ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευλογιά πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Ευλογιά πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Ευλογιά πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξάδερφος του ιού της ευλογιάς και το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται ακόμη και πριν το άτομο εμφανίσει ενδεικτικές βλάβες ή άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Πάνω από το ήμισυ της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε στην προ-συμπτωματική φάση, είπαν οι ερευνητές.

Ευλογιά πιθήκων

Τα νέα ευρήματα – που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου στο BMJ – μπορεί να εξηγήσουν γιατί η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα. Περισσότερα από 70.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε μια διεθνής επιδημία τον Μάιο, αλλά τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξάδερφος του ιού της ευλογιάς και το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων. Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων παρατηρήθηκε έως και τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 53% της μετάδοσης συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Ο Thomas Ward, επικεφαλής της μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μόνο όταν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα, δήλωσε η Hannah Newman, διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. Δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα. Επί του παρόντος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση μόνο αφού εμφανίσουν συμπτώματα.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές γνώριζαν ότι ήταν δυνατό να αποβληθεί ο ιός πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ωστόσο, ήταν άγνωστο πόσο συχνό μπορεί να συμβεί», είπε ο Newman. «Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον παγκόσμιο έλεγχο των λοιμώξεων και να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η τρέχουσα καθοδήγηση – ζητώντας από τους ανθρώπους να απομονωθούν μόλις εμφανιστούν συμπτώματα – είναι αρκετή για να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα παρακολούθησης ρουτίνας και εντοπισμού επαφών για περισσότερα από 2.700 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκαν θετικά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ 6 Μαΐου και 1ης Αυγούστου 2022. Οι ερευνητές εξέτασαν τη στιγμή που άρχισαν τα συμπτώματα στον πρώτο ασθενή έως την έναρξη των συμπτωμάτων στην επόμενη επαφή, και τη στιγμή από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων. Δημιούργησαν δύο μοντέλα.

Η μέση περίοδος επώασης υπολογίστηκε ότι ήταν 7,6 ημέρες στο ένα μοντέλο και 7,8 ημέρες στο άλλο. Το εκτιμώμενο σειριακό διάστημα — χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων σε ένα άτομο και στο άτομο που μολύνθηκε — ήταν 8 ημέρες στο ένα μοντέλο και 9,5 ημέρες στο άλλο. Πλήρως 10 από τα 13 ζεύγη ασθενών ανέφεραν προσυμπτωματική μετάδοση. Τέσσερις ημέρες ήταν ο μέγιστος χρόνος που ανιχνεύθηκε η μετάδοση πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων, έδειξε η μελέτη.

Αρκετοί ειδικοί τόνισαν τη σημασία τόσο της σύνεσης όσο και της πρόληψης κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδημίας. Μην υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι μολυσματικός μόνο και μόνο επειδή δεν εμφανίζει συμπτώματα, είπε ο Newman. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με βάση την ανοχή κινδύνου», συμβουλεύει.

Αν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να εμβολιαστεί αν δεν το έχει κάνει ήδη, είπε. Οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και άλλοι άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Έχετε ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και οποιονδήποτε θα έχετε στενή επαφή [και] αποφύγετε τη στενή επαφή δέρμα με δέρμα (σεξουαλική επαφή, φιλιά ή άγγιγμα το σώμα του άλλου ή κοινή χρήση πετσετών, οδοντόβουρτσες κ.λπ.) με οποιονδήποτε έχει διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων και όποιος πιστεύει ότι είχε εκτεθεί σε κάποιον με ευλογιά των πιθήκων, ακόμα κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα», είπε ο Νιούμαν.

Τα άτομα με ενεργή ευλογιά των πιθήκων και όσοι τα φροντίζουν ή κοντά τους θα πρέπει να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα και να προσέχουν τον χειρισμό μολυσμένων αντικειμένων όπως ρούχα ή λευκά είδη, πρόσθεσε ο Newman. Η Δρ Esther Freeman, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, συνέγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη νέα μελέτη.

Ο Freeman σημείωσε ότι το προσυμπτωματικό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συμπτώματα, τελικά. Αντίθετα, η ασυμπτωματική σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συμπτώματα. «Μπορεί να υπάρχουν διακριτικά συμπτώματα που δεν έχουν παρατηρηθεί ακόμη ή να μην υπάρχουν συμπτώματα σε προσυμπτωματικά άτομα με ευλογιά των πιθήκων», είπε.

Τα καλά νέα είναι ότι οι γιατροί ξέρουν πώς να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων. «Τα εμβόλια είναι πραγματικά σημαντικά και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ήδη ένα πραγματικά ασφαλές εμβόλιο που λειτουργεί καλά», είπε ο Φρίμαν. «Πρέπει επίσης να αυξήσουμε την πρόσβαση σε εμβόλια, ειδικά εκτός των ΗΠΑ». Είναι ένα σχήμα εμβολίου δύο δόσεων, αλλά ακόμη και ένα εμβόλιο βοηθά, πρόσθεσε.

Ο Δρ Timothy Brewer, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά επανεξέτασε τα ευρήματα. Είπε ότι υπάρχει περισσότερη προ-συμπτωματική μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων από ό,τι εκτιμούσαν οι άνθρωποι. Αυτό κάνει την επαφή να παρακολουθεί μια ανηφορική μάχη, σημείωσε. «Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο COVID-19 ή άλλοι ιοί του αναπνευστικού», είπε ο Brewer. «Δεν είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί η ευλογιά των πιθήκων καθώς απαιτεί πραγματικά σωματική επαφή με εκκρίσεις και σωματικά υγρά.”

Λοιπόν, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς; «Εάν έχετε πρόσφατες σεξουαλικές επαφές και νέο εξάνθημα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε ευλογιά των πιθήκων και εάν κάνετε σεξ με νέους συντρόφους, χρησιμοποιήστε προστατευτικά φραγμού, όπως προφυλακτικά και μην κάνετε σεξ αν δείτε βλάβες», συμβούλεψε ο Μπρούερ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα εβδομαδιαία κρούσματα ΠΟΥ της ευλογιάς των πιθήκων;

Τα εβδομαδιαία κρούσματα ΠΟΥ της ευλογιάς των πιθήκων

Πώς η ονομασία "ευλογιά των πιθήκων" και ονομασίες άλλων ασθενειών έχουν προκαλέσει διαμάχη

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα