Επιστημονικά Νέα

Νέο ξέσπασμα επιδημίας με το βακτήριο E. Coli

Νέο ξέσπασμα επιδημίας με το βακτήριο E. Coli
Εννέα άτομα, κάτοικοι της Μινεσότα και του Γουισκόνσιν, νόσησαν από το επικίνδυνο βακτήριο E. Coli, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι οκτώ εξ αυτών δήλωσαν πως είχαν καταναλώσει λάχανα αλφάλφα και οι δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν δύο με οκτώ ημέρες μετά την κατανάλωση τροφών που […]

Εννέα άτομα, κάτοικοι της Μινεσότα και του Γουισκόνσιν, νόσησαν από το επικίνδυνο βακτήριο E. Coli, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι οκτώ εξ αυτών δήλωσαν πως είχαν καταναλώσει λάχανα αλφάλφα και οι δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν δύο με οκτώ ημέρες μετά την κατανάλωση τροφών που έφεραν πιθανότητα το βακτήριο E. Coli. Οι περισσότεροι ανέφεραν έντονο πόνο στο στομάχι, διάρροιες και έμετους. Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου και το τελευταίο τις 8 Φλεβάρη. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας 17 έως 84 ετών και το 62% αυτών ήταν γυναίκες.

Το βακτήριο Escherichia coli, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι πολύ κοινό αφού «φιλοξενείται» στο έντερο των ανθρώπων και ζώων – ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου είναι αβλαβή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που παράγουν επικίνδυνες τοξίνες, ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα όπως οι σοβαρές κράμπες στο στομάχι και η διάρροια. ένα στέλεχος που είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί πάντως να μην είναι επικίνδυνο για τα ζώα αλλά και το αντίστροφο.

Τα τοξικά στελέχη του E. Coli προσδένονται στα τοιχώματα των κυττάρων του εντέρου δημιουργώντας αποικίες. Στη συνέχεια εκλύουν τοξίνες που καταστρέφουν τα εσωτερικά όργανα. Περίπου το 10% των ατόμων που μολύνονται με αυτά τα στελέχη παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές ενώ ένας στους 100 ασθενείς πεθαίνει.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει σχετικά: «Όπως κάθε φρέσκο προϊόν που καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο, έτσι και τα λάχανα μπορεί να περιέχουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές λοιμώξεις. Οι ζεστές και υγρές συνθήκες που χρησιμοποιούνται για τη βλάστηση είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Listeria και E. coli. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα τυχόν βακτήρια που υπάρχουν μπορεί να πολλαπλασιαστούν δραματικά.»

Αυτή η επιδημία δεν πιστεύεται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επιδημία πολλαπλών κρουσμάτων της σαλμονέλας που συνδέεται με τα λάχανα αλφάλφα στο Κάνσας. Δεκατρείς άνθρωποι σε τέσσερις πολιτείες έχουν αρρωστήσει από αυτό το ξέσπασμα το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη.