Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος προστάτη: Προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης. Σύμφωνα με την American Cancer Society, περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των συμπτωμάτων που περιγράφονται παραπάνω παραμένουν τα ίδια για την Καλοήθη διεύρυνση του προστάτη (BPH) ή τον καρκίνο του προστάτη. Σε μια συνέντευξη στο HT Lifestyle, ο Δρ Anand Utture, Σύμβουλος Ουρολόγος στο SL Raheja Hospital στο Mahim, αποκάλυψε: «Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται μετά την ηλικία των 65 ετών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και αυτές οι μορφές των καρκίνων είναι πιο επιθετικοί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία και συμπτώματα διεύρυνσης του προστάτη που είναι πολύ συγκεκριμένα για τον καρκίνο του προστάτη, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε».

Μοιράστηκε, «Αυτά τα συμπτώματα είναι αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος και πόνος στους γοφούς, την πλάτη, το στήθος ή άλλα οστά. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν Στυτική Δυσλειτουργία. Εάν ο προστάτης αδένας διευρυνθεί και ασκήσει πίεση στο ορθό, μπορεί κάποιος να αισθανθεί δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, θα υπάρχει εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη. Ενώ η πιθανότητα καρκίνου του προστάτη αυξάνεται στους άνδρες μετά την ηλικία των 65 ετών. Ο επιπολασμός του Καρκίνου είναι περισσότερο σε άνδρες με συγγενείς 1ου βαθμού, όπως ο πατέρας ή ο αδελφός που έχουν Καρκίνο. Οπότε, αν κάποιος εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτεί έναν Ουρολόγο».

Ο Δρ Anand Utture κατέληξε, «Ο Ουρολόγος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του προστάτη με απλές εξετάσεις όπως η εξέταση ανά ορθό δακτυλικό τεστ (DRC), τα επίπεδα PSA αίματος, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη και η βιοψία προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Εάν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί πριν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, περισσότερο από το 97 τοις εκατό των ασθενών θα ζήσουν περισσότερα από πέντε χρόνια. Έτσι, αν και ο Προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε μεγάλο βαθμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Πέντε βασικά στοιχεία για τον καρκίνο

Νανορομπότ συρρικνώνουν όγκους καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 90%

Πώς ο προστάτης επηρεάζει την σεξουαλική σας ζωή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.