεθεί σε φυματίωση

Τι είναι η φυματίωση γεννητικών οργάνων και πόσο κακό προκαλεί;

Τα κρούσματα φυματίωσης εκτοξεύονται εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και στο Σουδάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κυριακάτικο πρωινό για την οικογένειά σας;

Κυριακάτικο πρωινό: Η δημιουργία του τέλειου κυριακάτικου πρωινού για την οικογένειά σας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να δημιουργήσετε μαζί αγαπημένες αναμνήσεις.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.