Άποψη

Καρκίνος Προστάτη: Fusion βιοψία και ρομποτική προστατεκτομή

Καρκίνος Προστάτη: Fusion βιοψία και ρομποτική προστατεκτομή

Ο καρκίνος του προστάτη έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από τη νόσο, αλλά και τις επιπλοκές που συνόδευαν παλαιότερες θεραπείες της, όπως η ανοιχτή προστατεκτομή με τομή, επισημαίνει o δρ Νικόλαος Α. Κωστακόπουλος MD, PHD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ Επιμελητής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General .

Ο κ,. Κωστακόπουλος  συνεχίζει: ” Η Fusion διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη, αποτελεί την πιο σύγχρονη, με ακρίβεια και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια τεχνική, για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με ειδικό λογισμικό, συνδυάζονται οι εικόνες της πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας, που έχει κάνει ο ασθενής, με τον υπέρηχο του προστάτη, ώστε να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια χιλιοστού οι ύποπτες εστίες, από τις οποίες χρειάζεται να ληφθούν βιοψίες”.

Η τεχνική πραγματοποιείται με ειδική κεφαλή υπερήχου και πλέγμα μέσα από το περίνεο (το δέρμα μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού) και όχι μέσω του ορθού και με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για σοβαρή ουρολοίμωξη και σήψη που υπάρχουν με την κλασική διορθική (μέσω του ορθού) βιοψία. Η καινούργια τεχνική δεν απαιτεί παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο, και την ίδια ημέρα επιστρέφει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του.

«Σε περίπτωση ευρήματος καρκίνου του προστάτη στη βιοψία, ο ασθενής μπορεί να προγραμματιστεί για ρομποτική αφαίρεση του προστάτη. Με τη ρομποτική προστατεκτομή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια ο καρκίνος του προστάτη με τον πιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi, χωρίς τομή με μικρές τρύπες και άρα με ελάχιστο πόνο και μικρότερη πιθανότητα κήλης μετά την επέμβαση», τονίζει.

Ταυτόχρονα οι ασθενείς παραμένουν πολύ λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο, ο καθετήρας αφαιρείται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους σχεδόν άμεσα. Επανέρχονται επίσης γρηγορότερα η εγκράτεια ούρων και η στυτική λειτουργία, καθώς με την τρισδιάστατη όραση και μεγέθυνση εικόνας που προσφέρει το ρομπότ, όπως και με την ακρίβεια των κινήσεων που ελαχιστοποιεί το ανθρώπινο λάθος, αυξάνεται η πιθανότητα διατήρησης των νεύρων και των αγγείων που ρυθμίζουν τη στύση. «Επιπροσθέτως, με τη ρομποτική επέμβαση αντιμετωπίζουμε στις πιο πολλές περιπτώσεις ελάχιστη απώλεια αίματος σε αντίθεση με το άκρως αιμορραγικό ανοιχτό χειρουργείο.

Με τις σύγχρονες μεθόδους που διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον ασθενή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, με ασφάλεια και διατήρηση καλής ποιότητας ζωής», καταλήγει ο δρ Κωστακόπουλος.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Oλοκληρωμένη αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών στο Metropolitan General

Ημερίδα για τον Παγκρεατικό Καρκίνο - Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο

Η ιστορία θάρρους μιας γυναίκας που νίκησε τον καρκίνο του μαστού

Λογισμικό ανιχνεύει κρυφά και περίπλοκα συναισθήματα στους γονείς

Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ για 6η χρονιά στον Άλιμο

Άλιμος ΑμεΑ: Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, ενώ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε πόσο σημαντική είναι κάθε δράση που βοηθά τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν δικαιώματα κι ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Εξελίξεις και προοπτικές γαι τον καρκίνο των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι μία νόσος, αλλά αντιπροσωπεύει μία ετερογενή ομάδα ασθενειών τόσο σε κλινικό όσο και σε παθολογοανατομικό και μοριακό επίπεδο. Αποτελεί παγκοσμίως το δεύτερο πιο θνησιγόνο καρκίνο των γυναικών, μετά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Βγες από το κάδρο: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Βγες από το κάδρο: Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού για τη τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας.