Επιστημονικά Νέα

«Καμπανάκι» στις εταιρείες λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης στα αναψυκτικά

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ζαχαρούχα ανθρακούχα αναψυκτικά βρέθηκε να είναι έως και 52,8 γραμμάρια ανά 330 ml, ή 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL). Από τα αναψυκτικά που μελετήθηκαν, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα των 142 από 169 θα πρέπει να μειωθεί σε κάτω από […]

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ζαχαρούχα ανθρακούχα αναψυκτικά βρέθηκε να είναι έως και 52,8 γραμμάρια ανά 330 ml, ή 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL). Από τα αναψυκτικά που μελετήθηκαν, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα των 142 από 169 θα πρέπει να μειωθεί σε κάτω από 5 g / 100 ml για να αποφευχθεί το σχετικό πρόστιμο που  τώρα προτείνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open , αποκαλύπτει ότι κατά μέσο όρο η τσιτσιμπύρα (ginger beer) περιείχε τις υψηλότερες ποσότητες ζάχαρης (38.5 g ανά δοχείο) ενώ η τζιτζιμπύρα (ginger ale) περιείχε το χαμηλότερο ποσό ζάχαρης (22.9 g ανά δοχείο). Τα ποτά με γεύση Cola περιείχαν κατά μέσο όρο 35g ελεύθερων σακχάρων ανά κουτί.

Η Kawther Hashem συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο QMUL, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η πλειονότητα των ζαχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ υπερβαίνει τη μέγιστη ημερήσια σύσταση για πρόσληψη ζάχαρης για έναν ενήλικο (30 g) ή ένα παιδί (24 g). Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη μπορεί να καταναλωθούν ως μέρος μιας «υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής», ακόμη και αν οι εταιρείες παρασκευής τους ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι. «Τα αναψυκτικά με γεύση Cola γεύση είναι τα πιο δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως φαίνεται από τον τεράστιο όγκο τους που καταναλώνεται. Ακόμη και μικρές μειώσεις στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε αυτά θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ελεύθερα σάκχαρα και στην πρόσληψη θερμίδων του πληθυσμού Ελπίζουμε οι παρασκευαστές των αναψυκτικών να μειώσουν το επίπεδο ζάχαρης στα προϊόντα τους άμεσα και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της τερηδόνας.»

Τα ανθρακούχα ήταν η μεγαλύτερη ενιαία κατηγορία μαλακών ποτών το 2013 με μερίδιο 44,8 τοις εκατό του όγκου της αγοράς. Τα αναψυκτικά είναι ο κυριότερος πάροχος πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε παιδιά και εφήβους, και ο δεύτερο κύριος φορέας σε ενήλικες. Τα «ελεύθερα σάκχαρα» περιλαμβάνουν μονοσακχαρίτες (κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη) και δισακχαρίτες (κυρίως ζάχαρη και μαλτόζη) που προστίθενται στις τροφές καθώς και τα σάκχαρα που περιέχονται φυσικά σε κάποια τρόφιμα. Επί του παρόντος, στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνεται μια κλιμακωτή επιβάρυνση για τα αναψυκτικά (υψηλή, χαμηλή και καμία για τα αναψυκτικά που περιέχουν περισσότερο από 8 g, 5g έως 8g, και λιγότερο από 5g ζάχαρης ανά 100 ml, αντίστοιχα), το οποίο ενθαρρύνει τις εταιρείες να μειώσουν το ποσό της ζάχαρης στα προϊόντα τους, αν θέλουν να αποφύγουν την εισφορά. Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν τώρα για όλα τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη αυτή να μειωθεί κάτω από 5g ανά 100ml, καθώς και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική επισήμανση στη συσκευασία των ελεύθερων σακχάρων.