Γυναικολογία

Η κατάθλιψη «χτυπά την πόρτα» των γυναικών που δεν τρώνε κόκκινο κρέας

Η κατάθλιψη «χτυπά την πόρτα» των γυναικών που δεν τρώνε κόκκινο κρέας
  Με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή κινδυνεύουν οι γυναίκες εκείνες που βγάζουν από τη διατροφή τους το κόκκινο κρέας, καθώς και εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, επισημαίνουν Αυστραλοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εθελοντριών, διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν σπάνια μπριζόλες ή μπιφτέκια, είχαν διπλάσιες […]

 

Με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή κινδυνεύουν οι γυναίκες εκείνες που βγάζουν από τη διατροφή τους το κόκκινο κρέας, καθώς και εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο από το επιτρεπτό όριο, επισημαίνουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εθελοντριών, διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν σπάνια μπριζόλες ή μπιφτέκια, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να  διαγνωστούν με τα συγκεκριμένα  προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φελίς Τζέικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Deakin, στη Βικτώρια, δήλωσε ότι όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη μελέτη πίστευαν ότι θα βρουν πως το κρέας δεν κάνει καλό στην ψυχική υγεία, διότι προγενέστερες μελέτες είχαν υποδηλώσει αρνητική συσχέτιση, όμως ανακάλυψαν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα η συσχέτιση αφορά μόνο το κόκκινο κρέας και όχι τα άλλα είδη πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι ή τα όσπρια, τονίζουν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση που οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ευεξία των γυναικών, όπως το κάπνισμα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την ηλικία και πολλού ακόμη, η συσχέτιση ανάμεσα στην ελλιπή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής παρέμεινε ισχυρή.