Επιστημονικά Νέα

Πάρκινσον άνοια: Η νόσος του Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο;

Πάρκινσον άνοια: Η νόσος του Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο;

Πάρκινσον άνοια: Η έγκαιρη ανίχνευση μιας ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο θα μπορούσε να αποτρέψει μια μεταγενέστερη επίθεση στους νευρώνες του εγκεφάλου και να σταματήσει τη νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εγκεφαλική διαταραχή. Τα εμφανή συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον – ανεξέλεγκτος τρόμος, επιβράδυνση των κινήσεων και η αίσθηση ότι τα πόδια κάποιου είναι κολλημένα στο έδαφος – όλα προέρχονται από την απώλεια νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στον έλεγχο της κίνησης. Αλλά πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νευροεκφυλιστική διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει πολύ μακριά από τον εγκέφαλο –στο έντερο– και χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα νευρολογικά σημάδια.

Νέα ευρήματα από τους ερευνητές της Κολούμπια, David Sulzer, PhD, και Dritan Agalliu, PhD προσθέτουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση – και δείχνουν ότι αυτό που πυροδοτεί τις αρχικές γαστρεντερικές αλλαγές στη νόσο του Πάρκινσον θα μπορούσε να είναι μια εσφαλμένη ανοσολογική επίθεση. «Εάν αυτή είναι η αρχή της νόσου του Πάρκινσον σε πολλούς ανθρώπους, θα μπορούσαμε δυνητικά να εντοπίσουμε ποιος έχει τη νόσο πριν φτάσει στον εγκέφαλο και ελπίζουμε να την σταματήσουμε», λέει ο Sulzer. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 18 Αυγούστου στο Neuron.

Αυτοάνοσα και έντερο

Η πρώτη εντερική θεωρία του Πάρκινσον, που προτάθηκε αρχικά πριν από 20 χρόνια, άρχισε να ιντριγκάρει τον Sulzer αφού η δική του έρευνα έδειξε τον ρόλο μιας αυτοάνοσης απόκρισης στη νόσο του Πάρκινσον. Τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η έγκαιρη ανίχνευση -και στη συνέχεια η διακοπή- μιας ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο θα μπορούσε να αποτρέψει μια μεταγενέστερη επίθεση στους νευρώνες του εγκεφάλου και να σταματήσει τη νόσο του Πάρκινσον.

Στη νόσο του Πάρκινσον, μια πρωτεΐνη που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη αναδιπλώνεται λανθασμένα, συσσωρεύεται μέσα στους νευρώνες και δηλητηριάζει αργά τα κύτταρα. Το εργαστήριο του Sulzer σε συνεργασία με ανοσολόγους στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla έδειξε ότι μικρά τμήματα της λανθασμένης άλφα-συνουκλεΐνης μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο εξωτερικό των νευρώνων, γεγονός που καθιστά τους νευρώνες ευάλωτους σε επιθέσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσολογική επίθεση θα μπορούσε να προκαλεί πιο οξεία βλάβη στους νευρώνες από τις εσωτερικές εναποθέσεις της άλφα συνουκλεΐνης.

«Το αίμα των ασθενών με Πάρκινσον περιέχει συχνά ανοσοκύτταρα που είναι προετοιμασμένα να επιτεθούν στους νευρώνες», λέει ο Sulzer, «αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πού και πότε εκκινούνται». Το έντερο ήταν μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα επειδή περιέχει τους ίδιους νευρώνες και επειδή οι περισσότεροι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν δυσκοιλιότητα χρόνια πριν εμφανιστούν τα εγκεφαλικά συμπτώματα και διαγνωστεί η ασθένεια. Για να συνεχίσει αυτή την υπόθεση, ο Sulzer συνεργάστηκε με τον Agalliu, έναν νευροανοσολόγο με εξειδίκευση σε μοντέλα ποντικών μιας άλλης νευρολογικής διαταραχής (σκλήρυνση κατά πλάκας) που έχει αυτοάνοσα χαρακτηριστικά.

Η ανοσολογική απόκριση στην άλφα συνουκλεΐνη οδηγεί σε συμπτώματα του εντέρου

Για να μάθουν εάν μια ανοσολογική αντίδραση στην άλφα-συνουκλεΐνη μπορεί να ξεκινήσει την ασθένεια και πού, η Francesca Garretti και ο Connor Monahan, φοιτητές με σκηνοθεσία Agalliu και Sulzer, δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ποντίκι ικανό να εμφανίζει κομμάτια λανθασμένα διπλωμένης άλφα-συνουκλεΐνης σε κυτταρικές επιφάνειες. (τα φυσικά ποντίκια δεν έχουν αυτή την ικανότητα). Στη συνέχεια έκαναν ένεση στα ποντίκια με άλφα-συνουκλεΐνη και παρακολούθησαν τι συνέβαινε στον εγκέφαλο και το έντερο.

Οι ερευνητές δεν είδαν σημάδια που να μοιάζουν με τη νόσο του Πάρκινσον στον εγκέφαλο, αλλά είδαν ότι μια ανοσολογική επίθεση στους νευρώνες στο έντερο προκάλεσε δυσκοιλιότητα και άλλες γαστρεντερικές επιδράσεις που μοιάζουν με αυτές που παρατηρήθηκαν στους περισσότερους ασθενείς με Πάρκινσον χρόνια πριν διαγνωστούν με τη νόσο. “Αυτό δείχνει ότι μια αυτοάνοση αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που φαίνεται να είναι τα πρώιμα στάδια της νόσου του Πάρκινσον και είναι ισχυρή υποστήριξη ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι εν μέρει μια αυτοάνοση ασθένεια”, λέει ο Sulzer.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αρώματα κατά τον ύπνο ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

Η εντατική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του Πάρκινσον

Η ποιοτική φροντίδα για τα άτομα με Πάρκινσον είναι ελλιπής σε όλες τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."