Επιστημονικά Νέα

Η κατανάλωση λίπους η μόνη αιτία αύξησης σωματικού βάρους

Η κατανάλωση λίπους η μόνη αιτία αύξησης σωματικού βάρους
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν αναλάβει τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που εξετάζει ποια συστατικά του διαιτολογικού λίπους, των υδατανθράκων ή των ποντικών που προκαλούνται από πρωτεΐνες για να πάρουν βάρος. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα αποτελούνται από λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, έχει αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς […]

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Aberdeen και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών έχουν αναλάβει τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που εξετάζει ποια συστατικά του διαιτολογικού λίπους, των υδατανθράκων ή των ποντικών που προκαλούνται από πρωτεΐνες για να πάρουν βάρος.

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα αποτελούνται από λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, έχει αποδειχθεί δύσκολο να εντοπιστεί ακριβώς ποια πτυχή της τυπικής δίαιτας οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν μελέτες στον άνθρωπο όπου αυτό που τρώει ελέγχεται για αρκετές χρονικές περιόδους ώστε να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες, ωστόσο μελέτες σε ζώα που μοιάζουν με εμάς μπορούν να βοηθήσουν να το σημειώσουμε στα δεξιά κατεύθυνση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε 12 Ιουλίου στο περιοδικό Cell Metabolism και περιλαμβάνει 30 διαφορετικές δίαιτες που ποικίλλουν ανάλογα με το λίπος, τους υδατάνθρακες (ζάχαρη) και τις πρωτεΐνες.

Τα ποντίκια τρέφονταν με αυτές τις δίαιτες για τρεις μήνες, που ισοδυναμούν με εννέα χρόνια στους ανθρώπους. Συνολικά έγιναν πάνω από 100.000 μετρήσεις αλλαγών σωματικού βάρους και το σωματικό τους λίπος μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια μηχανή μικρο μαγνητικής τομογραφίας.

Ο καθηγητής John Speakman, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας μελέτης ήταν αδιαμφισβήτητο – το μόνο πράγμα που έκανε τα ποντίκια να πάρουν λίπος ήταν να τρώνε περισσότερο λίπος στη διατροφή τους.

“Οι υδατάνθρακες που περιέχουν έως και 30% θερμίδων που προέρχονται από τη ζάχαρη δεν είχαν καμία επίδραση, ενώ η ζάχαρη με λίπος δεν είχε άλλη επίδραση από το λίπος μόνο. Αυτές οι επιδράσεις του διαιτητικού λίπους φαινόταν να είναι επειδή το μοναδικό λίπος στη διατροφή διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, προκαλώντας μεγαλύτερη πρόσληψη.

“Ο σαφής περιορισμός αυτής της μελέτης είναι ότι βασίζεται σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους. Ωστόσο, τα ποντίκια έχουν πολλές ομοιότητες με τον άνθρωπο στη φυσιολογία και τον μεταβολισμό τους και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε μελέτες όπου η δίαιτα των ανθρώπων ελέγχεται ο ίδιος τρόπος για τέτοιες μεγάλες περιόδους.Έτσι τα στοιχεία που παρέχει είναι μια καλή ένδειξη για το ποια είναι τα αποτελέσματα των διαφόρων ειδών διατροφής που είναι πιθανό να είναι στον άνθρωπο.