Επιστημονικά Νέα

Αντιβιοτικά Ανθεκτικότητα: Η Οξφόρδη ερευνά την αυξανόμενη απειλή

Αντιβιοτικά Ανθεκτικότητα: Η Οξφόρδη ερευνά την αυξανόμενη απειλή

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανοίγει ένα νέο ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Το πανεπιστήμιο αναφέρει ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αυξανόμενες απειλές για την παγκόσμια υγεία, προκαλώντας ήδη 1,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Η καγκελάριος Louise Richardson είπε ότι η πανδημία Covid είχε δείξει “το υψηλό κόστος της παραγνώρισης ενός κινδύνου που είναι πιθανό να βρεθεί τον δρόμο μας”.

Θα υπάρξουν 50 ερευνητές που θα μελετήσουν την «υπερβολική και κακή χρήση» αντιβιοτικών, την οποία προειδοποίησε το πανεπιστήμιο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050. Οι χειρουργικές επεμβάσεις ροθτίνας και οι «θεραπείες που θεωρούνται δεδομένες» θα γίνουν πολύ πιο επικίνδυνες χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, δήλωσε το πανεπιστήμιο. “Η αυξανόμενη απειλή της βακτηριακής αντοχής στα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πιο αναφερόμενα ζητήματα της εποχής μας”, λέει ο David Sweetnam, ένας χειρουργός που συμβουλεύει το νέο ινστιτούτο. “Έχουμε τώρα ένα πολύ στενό παράθυρο ευκαιριών για να αλλάξουμε πορεία και να αποτρέψουμε το αδιανόητο να γίνει το αναπόφευκτο”, είπε.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντσον δήλωσε ότι η αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά το καθιστά “απολύτως επιτακτική ανάγκη να δράσουμε”.  “Μπορεί να φαίνεται πολύ δαπανηρό να κάνουμε όλη αυτή την έρευνα τώρα, αλλά δεν είναι τίποτα για το κόστος της αποτυχίας εαν δεν δράσουμε”, είπε. Η καγκελάριος είπε ότι η επιτυχία της Οξφόρδης στην ανάπτυξη εμβολίου Covid είχε δημιουργήσει μια πολύ πιο θετική αντίληψη του κοινού για την πανεπιστημιακή έρευνα και την αξία των ειδικών.“Ήμασταν σε θέση να προσαρμόσουμε τόσο γρήγορα και να παράγουμε ένα εμβόλιο σε λιγότερο από ένα χρόνο, επειδή είχαμε περάσει 20 χρόνια δουλεύοντας σε αυτό, κάνοντας έρευνα με γαλάζιο ουρανό”, δήλωσε ο καθηγητής Richardson. Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τα πανεπιστήμια που δεν παρέχουν αξία για τα χρήματα και πάρα πολλούς ανθρώπους που πηγαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ο καθηγητής Ρίτσαρντσον πρότεινε ότι η δημόσια διάθεση είχε αλλάξει. “Το βρετανικό κοινό δεν χορταίνει αρκετούς ειδικούς αυτή τη στιγμή”, είπε.

Η υψηλού επιπέδου ανάπτυξη ενός εμβολίου Covid είχε δείξει την αξία της πανεπιστημιακής έρευνας, δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντσον – “κρίσιμο όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την οικονομία, για τη διατήρηση του πολιτισμού και στη δημιουργία νέων ιδεών”. «Είναι τόσο προς το εθνικό συμφέρον που έχουμε καλά πανεπιστήμια», είπε. Ο Sir Jim Ratcliffe, δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας που θα χρηματοδοτήσει την έρευνα, δήλωσε ότι η συνεργασία με την Οξφόρδη είχε ως στόχο να «επιταχύνει την πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας παγκόσμιας πρόκλησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες εντοπίζουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων

Η μικροβιακή αντίσταση υποσκάπτει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του Covid-19

Ποιες τροφές αλληλεπιδρούν επικίνδυνα με ορισμένα φάρμακα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.