Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός πανδημία: Πώς θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα παγκοσμίως

Κορωνοϊός πανδημία: Πώς θα χαλαρώσουν τα σκληρά μέτρα παγκοσμίως

Κορωνοϊός πανδημία: Οι χώρες του πλανήτη δεν πρέπει να κάνουν όνειρα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας μέχρι να πληρούν 5 συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Οι 5 προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων είναι: γνώση της κατάστασης διασποράς του ιού, εμπλοκή της κοινωνίας, επαρκείς δυνατότητες του συστήματος υγείας, επαρκείς ικανότητες δημόσιας υγείας και έλεγχος των συνόρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 9 χώρες υψηλού εισοδήματος που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα: Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Αγγλία. Και βρήκαν πως κάποιες χώρες δεν τηρούν τα κριτήρια που χρειάζονται για αποφυγή νέου κύματος κορονοϊού, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Αγγλία «Τα ευρήματα είναι καθαρά. Αν έχουμε αναζωπύρωση της ασθένειας, του αριθμού των κρουσμάτων, τότε άνοιξαν πολύ νωρίς», λέει χαρακτηριστικά στο CNN ο καθηγητής Martin McKee του London School of Hygiene and Tropical Medicine. Η έρευνα βρήκε ακόμα πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα, οφείλεις να έχεις ως χώρα ένα αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού των κρουσμάτων, ελέγχου, απομόνωσης και υποστήριξης.«Καμία χώρα δεν το κάνει πολύ καλά, στην πραγματικότητα … Η Αγγλία το κάνει ιδιαιτέρως κακά. Η Ισπανία και η Γαλλία δεν τα πάνε επίσης πολύ καλά», λέει ο ακαδημαϊκός.  Ακόμη: Κορωνοϊός τεστ αντισωμάτων: Πόσο αποτελεσματικό και ακριβείας είναι.

metra.jpg

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές αρχές πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους για χαλάρωση των μέτρων σε έναν συνδυασμό επιδημιολογικών δεδομένων και κοινωνικο-πολιτικών επιπτώσεων από τους περιορισμούς.Για να ξανανοίξουν ασφαλώς οι χώρες όπως πριν από την πανδημία, λένε χαρακτηριστικά, χρειάζεται οι κοινωνίες τους «να εμπλακούν ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους» και οι συμβουλές των ειδικών να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες». Τα μηνύματα ωστόσο που δέχονται οι πολίτες για τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, χρήσης μάσκας και τηλεργασίας προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις σύγχυση. Και αυτό καταλήγει σε έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και δυσπιστία, σημειώνουν.

covid228.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη επιστημόνων για την κατάργηση των εθισμών

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία