Επιστημονικά Νέα

Η απουσία γλουτένης δεν βελτιώνει την κοιλιοκάκη

Η απουσία γλουτένης δεν βελτιώνει την κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Ερευνητές από το MassGeneral Νοσοκομείο Παίδων (MGHfC) και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης (ΟΕΒ), διαπίστωσαν ότι σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά με κοιλιοκάκη παρουσίαζε επιμονή των εντερικών αλλοιώσεων, παρά την αυστηρή προσήλωση σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα ευρήματα έχουν συνάφεια με πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες, η οποία έδειξε ότι περισσότερο από το 33 % των ενηλίκων ασθενών σε δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν επίμονες αλλοιώσεις στο έντερο, παρά τη μείωση των συμπτωμάτων ή τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατό πιο επιθετικοί με στόχο την επούλωση του βλεννογόνου σε όλους τους ασθενείς, όχι μόνο τους ενήλικες», λέει ο Maureen Leonard, MD, MMSC, κλινικός διευθυντής του Κέντρου για την έρευνα και θεραπεία νοσημάτων του γαστρεντερικού στο MGHfC και συν-επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας που μόλις δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Συμπεράσματα από τη μελέτη έχουν ήδη οδηγήσει σε αναθεωρημένες πρακτικές κλινικής φροντίδας στο MGHfC, όπου οι περισσότεροι παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας άνω των 10 ετών θα πρέπει να παρακολουθούνται για την επούλωση του βλεννογόνου με μια επαναληπτική ενδοσκόπηση, μαζί με αιματολογικές εξετάσεις, μετά από ένα χρόνο θεραπείας με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Οι Ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για παιδιατρικούς ασθενείς με κοιλιοκάκη συστήνουν μία βιοψία κατά τη διάγνωση και παρακολούθηση με αιματολογικές εξετάσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ivor Hill, MD, από το Ohio State University School of Medicine «Μέχρι να έχουμε ένα αξιόπιστο μη επεμβατικό μέσο για τον καθορισμό της επούλωσης του βλεννογόνου σε παιδιά με κοιλιοκάκη, φαίνεται ότι η βιοψία θα παραμείνει σημαντική τόσο για την αρχική διάγνωση όσο και για τη μετέπειτα παρακολούθηση». Αν και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα παιδιά με επίμονες αλλοιώσεις του εντέρου δεν είναι σαφείς, η παραμονή αλλοιώσεων σε ενήλικες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος, χαμηλή οστική πυκνότητα και κάταγμα. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν «δυσαπορρόφηση και φλεγμονή στα παιδιά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη».

Η μελέτη βασίστηκε σε μια αναδρομική εξέταση βιοψιών και ιατρικών αρχείων 103 παιδιών με κοιλιοκάκη. Τα παιδιά ήταν σε δίαιτα χωρίς γλουτένη για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αλλά επαναληπτικές βιοψίες βρήκαν επίμονες εντερικές αλλοιώσεις σε 19 τοις εκατό από αυτά. «Ο αριθμός των παιδιών που δεν εμφάνισαν επούλωση ήταν πολύ υψηλότερος του αναμενόμενου». Επίσης τα επίπεδα στο αίμα του αυτοαντισώματος IgA tTG – που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κοιλιοκάκης – δεν εκτιμούν με ακρίβεια την αποκατάσταση του βλεννογόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Νέα μελέτη για τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με covid-19

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.