Επιστημονικά Νέα

Ο μόλυβδος μας “αφαιρεί” χρόνια ζωής

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν την προσοχή μας στην καθημερινή έκθεση στον μόλυβδο και προειδοποιούν πως αυτή ίσως είναι ικανή να μας αφαιρέσει χρόνια ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα 4.200 ανθρώπων ηλικίας από 30 έως 74 ετών, με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο […]

Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν την προσοχή μας στην καθημερινή έκθεση στον μόλυβδο και προειδοποιούν πως αυτή ίσως είναι ικανή να μας αφαιρέσει χρόνια ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα 4.200 ανθρώπων ηλικίας από 30 έως 74 ετών, με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτός μπορεί να ευθύνεται για το θάνατό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως σε όσους ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου είχαν πολύ υψηλές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα και να πεθάνουν ή να πεθάνουν από άλλα αίτια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στα οποία τα επίπεδα μολύβδου ήταν 20-29 mcg/dl, είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 68% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο και 39% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως στο αίμα μας δεν πρέπει να υπάρχει μόλυβδος, αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εκτίθεται στον μόλυβδο όταν εργάζεται και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν από αυτό το τοξικό μέταλλο στο αίμα τους. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επικίνδυνα ποσοστά μόλυβδου στο αίμα τους, δηλαδή τουλάχιστον 20 mcg/dl.

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες επικίνδυνα θεωρούνται τα επίπεδα άνω των 50 mcg/dl.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όλα τα κράτη πρέπει να μειώσουν την έκθεση των εργαζομένων στο μόλυβδο και ότι τα επίπεδα μολύβδου αίματος για να είναι ακίνδυνα πρέπει να είναι κάτω των 10 mcg/dl.