Επιστημονικά Νέα

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν τεχνητοί μύες από επιστήμονες

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν τεχνητοί μύες από επιστήμονες

Μία ειδική συσκευή που θα βοηθά τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κινούν τα άκρα τους δημιούργησε επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Delaware στο Newark (UDel UD) των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Delaware έχει λάβει περίπου 200.000 δολάρια σε χρηματοδότηση εκκίνησης για την ανάπτυξη μηχανής αστραγάλου του ποδιού για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (CP) ο οποίος περιλαμβάνει ένα νέο τεχνητό μυ.

Το στήριγμα αυτό αποτελεί την πρώτη συσκευή κάτω άκρου που έχει σχεδιαστεί για να διορθώνει την ευθυγράμμιση ή να παρέχει στήριξη χρησιμοποιώντας «έξυπνα υλικά» τύπου μαλακού μυός, γνωστά ως ενεργοποιητές ελαστομερούς διηλεκτρικού, που συστέλλονται ανταποκρινόμενα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι τεχνητοί μύες είναι κατασκευασμένοι από ελαστικά υλικά και μιμούνται στενά τη λειτουργία του σκελετικού μυός του σώματος και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κάνουν μια σειρά κινήσεων με τη δική τους δύναμη. Η συσκευή είναι ελαφριά, συμπαγής και αθόρυβη, μειώνοντας όσο χρειάζεται το μέγεθος της όρθωσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ελευθερία κίνησης του χρήστη – μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις βαρύτερες και πιο άκαμπτες τεχνολογίες που υπάρχουν.

Συνήθης κινητική διαταραχή η εγκεφαλική παράλυση στις ΗΠΑ

Η εγκεφαλική παράλυση (CP) είναι η συνηθέστερη κινητική διαταραχή σε παιδιατρικούς πληθυσμούς. Ένα στα 323 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκεται με κινητική διαταραχή, με την πλειονότητα αυτών  να χρειάζονται πολλαπλές συσκευές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να βελτιώσουν την κινητικότητά τους, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα Cerebral Palsy Alliance Research.

Επιδότηση για την έρευνα και την καινοτομία

Η επιδότηση του QED έγινε από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Επιστημών της Φιλαδέλφειας. Το QED είναι η συντομογραφία του  “quod erat demonstrandum”, μια λατινική φράση που σημαίνει «και όμως αποδεικνύεται». Η ομάδα του Κολλεγίου Επιστημών Υγείας του University of Delaware, Newark (UDel UD) περιλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από τους 50 αιτούντες από 12 ιδρύματα στο Πρόγραμμα Proof-of Concept του QED, με σκοπό να βοηθήσουν τους ερευνητές να εμπορευματοποιήσουν το έργο τους.

Η επιδότηση, που χρηματοδοτείται εξίσου μέσω του προγράμματος QED και του UD, θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου της ιατρικής συσκευής. Μια δεύτερη ομάδα με επικεφαλής τον βιοϋπολογιστή του UD, Lucas Lu, ο οποίος εργάζεται σε μια συσκευή για την ανίχνευση κυκλοφορούντων κυττάρων όγκου, ήταν επίσης φιναλίστ στο διαγωνισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξει το πρόσωπο της ιατρικής σε λίγα χρόνια

Ισπανία: Με νέα ανακάλυψη οι σχολικές αίθουσες και τα σινεμά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα με 100% πληρότητα.

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού διχάζει τους επιστήμονες

Μια μετάλλαξη της πρωτεΐνικής ακίδας του ιού SARS-CoV-2 που προέρχεται από εκτρεφόμενα βιζόν μπορεί επίσης να βρεθεί σε ανθρώπους με νόσο COVID-19 και να διαφεύγει την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Νέο χάπι με γεύση φρούτου για τα οροθετικά μωρά

HIV - μωρά: Για τα 80.000 παιδιά, που πεθαίνουν από HIV κάθε χρόνο, η ημερήσια λήψη της θεραπείας σε μορφή χαπιού, με συνήθως πικρή γεύση ή δυσκολία στην κατάποση, μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρό θέμα. Γι' αυτό το λόγο το βασικό φάρμακο για τον HIV, με δραστική ουσία την ντολουτεγκραβίρη, σύντομα θα είναι διαθέσιμο για τα οροθετικά μωρά, σε γεύση φρούτων. 

Καραντίνα: Νέα μελέτη μειώνει τις ημέρες απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid

Καραντίνα, μέχρι πότε; Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών, CDC, με νέα αναλυτικά δεδομένα από προηγούμενη σχετική μελέτη, προβληματίζει σε σχέση με τον αριθμό των ημερών, που θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση οι ασθενείς, που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.