Επιστημονικά Νέα

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη με τα προβιοτικά;

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη με τα προβιοτικά;
  Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης συμβάλλουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, σύμφωνα με Ιρλανδούς επιστήμονες. Τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με την μελέτη, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη. […]

 

Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης συμβάλλουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι, σύμφωνα με Ιρλανδούς επιστήμονες.

Τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με την μελέτη, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία χορήγησαν το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζώα εκδήλωσαν λιγότερες ενδείξεις στρες, άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς από άλλα ποντίκια που δεν πήραν αυτό το συμπλήρωμα. Επίσης, τα ποντίκια που έφαγαν τον γαλακτοβάκιλλο είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα τους.

Τα βακτήρια του εντέρου «επικοινωνούν» με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, όπως εξήγησαν ο καθηγητής Τζων Κράιαν και οι συνεργάτες του.

Τα συγκεκριμένα ευρήματά, σύμφωνα με τους ερευνητές ανοίγουν τον δρόμο για την επινόηση θεραπειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας στοχεύοντας στο έντερο. Ωστόσο, ο δρ Κράιαν έσπευσε να διευκρινίσει πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν με προβιοτικά βρουν μπροστά τους, διότι η επίδραση στην χημεία του εγκεφάλου φαίνεται πως εξαρτάται από το είδος του «καλού» βακτηρίου που καταναλώνει κανείς.