ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευλογιά Πιθήκων: Ο ΠΟΥ άλλαξε το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά Πιθήκων: Ο ΠΟΥ άλλαξε το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά Πιθήκων: Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από την ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό που ανακαλύφθηκε σε αιχμάλωτους πιθήκους περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Η Monkeypox θα είναι πλέον γνωστή ως mpox, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά από καταγγελίες για ρατσιστική και στιγματιστική γλώσσα που συνδέεται με το όνομα του ιού. Ο παλιός όρος θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τον νέο για ένα χρόνο, προτού καταργηθεί σταδιακά. Το Mpox αποφασίστηκε μετά από μακρές συζητήσεις μεταξύ ειδικών, χωρών και του ευρύτερου κοινού. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά καθώς και σε άλλες γλώσσες, είπε ο ΠΟΥ.

Mpox ή Monkeypox;

Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από την ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό που ανακαλύφθηκε σε αιχμάλωτους πιθήκους περισσότερο από μια δεκαετία πριν. Έκτοτε, ο ΠΟΥ έχει εισαγάγει συμβουλές για την ονομασία ασθενειών.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πώς την κολλάτε;

Τονίζει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, ο τουρισμός ή η καλή διαβίωση των ζώων και να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική ή εθνοτική ομάδα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, συνέστησε οι παραλλαγές να αναφέρονται στη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου επειδή ήταν «μη στιγματιστικές» και εύκολες στην προφορά.

Φέτος, υπήρξε ασυνήθιστη εξάπλωση του ιού mpox – μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά – σε πολλές χώρες εκτός της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου εντοπίζεται συχνά. Τον Ιούλιο, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω της παγκόσμιας αύξησης των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δερματικές βλάβες ή εξάνθημα.

Τα κρούσματα της νόσου μειώνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες έχουν πληγεί το 2022 – προκαλώντας τεράστια ζήτηση για προμήθειες εμβολίων για την προστασία αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναφέρει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων mpox φέτος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν σημειωθεί 50 θάνατοι από τον ιό.

Από τον Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναφέρει περισσότερα από 3.500 κρούσματα, αλλά η διάθεση εμβολίων σε ευάλωτες ομάδες βοήθησε στη μείωση των αριθμών μετά την κορύφωση τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάστηκαν ήταν άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη μοντελοποίησης του εμβολίου της ευλογιάς των πιθήκων παρέχει χάρτη πορείας για τον εμβολιασμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων είναι 78% αποτελεσματικό

Τα παιδιά σπάνια κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη της ευλογιάς των πιθήκων

Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν αυτόν τον μήνα στην Ελλάδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.