Επιστημονικά Νέα

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Το τραγούδι των μπλε φαλαινών έχει από καιρό ασκήσει γοητεία στους επιστήμονες, αλλά οι ερευνητές μαθαίνουν ακόμα πώς, πότε και γιατί τραγουδούν οι φάλαινες. Τώρα οι βιολόγοι έχουν συνδέσει την ώρα της ημέρας που οι μπλε φάλαινες τραγουδούν με τη στιγμή που ξεκινούν τη μακρά μετανάστευσή τους στα νότια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο μικρόφωνο, που ονομάζεται υδρόφωνο, και ηλεκτρονικές ετικέτες σε 15 μεμονωμένες φάλαινες για να ηχογραφήσουν τραγούδια από άτομα και τον πληθυσμό των φαλαινών ως σύνολο. Οι φάλαινες τραγουδούσαν τις μελωδίες τους το καλοκαίρι κυρίως τη νύχτα και περνούσαν μήνες μέχρι να φτάσουν σε ένα crescendo γύρω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Καθώς οι φάλαινες ετοιμάστηκαν να κατευθυνθούν προς πιο ζεστό νερό, άρχισαν να τραγουδούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μετάβαση του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι συμπεριφοράς. Το καλοκαίρι, οι φάλαινες τρέφονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ως προετοιμασία για τη μετανάστευσή τους όταν πλησιάζει ο χειμώνας. Όταν ξεκινά η μετανάστευση και το καθημερινό φαγητό έχει σταματήσει, οι φάλαινες αλλάζουν για να βγάλουν τις αρμονίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση τρόπων προστασίας των φαλαινών από συγκρούσεις με πλοία. Εάν οι επιστήμονες ακούσουν αλλαγές στα προγράμματα τραγουδιών μέσω υδρόφωνων, μπορούν να προβλέψουν πότε θα αρχίσουν να μεταναστεύουν οι φάλαινες νότια. Στη συνέχεια, μπορούν να προειδοποιήσουν τους καπετάνιους του πλοίου πιο νότια για φάλαινες που κατευθύνονται με αυτόν τον τρόπο. Η συνέχιση της παρακολούθησης παραλλαγών στο τραγούδι φαλαινών μπορεί να αποκαλύψει άλλους τρόπους που συνδέονται τα τραγούδια με αλλαγές συμπεριφοράς ή περιβάλλοντος, βοηθώντας ενδεχομένως στην προστασία αυτών των απειλούμενων ζώων.

Έτσι, όταν αυτές οι μπλε φάλαινες ξεκινούν τη νότια μετανάστευσή τους, αλλάζουν την ώρα της ημέρας που τραγουδούν. Σημαντικές ερωτήσεις τώρα είναι αν το τραγούδι αποτελεί ένα σήμα για άλλες φάλαινες ότι το φαγητό είναι αραιό και είναι ώρα να φεύγουν και τι σηματοδοτεί τη μετανάστευσή τους προς τα βόρεια όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η θάλασσα κρύβει τα δικά της φάρμακα

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.