Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ογκολογία

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέοι φαρμακευτικοί στόχοι

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέοι φαρμακευτικοί στόχοι

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις περισσότερες από τις 220.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο, περίπου το 5 % έχει μια συγκεκριμένη ανωμαλία σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ALK.

 Η γονιδιακή μετάλλαξη οδηγεί η πρωτεΐνη ALK να έχει  αυξημένη δραστηριότητα, προωθώντας την κυτταρική ανάπτυξη και οδηγώντας σε καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό το μικρό υποσύνολο των ασθενών μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που στοχεύουν στο γονίδιο ALK.  Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν βλέπουν τους όγκους τους να εξαφανίζονται με αυτά τα φάρμακα ή αναπτύσσουν επίκτητη ανθεκτικότητα στους αναστολείς ALK. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ScienceSignaling, οι ερευνητές του Κέντρου του Καρκίνου Moffitt χρησιμοποιούν πρωτεομική για τον εντοπισμό πιθανών στόχων των φαρμάκων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους αναστολείς ALK και να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών. Πρωτεομική είναι η μελέτη των πρωτεϊνών σε μεγάλη κλίμακα και επιτρέπει στους ερευνητές να αποκτήσουν ταχέως τεράστιο όγκο δεδομένων. Αρκετά φάρμακα που αποκλείουν την δραστικότητα ALK έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που είναι θετικοί για το γονίδιο ALK. Οι  αναστολείς ALK μπορεί να συρρικνώσουν τους όγκους και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους. Οι ασθενείς μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικοί σε αναστολείς ALK όταν οι όγκοι τους αναπτύσσουν ένα μηχανισμό παράκαμψης που επιτρέπει εναλλακτική σηματοδότηση οδηγώντας τελικά στην ανάπτυξη και επιβίωση καρκινικών κυττάρων και  παρά τη χρήση φαρμάκων παρά τον αποκλεισμό του ALK. «Θέλαμε να αναπτύξουμε μια καλύτερη εικόνα του τοπίου σηματοδότησης του γονιδίου ALK που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ερευνητές για την ανάπτυξη βελτιωμένων θεραπευτικών στρατηγικών για τους ασθενείς  με καρκίνο του πνεύμονα και μεταλλάξει στον ALK» δήλωσε ο EricB. Haura, MD, επικεφαλής της χημικής Βιολογίας & Πρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναδιατάξεις του γονιδίου ALK ενορχηστρώνουν ένα δίκτυο από τουλάχιστον 460 πρωτεΐνες και σκοπός της τρέχουσας έρευνας είναι να καθοριστεί ποιες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα στους αναστολείς του ΑΛΚ, όπως ο αναστολέας crizotinib και ο  alectinib. «Το σύνολο των δεδομένων μας ενισχύει την κατανόηση των δικτύων σήμανσης και αντίστασης στα φάρμακα και εντοπίζει πιθανούς στόχους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αναστολέων ΑΛΚ σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα» δήλωσε ο Haura.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Close Icon