Επιστημονικά Νέα

Θεραπεία γέλιου κατά του άγχους και του πόνου

Θεραπεία γέλιου κατά του άγχους και του πόνου

Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και μάλλον έχουν δίκιο. Αν υπήρχε θεραπεία γέλιου θα βοηθούσε τον κόσμο να «πολεμήσει» το άγχος, τον πόνο, ακόμα και τον καρκίνο.

Ο καθηγητής Lee Berk από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησε την επίδραση του γέλιου σε υγιείς ενήλικες. Οι μισοί παρακολούθησαν μια κωμωδία διάρκειας μιας ώρας. Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι η κορτιζόλη (η ορμόνη που εκκρίνεται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους) ήταν σημαντικά μειωμένη σε αυτή την ομάδα, συγκριτικά με τους άλλους συμμετέχοντες στην έρευνα που δεν παρακολούθησαν την ταινία. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως με το γέλιο αυξάνονται στον οργανισμό τα κύτταρα που έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στους ιούς και τα καρκινικά κύτταρα. Είναι τα κύτταρα που είναι πολύ μειωμένα όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει χρόνιο στρες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επίσης υπολόγισαν ότι 20 δευτερόλεπτα γέλιου είναι εξίσου ευεργετικά για τους πνεύμονες όσο τρία λεπτά κωπηλασίας στο ανάλογο μηχάνημα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση κατάφεραν να τη μειώσουν σημαντικά όταν έκαναν το γέλιο καθημερινή τους συνήθεια. Παράλληλα, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 με 30 λεπτά γέλιου αρκούν για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση ακόμα και υγιείς ενήλικες.

Επίσης, η θεραπεία γέλιου θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τη βελτίωση του χρόνιου πόνου, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Η λειτουργία αυτή οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώματος, που ενεργοποιούνται με το γέλιο. Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από την παρακολούθηση μία κωμωδίας από ό,τι κάποιοι άλλοι που παρακολούθησαν μία βαρετή διάλεξη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ κατέγραψαν πως οι άνθρωποι που παρακολούθησαν κωμωδίες, ως μέρος της έρευνας, έτειναν να έχουν καλύτερη ροή του αίματος, από τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν δράματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα παρέχει ένα πλήρες« σχεδιάγραμμα » ανθρώπινων γονιδίων, το ανθρώπινο πρωτέωμα προσδιορίζει τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία της ζωής που κωδικοποιούνται από αυτό το σχεδιάγραμμα: πρωτεΐνες

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17