Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Καρκίνος προστάτη: Η εστιακή θεραπεία είναι οικονομικά αποδοτική

Καρκίνος προστάτη: Η εστιακή θεραπεία είναι οικονομικά αποδοτική

Καρκίνος προστάτη: Οι ελάχιστα επεμβατικές εστιακές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη συνδέονται με χαμηλότερο συνολικό κόστος και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Οι ελάχιστα επεμβατικές εστιακές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη συνδέονται με χαμηλότερο συνολικό κόστος και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Medical Economics, και με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου. Δείχνει ότι σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, οι εστιακές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, όπως η κρυοθεραπεία και ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης (HIFU) σχετίζονται με χαμηλότερο συνολικό κόστος και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Χρησιμοποιώντας κρυοθεραπεία για κατάψυξη ή HIFU για θέρμανση μόνο των περιοχών του καρκίνου στον προστάτη, ο φυσιολογικός ιστός του προστάτη παραμένει ανέπαφος. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη παράπλευρη βλάβη ιστού στα γύρω νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες. Ως αποτέλεσμα, η εστιακή θεραπεία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών στο ουροποιητικό, σεξουαλικό και στο έντερο σε σύγκριση με τη χειρουργική επέμβαση προστατεκτομής ή την ακτινοθεραπεία.Επί του παρόντος, λίγοι ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τη χειρουργική αφαίρεση ή την ακτινοβόληση ολόκληρου του προστάτη.

Στην τελευταία μελέτη, ένα έργο συνεργασίας μεταξύ Boston Scientific και ερευνητών στο Imperial College του Λονδίνου, μαζί με το Imperial College Healthcare NHS Trust και άλλους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1.300 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε πέντε νοσοκομεία μεταξύ 2006 και 2018. Η ομάδα ανέπτυξε ένα οικονομικό μοντέλο για να συγκρίνει το κόστος και τα αποτελέσματα μετά από εστιακή θεραπεία καθώς και εκείνων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση προστατεκτομής ή ακτινοθεραπεία για έως και 10 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Διαπίστωσαν ότι η εστιακή θεραπεία – χρησιμοποιώντας είτε κρυοθεραπεία είτε HIFU – συσχετίστηκε με χαμηλότερο συνολικό κόστος και υψηλότερο όφελος για τον ασθενή από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, υποδεικνύοντας ότι η εστιακή θεραπεία αντιπροσωπεύει καλή σχέση τιμής απόδοσης στο NHS. Συσχετίστηκε επίσης με λιγότερες σεξουαλικές, ουρικές και ορθικές παρενέργειες για τους ασθενείς. Η εστιακή θεραπεία συσχετίστηκε με μεγαλύτερα κέρδη προσαρμοσμένα στην ποιότητα του έτους ζωής (QALY) με χαμηλότερο συνολικό κόστος από τη ριζική προστατεκτομή ή την εξωτερική ακτινοθεραπεία (EBRT).

Ο καθηγητής Hashim Ahmed, Πρόεδρος Ουρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και Σύμβουλος Ουρολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust, δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η εστιακή θεραπεία, χρησιμοποιώντας είτε κρυοθεραπεία είτε εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης (HIFU) καταστρέφει τους καρκίνους του προστάτη, συσχετίστηκε με χαμηλότερο συνολικό κόστος και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς σε σύγκριση είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με ακτινοθεραπεία.

“Αυτό συμβαίνει επειδή η εστιακή θεραπεία στοχεύει με ακρίβεια μεμονωμένους καρκίνους στον προστάτη οδηγώντας σε λιγότερη βλάβη των ιστών, ταχύτερη ανάρρωση και πολύ λιγότερες παρενέργειες. Η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έχουν επί του παρόντος ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία που θεραπεύει ολόκληρο τον προστάτη.

Ο Xavier Bertrand, αντιπρόεδρος της Peripheral Interventions for Boston Scientific στην EMEA, δήλωσε: “Τα ευρήματα της έρευνας είναι σπουδαία νέα για τους ασθενείς και σπουδαία νέα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναγνωρίσει ρητά τη σημασία της medtech στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς. Η ίση πρόσβαση σε αυτήν την ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καρκίνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση των σημερινών διαφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στάσεις σεξ που είναι επιβλαβείς για τον προστάτη

Μύθοι που σχετίζονται με καλοήθεις παθήσεις του προστάτη

Όλη η αλήθεια για τον καρκίνο του προστάτη

Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπισή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στο "Αττικόν"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος θεωρείται ο τέλειος σεξουαλικός σύντροφος;

Σεξουαλικός σύντροφος: Η έννοια του «τέλειου σεξουαλικού συντρόφου» είναι εξαιρετικά υποκειμενική και ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, επηρεαζόμενη από προσωπικές προτιμήσεις, πολιτισμικό υπόβαθρο και ατομικές εμπειρίες.

Τι να πείτε στον γιο σας αν καταλάβετε ότι πρόκειται να κάνει σεξ πρώτη φορά;

Σεξ αγόρι: Η συζήτηση με τον γιο σας για το σεξ, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι πρόκειται να έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ασφάλειά του

Κάνει καλό το σεξ σε στρεσογόνες στιγμές;

Σεξ άγχος: Η ενασχόληση με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση από το στρες, προσφέροντας πολλά οφέλη για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Πώς να δείξετε σε κάποιον ότι σας ελκύει σεξουαλικά μεσα από τα social;

Social ενδιαφέρον: Η έκφραση σεξουαλικού ενδιαφέροντος μέσω των social απαιτεί μια ισορροπία λεπτότητας και αμεσότητας, διασφαλίζοντας ότι οι προθέσεις σας είναι σαφείς χωρίς να ξεπερνάτε κανένα όριο.

Close Icon