Επιστημονικά Νέα

Πού κρύβεται το βακτήριο E. Coli;

Πού κρύβεται το βακτήριο E. Coli;
Το βακτήριο Escherichia Coli, το οποίο είναι πολύ κοινό αφού «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και ζώων, ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παράγουν επικίνδυνες τοξίνες, ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα όπως οι σοβαρές κράμπες στο στομάχι και η διάρροια. Ένα στέλεχος που είναι […]

Το βακτήριο Escherichia Coli, το οποίο είναι πολύ κοινό αφού «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και ζώων, ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παράγουν επικίνδυνες τοξίνες, ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα όπως οι σοβαρές κράμπες στο στομάχι και η διάρροια. Ένα στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί πάντως να μην είναι επικίνδυνο για τα ζώα αλλά και το αντίστροφο.

Η E. Coli κατά κύριο λόγο μπορεί να προβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό, μέσα από τις τροφές που καταναλώνονται. Ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο;

1. Ο κιμάς

Πώς βρέθηκε η E. Coli στον κιμά;

Τα βακτήρια E. coli υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν από στομάχια των βοοειδών στο κρέας κατά τη διαδικασία σφαγής. Μαγειρέψτε το κρέας σε υψηλή θερμοκρασία και θυμηθείτε να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε κατά την Παρασκευή του φαγητού.

2. Νωπό γάλα

Πώς βρέθηκε η E. Coli στο γάλα;

Στις ΗΠΑ, η πώληση νωπού γάλακτος είναι παράνομη. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία που πρέπει απαραιτήτως να περάσει το γάλα πριν βγει στην αγορά. Αυτό, καθώς κατά τη διαδικασία της παστερίωσης «σκοτώνονται» τα περισσότερα βακτήρια που μπορούν να βλάψουν το οργανισμό μας. Μάλιστα, το E. Coliπου βρίσκεται στα μαστάρια της αγελάδας ή ακόμα και στον εξοπλισμό τους αρμέγματος, με την παστερίωση δεν θα περάσει στο οργανισμό μας.

3. Λαχανικά

Πώς βρέθηκε η E. Coli στα λαχανικά;

Αυτό το αθώο μαρουλάκι που βλέπετε, και ετοιμάζεστε να βάλετε στο burgerσας, μπορεί να έχει μεγαλώσει σε ένα χωράφι δίπλα σε κάποιο αγρόκτημα με αγελάδες. Κάπως έτσι, θα μπορούσε να έχει «κολλήσει» E. Coli. Για να μην καταλήξει το βακτήριο στο στομάχι σας, πλένετε πάντοτε καλά τα λαχανικά σας, μέχρις ότου η ορατή βρωμιά έχει εξαφανιστεί.

4. Φαγητό μαγειρεμένο από άλλον

Μα… ακόμα και στο εστιατόριο;

Όπως είπαμε και πριν, το E. Coli βρίσκεται στη χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως το προσωπικό των εστιατορίων δεν προλαβαίνει πάντοτε να πλένει τα χέρια του μετά την χρήση της τουαλέτας (απαράδεκτο γενικά); Τα αποτελέσματα γνωστά. Η E. Coli μολύνει αρχικά το φαγητό σας και καταλήγει στα στομάχια σας.

5. Το νερό

Προσοχή ακόμα και στο νερό!

Το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών μπορεί να είναι μολυσμένο με E. coli. μολύνοντας τα τρόφιμα. Και, αν και τα δημόσια συστήματα νερού χρησιμοποιούν χλώριο, υπεριώδες φως ή όζον για να σκοτώσει το E. coli, υπήρξαν κρούσματα που συνδέονται με δημοτικά συστήματα νερού. Ωστόσο, οι ιδιωτικές γεωτρήσεις είναι πιο ανησυχητικές.