Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος λειτουργία: Πώς εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αξιοποιήσει την αφηρημένη σκέψη;

Εγκέφαλος λειτουργία: Πώς εξελίχθηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αξιοποιήσει την αφηρημένη σκέψη;

Εγκέφαλος λειτουργία: Τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο κανονικά ωριμάζουν τα δίκτυα του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία και την εφηβεία και τι πάει στραβά στις ψυχικές ασθένειες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι οργανωμένος σε λειτουργικά δίκτυα – συνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω αποκλειστικών μονοπατιών. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τις αισθήσεις μας, πώς κινείται το σώμα, πώς μπορούμε να θυμόμαστε το παρελθόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον. Το δίκτυο “προεπιλεγμένης λειτουργίας” είναι το μέρος του συνδεδεμένου εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την αφηρημένη και αυτοκατευθυνόμενη σκέψη. Όταν επεξεργαζόμαστε εξωτερικές αισθητηριακές πληροφορίες, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας απενεργοποιείται και όταν υπάρχουν λιγότερα συμβάντα έξω από το σώμα μας, ενεργοποιείται. Το εάν το ίδιο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας βρίσκεται σε θηλαστικά παρόμοια με τους ανθρώπους δεν έχει απαντηθεί με βεβαιότητα.

Σε μια διεθνή συνεργασία σε επτά εργαστήρια, σε πέντε ιδρύματα, σε τρεις χώρες και με επικεφαλής τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής, νευροεπιστήμης και οφθαλμολογίας, και τον Clément Garin, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο Κωνσταντινίδη, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από ανθρώπους και μη ανθρωποειδή πρωτεύοντα (μακάκοι, μαρμοζέτες και λεμούριοι ποντικών) για να απαντήσετε πιο οριστικά σε αυτό το ερώτημα. “Παράξενα, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι σε όλα τα είδη εκτός από τον άνθρωπο, οι περιοχές του εγκεφάλου που αποτελούν το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας περιλαμβάνουν δύο συστήματα που δεν συνδέονται στενά μεταξύ τους”, είπε ο Κωνσταντινίδης. “Αυτές οι περιοχές, μία υπεύθυνη για την καταστολή εξωτερικών γεγονότων και μία για περισσότερα γνωστικά καθήκοντα, φαίνεται να συνδέονται μόνο πρόσφατα στην εξέλιξη. Είναι αυτή η σύνδεση που μπορεί να διευκόλυνε την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη που οδήγησε στην ταχεία εξέλιξη των ανθρώπινων γνωστικών ικανοτήτων .”

Το απροσδόκητο εύρημα αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα δίκτυα του εγκεφάλου. Τα άτυπα πρότυπα συνδεσιμότητας μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου είναι υπογραφές νευροαναπτυξιακών διαταραχών και ψυχικών ασθενειών. Αυτές οι συνθήκες είναι ένα σημαντικό ζήτημα υγείας και κοινωνίας που επηρεάζει την ικανότητα των ατόμων να λειτουργούν υγιή στην κοινωνία. Η κατανόηση του πώς αναδύονται ασυνήθιστα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία αυτών των καταστάσεων, είπε ο Garin. Τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο κανονικά ωριμάζουν τα δίκτυα του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία και την εφηβεία και τι πάει στραβά στις ψυχικές ασθένειες, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στην πρώιμη ενήλικη ζωή, είπε ο Κωνσταντινίδης. Το άρθρο, “Ένα εξελικτικό κενό στην οργάνωση δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας πρωτευόντων” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports στις 12 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

«Οι ηλικιωμένες στιγμές», γνωστές ως φευγαλέες εκρήξεις λήθης, γίνονται πιο συνηθισμένες, σύμφωνα με ειδικούς στη μνήμη

«Το TikTok είναι μια μηχανή ντοπαμίνης. Αν θέλετε τα παιδιά να δίνουν προσοχή, πρέπει να εξασκηθούν στο να δίνουν προσοχή».

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ζωής;

Οι παρατεταμένες επιπτώσεις της COVID-19 στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon