Επιστημονικά Νέα

Οι σκύλοι ωφελούν την καρδιά του ανθρώπου

Οι σκύλοι ωφελούν την καρδιά του ανθρώπου

Άλλος ένας καλός λόγος έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αφού μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως οι σκύλοι ωφελούν την καρδιά.

Τα οφέλη αυτά, περιγράφονται στην τελευταία έκδοση του HarvardHeartLetter, σε μία μελέτη που συνδέει τη σκυλίσια συντροφιά με την υγεία της καρδιάς, όχι μόνο εξαιτίας της βόλτας που αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης να κάνει καθημερινά αλλά επίσης και στην έλλειψη στρες.

«Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα σκυλί είναι πολύ πιο πιθανό να τηρήσουν τα συνιστώμενα 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα», λέει η Elizabeth Frates, MD, επίκουρη καθηγήτρια στο Harvard Medical School και συντάκτρια της νέας έκθεσης, με τίτλο “Get Health, GetaDog”, δηλαδή «για να είσαι υγιής, πάρε ένα σκύλο».

Οι διαπιστώσεις αυτές εκφράζουν παρόμοιες διαπιστώσεις με μια δεύτερη πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, όπου αποκάλυψε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο δραστήριοι σωματικά, είναι πιο πιθανό να βάλουν το περπάτημα στην καθημερινή ρουτίνα τους, και έχουν πιο υγιή καρδιά σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως μια παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως τα μωρά που μεγαλώνουν με ένα σκυλάκι στο σπίτι, έχουν κατάτον πρώτο χρόνο της ζωής τους πολύ καλύτερη υγεία απ’ ό,τι όσα μεγαλώνουν δίχως την συντροφιά του.

Στην πραγματικότητα, τα μωρά με τα κατοικίδια έχουν λιγότερες ωτίτιδες, κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ έχουν και λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν αντιβιοτικά για επιπλοκές στις ιώσεις.

Η συμβίωση με γάτα επίσης παρέχει κάποιο ανάλογο όφελος, αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερο.

Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με την επονομαζόμενη υπόθεση της υγιεινής, η οποία πρεσβεύει ότι η έκθεσή μας νωρίς στη ζωή σε μικρόβια βοηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ωριμάσει. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ύπαρξη ενός κατοικιδίου με λιγότερες αλλεργίες στην βρεφική και παιδική ηλικία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί ανησυχούν για τα ποσοστά επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό

Αποκαλύφθηκε σύνδεση λιπιδίων που παίζουν ρόλο στη νόσο Πάρκινσον

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]