Επιστημονικά Νέα

Οσμές όσφρηση: Δεδομένα EEG αποκαλύπτουν πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οσμές

Οσμές όσφρηση: Δεδομένα EEG αποκαλύπτουν πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οσμές

Οσμές όσφρηση: Σύμφωνα με νέα μελέτη, διαφορετικές πτυχές της οσφρητικής αντίληψης, ιδιαίτερα η ευχάριστη οσμή, η δυσάρεστη και η ποιότητα, προέκυψαν μέσω διαφορετικής χωρικής και χρονικής επεξεργασίας του εγκεφαλικού φλοιού.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο δημιούργησε μια ειδική συσκευή που μπορεί να μεταφέρει 10 διαφορετικές οσμές με τρόπο που είναι ακριβής και έγκαιρος. Οι οσμές χορηγήθηκαν σε συμμετέχοντες που βαθμολόγησαν την ευχάριστη τους ενώ φορούσαν μη επεμβατικά EEG στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία καταγράφουν σήματα μέσα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, η ομάδα μπόρεσε να επεξεργαστεί τα δεδομένα EEG χρησιμοποιώντας ανάλυση υπολογιστή που βασίζεται στη μηχανική μάθηση, για να δει πότε και πού επεξεργάστηκε ο εγκέφαλος το εύρος των οσμών με υψηλή χρονική ανάλυση για πρώτη φορά.

Ήμασταν έκπληκτοι που μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε σήματα από οσμές από πολύ πρώιμες αποκρίσεις EEG, μόλις 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έναρξη της οσμής, υποδηλώνοντας ότι η αναπαράσταση των πληροφοριών οσμής στον εγκέφαλο εμφανίζεται γρήγορα», δήλωσε ο Mugihiko Kato, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η ανίχνευση της οσμής από τον εγκέφαλο συνέβη προτού η μυρωδιά γίνει συνειδητά αντιληπτή από τον συμμετέχοντα, κάτι που συνέβη αρκετές εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα. «Η μελέτη μας έδειξε ότι διαφορετικές πτυχές της αντίληψης, ιδιαίτερα η ευχάριστη οσμή, η δυσάρεστη και η ποιότητα, προέκυψαν μέσω διαφορετικής χωρικής και χρονικής επεξεργασίας του φλοιού», εξήγησε ο Κάτο.

«Η αναπαράσταση της δυσαρέσκειας στον εγκέφαλο προέκυψε νωρίτερα από την ευχαρίστηση και την αντιληπτή ποιότητα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Masako Okamoto. Όταν χορηγούνταν δυσάρεστες οσμές, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων μπορούσε να τις διαφοροποιήσει από τις ουδέτερες ή ευχάριστες ήδη 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έναρξη της οσμής. Ωστόσο, η αναπαράσταση ευχάριστων οσμών (όπως μυρωδιές λουλουδιών και φρούτων) στον εγκέφαλο δεν εμφανίστηκε πριν από 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου, περίπου την ίδια στιγμή με την αναπαράσταση της ποιότητας της μυρωδιάς. Από 600-850 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την έναρξη της οσμής, σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική, σημασιολογική (γλωσσική) επεξεργασία και στη μνήμη εμπλέκονται στη συνέχεια.

Η παλαιότερη αντίληψη των δυσάρεστων οσμών μπορεί να είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έναντι πιθανών κινδύνων. “Ο τρόπος με τον οποίο κάθε αισθητήριο σύστημα στρατολογεί το κεντρικό νευρικό σύστημα διαφέρει μεταξύ των αισθητηριακών μορφών (όσφρηση, φως, ήχος, γεύση, πίεση και θερμοκρασία). Η αποσαφήνιση του πότε και πού στον εγκέφαλο εμφανίζεται η οσφρητική (όσφρηση) αντίληψη μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το οσφρητικό σύστημα», είπε ο Okamoto.  Αυτή η απεικόνιση υψηλής χρονικής ανάλυσης του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις οσμές μπορεί να είναι ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών των νευροεκφυλιστικών ασθενειών στο μέλλον, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, στις οποίες μια δυσλειτουργία στην όσφρηση είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

COVID-Πόσο πιθανή είναι η απώλεια όσφρησης & γεύσης από νεότερες παραλλαγές

Σε φλεγμονή οφείλεται η απώλεια όσφρησης Covid, λέει νέα μελέτη

Νέα μελέτη εξηγεί που οφείλεται η απώλεια όσφρησης από Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.