Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η νέα επιδημία ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η νέα επιδημία ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και πρέπει να σταματήσει να καθιερωθεί στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η Δρ. Claire Dewsnap, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, είπε ότι το προσωπικό της κλινικής ήταν ήδη υπό σημαντική πίεση πριν από την επιδημία, η οποία έφτασε τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες. “Ήδη διευρύνει το εργατικό δυναμικό και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο εάν το προσωπικό χρειαστεί να απομονωθεί αφού έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί. Όσον αφορά τη μόλυνση και τις συνέπειές της για τα άτομα, δεν ανησυχώ τόσο πολύ. Αλλά ανησυχώ για την ικανότητά μας να διατηρούμε καλές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και πρόσβαση για όλους, ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε αυτή τη νέα μόλυνση”, ανέφερε.

Πώς σχετίζεται η ευλογιά των πιθήκων με το σεξ;

Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής. Εννέα άλλες χώρες εκτός της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής αναφέρουν επίσης κρούσματα, ενώ υπάρχει πλέον ύποπτο κρούσμα και στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Sir Peter Horby, διευθυντής του Ινστιτούτου Πανδημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: “Το σημαντικό είναι ότι διακόπτουμε τη μετάδοση και αυτό δεν καθιερώνεται στον ανθρώπινο πληθυσμό στην Ευρώπη”.

Ο Sir Peter πρόσθεσε: “Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ανθρώπου με άτομο και, στο παρελθόν, δεν το έχουμε δει να είναι πολύ μολυσματικό. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο σεξουαλικής μετάδοσης, ίσως μόνο με την πολύ στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων και τις δερματικές βλάβες, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών περιπτώσεων ανιχνεύεται σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Είναι πολύ σημαντικό εάν οι άνθρωποι έχουν ασυνήθιστες δερματικές βλάβες να αναζητήσουν γρήγορα την προσοχή ώστε να μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Κεφαλονιά - Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα 

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς πιθήκων στην Αυστραλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Ποιος θεωρείται ο τέλειος σεξουαλικός σύντροφος;

Σεξουαλικός σύντροφος: Η έννοια του «τέλειου σεξουαλικού συντρόφου» είναι εξαιρετικά υποκειμενική και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, επηρεαζόμενη από προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικό υπόβαθρο και ατομικές εμπειρίες.

Close Icon