Greek English French German Italian
     0
Pin It

Η ομάδα αίματος του κάθε ανθρώπου δεν παίζει ρόλο μόνο στην εγκυμοσύνη ή σε περιπτώσεις μεταγγίσεων, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Κλινικές δοκιμές (περιορισμένες βέβαια) δείχνουν ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την γενετική προδιάθεση σε συγκεκριμένες ασθένειες ή αντίστοιχα την αντιμετώπιση λοιμώξεων.


Οι ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ και 0), ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα Ρέζους (Rh), διπλασιάζονται, αφού κάποιος μπορεί να είναι, για παράδειγμα, Α+ ή Α-. Η ομάδα αίματος είναι μια ταξινόμηση του αίματος βασισμένη στην παρουσία ή απουσία κληρονομούμενων αντιγονικών συστατικών στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων. Αυτά τα αντιγόνα, που ανήκουν στο σύστημα αντιγόνου ABO, μπορεί να είναι πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γλυκοπρωτεΐνες, γλυκολιπίδια ανάλογα με το σύστημα ταξινόμησης. Κάποια από αυτά τα αντιγόνα μπορεί να παρουσιάζονται και στην επιφάνεια άλλων τύπων κυττάρων σε πολλούς ιστούς. Αρκετά από αυτά τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων μπορεί να προέρχονται από ένα αλλήλιο (ή πολύ στενά συνδεδεμένα γονίδια) και αποτελούν ένα σύστημα ομάδας αίματος. Από τη Διεθνή Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος αναγνωρίζονται σήμερα συνολικά 30 περίπου συστήματα ομάδων αίματος.


Η ομάδα αίματος κληρονομείται και από τους δύο γονείς καθώς τα γονίδια είναι συνεπικρατή. Συγκεκριμένα, δύο μόνο από τα αλληλόμορφα του γονιδίου που καθορίζει τον τύπο των ομάδων αίματος ΑΒΟ του ανθρώπου είναι συνεπικρατή. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων τους αντιγόνο τύπου Α. Άτομα ομάδας αίματος Β έχουν αντιγόνο Β. Ένα άτομο ομάδας αίματος ΑΒ έχει αντιγόνα Α και Β, ενώ ένα άτομο ομάδας αίματος Ο δεν έχει κανένα αντιγόνο. Πολλές έγκυες γυναίκες μπορεί να κυοφορούν έμβρυο με ομάδα αίματος διαφορετική από την δική τους και η μητέρα μπορεί να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον των εμβρυικών ερυθροκυττάρων. Μερικές φορές αυτά τα αντισώματα είναι αντισώματα IgG, μια μικρή ανοσοσφαιρίνη, που μπορεί να διαπεράσει την πλακουντική μεμβράνη και να προκαλέσει αιμόλυση των εμβρυικών ερυθροκυττάρων, και έτσι να προκληθεί μία ασθένεια που ονομάζεται αιμολυτική νόσος των νεογνών, που μπορεί να είναι θανατηφόρα για το έμβρυο (εμβρυικός ύδρωπας).


Τα αντιγόνα είναι αυτά που, σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία, κάνουν κάποιες ομάδες αίματος να είναι περισσότερο ευάλωτες συγκριτικά με άλλες σε ορισμένες ασθένειες. Αν, για παράδειγμα, ανήκουμε στην ομάδα αίματος Α και το σώμα μας «πολιορκείται» από ένα μικρόβιο ή ιό, η δομή του οποίου μοιάζει με το αντιγόνο Α, ο οργανισμός θα ξεγελαστεί και θα το αντιμετωπίσει -αρχικά τουλάχιστον- ως φιλική ουσία. Αντίθετα, αν ανήκουμε στην ομάδα Β, ο οργανισμός θα καταλάβει ότι ο εισβολέας είναι εχθρικός και θα αρχίσει αμέσως να του αντιστέκεται.


Τι δείχνει η ομάδα αίματος 0
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0, ακόμη και αν φέρουν το γονίδιο Adamts7, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, είναι λιγότερο επιρρεπή στις καρδιοπάθειες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλή χοληστερίνη. Επίσης, το αίμα των ατόμων με ομάδα αίματος 0 στατιστικά δεν έχει σε μεγάλη ποσότητα τον θρομβωτικό παράγοντα που κάνει το αίμα να πήζει ευκολότερα. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν μικρό ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου (κυρίως καρκίνου του μαστού και των πνευμόνων) και έχουν γερά δόντια. Είναι όμως σε ομάδα κινδύνουν για πεπτικό έλκος, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αρθρίτιδες, αλλεργίες και περισσότερα περιστατικά μελανώματος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.


Τι δείχνει η ομάδα αίματος Α
Στατιστικά οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α γεννιούνται με περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ωάρια και επομένως έχουν αυξημένες πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, ο αριθμός των ωαρίων τους μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό με το πέρασμα του χρόνου. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και μελανώματος. Αντίθετα, έχουν ευαίσθητο στομάχι, εύθραυστη καρδιά, αυξημένο στρες, αυξημένη προδιάθεση σε γυναικολογικούς καρκίνους και
καρκίνο του παχέος εντέρου και τέλος έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας.


Τι δείχνει η ομάδα αίματος Β
Τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν υγιές έντερο, μικρό κίνδυνο για την εμφάνιση ποδάγρας (μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας), λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού (δεν ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό). Από την άλλη, εμφανίζουν υψηλό κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, μεγαλύτερη προδιάθεση σε ουρολοιμώξεις, περισσότερα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών και αυξημένη τάση εμφάνισης αναιμίας.


Τι δείχνει η ομάδα αίματος ΑΒ
Όσα άτομα έχουν ομάδα αίματος ΑΒ εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης έχουν την «τύχη» να μπορούν να πάρουν αίμα από όλους. Το αρνητικό είναι πως έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε κακοήθειες στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, που έγινε σε 30.000 ανθρώπους ηλικίας 45 ετών, έδειξε πως μπορεί να παρουσιάσουν άνοια σε ποσοστό 82%. Επίσης, έχουν αυξημένα περιστατικά καρδιοπαθειών, ευαίσθητο στομάχι και μεγαλύτερη συχνότητα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά κατά την παιδική ηλικία.

Pin It