Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός απώλεια όσφρησης γεύσης: Μικρότερος κίνδυνος από νεότερες παραλλαγές

Κορωνοϊός απώλεια όσφρησης γεύσης: Μικρότερος κίνδυνος από νεότερες παραλλαγές

Κορωνοϊός απώλεια όσφρησης γεύσης: Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, η απώλεια όσφρησης και γεύσης έχει συνδεθεί με τη μόλυνση COVID-19. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα ενδεικτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ λιγότερο πιθανά με την παραλλαγή Omicron συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, Alpha και Delta.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά για τον προσδιορισμό του αν κάποιος έχει COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Daniel Coelho, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, στο Ρίτσμοντ. «Η απώλεια όσφρησης και γεύσης εξακολουθεί να είναι μια καλή ένδειξη μόλυνσης από τον COVID-19, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει πλέον», δήλωσε ο Κοέλιο σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Μην νομίζετε ότι είστε αρνητικοί στον COVID μόνο και μόνο επειδή η όσφρηση και η γεύση σας είναι φυσιολογικές».


Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ για περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας. Εντόπισαν περιόδους έξι εβδομάδων όπου τα κρούσματα ήταν υψηλότερα για κάθε παραλλαγή που μελετήθηκε και στη συνέχεια συνέκριναν πόσοι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με απώλεια όσφρησης και γεύσης σε αυτές τις χρονικές περιόδους. Τα ποσοστά απώλειας όσφρησης και γεύσης ήταν 17% για την Omicron, σε σύγκριση με 44% για την παραλλαγή Delta και 50% για την Alpha, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σημειώνουμε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Otolaryngology — Head and Neck Surgery.

«Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και εμφανίζονται νέες παραλλαγές, αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους ασθενείς», ανέφερε ο καθηγητής Κοέλιο. «Γνωρίζουμε τώρα ότι κάθε παραλλαγή έχει διαφορετικό παράγοντα κινδύνου όσον αφορά την απώλεια όσφρησης και γεύσης και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι νεότερες παραλλαγές είναι λιγότερο πιθανό να τις επηρεάσουν», προσθέτει.

Όπως σημειώνει, οι επιπτώσεις της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης αφορούν την ασφάλεια και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνά τους, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που πάσχουν από απώλεια όσφρησης και γεύσης έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται κατάθλιψη. “Οι ασθενείς με απώλεια όσφρησης έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό άνοιας.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν πώς ο χρόνος ανάρρωσης από την απώλεια όσφρησης και γεύσης ποικίλλει μεταξύ των παραλλαγών. Όπως σημειώνουν, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση του εμβολιασμού παίζει επίσης ρόλο στα χαμηλότερα ποσοστά απώλειας όσφρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε φλεγμονή οφείλεται η απώλεια όσφρησης Covid, λέει νέα μελέτη

9 νέα συμπτώματα Covid προστέθηκαν στην επίσημη λίστα

Κάθε παραλλαγή κορωνοϊού δίνει άλλα συμπτώματα επί μακράς covid, λέει πανεπιστημιακή μελέτη

Νέα μελέτη εξηγεί που οφείλεται η απώλεια όσφρησης από Covid

Γιατί διαφέρουν μεταξύ ασθενών τα συμπτώματα Όμικρον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon