ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γιατί είναι σημαντικό να καθιερώσουμε τακτικά υγιή πρότυπα ύπνου;

Γιατί είναι σημαντικό να καθιερώσουμε τακτικά υγιή πρότυπα ύπνου;

Σαφώς η συχνή λήψη του συνιστώμενου εύρους διάρκειας ύπνου είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.

Η συνιστώμενη επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα είναι επί του παρόντος αδύνατη για σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού, καθώς οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Flinders διαπίστωσαν ότι το 31% των ενηλίκων είχε μέση διάρκεια ύπνου εκτός του συνιστώμενου εύρους. Η παγκόσμια μελέτη χιλιάδων ενηλίκων που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health διαπίστωσε ότι μόνο το 15% των ανθρώπων κοιμόταν τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες για πέντε ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα – και μεταξύ εκείνων που πέτυχαν κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, περίπου το 40% των διανυκτερεύσεων ήταν εκτός του ιδανικού εύρους.

Η δημοσίευση τιτλοφορείται “Κοιμόμαστε αρκετά; Ο συχνός ακανόνιστος ύπνος βρέθηκε σε μια ανάλυση για περισσότερες από 11 εκατομμύρια νύχτες αντικειμενικών δεδομένων ύπνου στο σπίτι.” «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας γιατί ο τακτικός ανεπαρκής ύπνος -ή πιθανώς πολύς- συνδέεται με αρνητικές συνέπειες και μόλις συνειδητοποιούμε τις συνέπειες του ακανόνιστου ύπνου”, λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Flinders, Dr. Hannah Scott. Σαφώς η συχνή λήψη του συνιστώμενου εύρους διάρκειας ύπνου είναι μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.

Η ερευνητική ομάδα Flinders χρησιμοποίησε δεδομένα παρακολούθησης ύπνου που συλλέχθηκαν από έναν αισθητήρα κάτω από το στρώμα για να εξετάσει τη διάρκεια του ύπνου κατά την περίοδο των εννέα μηνών σε σχεδόν 68.000 ενήλικες παγκοσμίως. Το δείγμα αποτελούνταν από 67.254 ενήλικες (52.523 άντρες, 14.731 γυναίκες), κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, των οποίων οι καταγραφές ύπνου καταγράφηκαν από τον Withings κάτω από το στρώμα Sleep Analyzer.

Ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες κατά μέσο όρο τη νύχτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και πολλαπλές καταστάσεις υγείας, όπως υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Λιγότερες από επτά ώρες και περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου την ημέρα έχουν συνδεθεί με δυσμενή υγεία και ευεξία, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών και νευρο-συμπεριφορικών ελλειμμάτων. Οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου που οι άνδρες και οι μεσήλικες κατέγραψαν μικρότερη διάρκεια ύπνου από τους νεότερους ή μεγαλύτερους συμμετέχοντες.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι προσπάθειες δημόσιας υγείας και υπεράσπισης πρέπει να υποστηρίξουν την κοινότητα και τα άτομα για να επιτύχουν πιο τακτικό ύπνο εντός του συνιστώμενου εύρους για την ηλικία τους», λέει ο συν-συγγραφέας καθηγητής Danny Eckert. «Δεδομένων όσων γνωρίζουμε για τη σημασία του ύπνου για την υγεία, πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιλύσουν τις χρόνιες δυσκολίες ύπνου και να ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους να κάνουν τον ύπνο προτεραιότητα». Το τακτικό ροχαλητό σχετίζεται επίσης με την υπέρταση, σύμφωνα με μια άλλη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Flinders.

Οι συμβουλές των ερευνητών ύπνου Flinders για την επίτευξη καλύτερου ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Βραχυπρόθεσμα, συνιστάται στους ανθρώπους να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα ύπνου που είναι επαρκές για να νιώθουν αρκετά ξεκούραστοι, όσο πιο συχνά μπορούν. Η διατήρηση μιας καθορισμένης ώρας αφύπνισης, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, και το να πηγαίνετε για ύπνο όταν νιώθετε υπνηλία θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι κοιμάστε αρκετά συχνά.
  • Προσέξτε για τα συμπτώματα του ανεπαρκούς ύπνου, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κόπωση, αγωνία για διατήρηση της συγκέντρωσης, κακή μνήμη και πιθανά λάθη κατά την οδήγηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν κοιμάστε αρκετά ή ο ύπνος δεν είναι αρκετά επανορθωτικός λόγω κακής ποιότητας ύπνου—όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  • Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι μπορεί να μην κοιμούνται αρκετά, ειδικά εκείνοι που κοιμούνται αυτήν τη στιγμή λιγότερο από επτά ώρες, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν εάν το να επιτρέψουν ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα ύπνου ή έναν μεσημεριανό ύπνο τους βοηθά να κοιμούνται περισσότερο και να έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ξεκούραστοι.

  • Για όσους δεν έχουν διαταραχή ύπνου, η τήρηση της καλής υγιεινής του ύπνου μπορεί να είναι ευεργετική. Η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ το απόγευμα/η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και η αποφυγή ενός βαριού γεύματος κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να κοιμηθούν περισσότερο. Άλλοι μπορεί να μην βλέπουν πολλά οφέλη από την τήρηση των συμβουλών για την υγιεινή του ύπνου, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε καθώς μπορεί να είναι μια σχετικά απλή λύση στα προβλήματα ύπνου τους.
  • Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σε πρώτη φάση εάν ανησυχούν για τον ύπνο τους. Οι επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες μέσω παραπομπών σε ειδικούς ύπνου για μια ποικιλία διαταραχών ύπνου, όπως η υπνική άπνοια και η αϋπνία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κινητό πριν τον ύπνο επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο μας;

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Πώς συνδέεται η κακή ποιότητα ύπνου με την αύξηση βάρους;

Η μικρογλοία ρυθμίζει τον ύπνο μέσω της μετάδοσης της νορεπινεφρίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.