ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία & ανάπτυξη του παιδιού

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία & ανάπτυξη του παιδιού

Επιλόχεια κατάθλιψη: Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι πιο δύσκολη από την εγκυμοσύνη γιατί όχι μόνο φροντίζεις το μωρό σου αλλά και προσαρμόζεσαι με το σώμα σου που έχει περάσει από μια τεράστια αλλαγή και αυτό είναι πολύ κουραστικό καθημερινά.

Οι νέες μητέρες συχνά περνούν από μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο σωματικά, αλλά και διανοητικά και συναισθηματικά. Διαπιστώνεται ότι είναι οι πιο ευάλωτες και επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι πιο δύσκολη από την εγκυμοσύνη γιατί όχι μόνο φροντίζεις το μωρό σου αλλά και προσαρμόζεσαι με το σώμα σου που έχει περάσει από μια τεράστια αλλαγή και αυτό είναι πολύ κουραστικό καθημερινά, καθώς βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις το μωρό.

Συχνά αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης και ο μειωμένος ύπνος θεωρούνται ως επιλόχεια κατάθλιψη, που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη τους – γενικά υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να κλιμακωθούν και να γίνουν σοβαρό ζήτημα που οδηγεί σε επιλόχεια κατάθλιψη. «Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης διαρκούν περισσότερο και είναι πιο σοβαρά και (επιλόχεια κατάθλιψη) θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως συνέχεια της προγεννητικής κατάθλιψης», δήλωσε η Δρ Shamantha K, Συμβουλευτική Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Fortis, Bangalore στο Business Insider India.

Lockdown και επιλόχεια κατάθλιψη

Δυστυχώς, η επιλόχεια κατάθλιψη έχει γίνει πιο συχνή στις μητέρες, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται απότομα μετά το πρώτο lockdown για τον Covid-19, λένε οι γιατροί. «Σχεδόν οι μισές γυναίκες με νεογέννητα μωρά λέγεται ότι πληρούσαν τα κριτήρια για μεταγεννητική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό εμφάνισης σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία», είπε ο Δρ Shamantha. Σύμφωνα με μια έκθεση «Mental Health Matters» που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Mariwala Health Initiative – η οποία παρέχει επιχορηγήσεις και στρατηγική υποστήριξη σε οργανισμούς που εργάζονται στον χώρο της ψυχικής υγείας – το 10-30% των μητέρων από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία θα υποφέρουν από προγεννητική κατάθλιψη.

Έντονες εναλλαγές διάθεσης με κυρίαρχη καταθλιπτική διάθεση, κλάμα, κοινωνική απομόνωση, δυσκολία στη δημιουργία δεσμού με το νεογέννητο, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, χαμηλό ζήλο και ενέργεια, απάθεια για τα καθημερινά προγράμματα ζωής, χαμηλό ενδιαφέρον για το μωρό, έντονες σκέψεις πληγώματος του μωρού και σκέψεις αυτοτραυματισμού — αυτά είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης. Παραδόξως, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι και γενετικά. «Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικά όταν υπάρχει πιθανό οικογενειακό ιστορικό. Σε αυτό συμβάλλουν και οι σωματικές και ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας μετά τον τοκετό. Οι συναισθηματικές ανησυχίες της μητέρας και το υποκείμενο άγχος μπορούν επίσης να το επιδεινώσουν», δήλωσε η Δρ Rituparna Ghosh, σύμβουλος ψυχολογίας, Apollo Hospitals, Navi Mumbai.

Πώς η κακή ψυχική υγεία μιας μητέρας επηρεάζει το μωρό;

Οι γιατροί λένε ότι τα παιδιά των μητέρων που υποβάλλονται σε επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιθανό να αναπτύξουν ανησυχίες συμπεριφοράς, άγχος και προβλήματα αποχωρισμού εκτός από ακαδημαϊκές προκλήσεις. «Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανασφάλεια και προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές», πρόσθεσε ο Δρ Ghosh. Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και σωματικά προβλήματα υγείας στο δεύτερο. Οι γιατροί λένε ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του βρέφους. Η προγεννητική κατάθλιψη – κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού που διαρκεί για περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον τοκετό – έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο κακής διατροφής των βρεφών, καθυστέρησης της ανάπτυξης και διάρροιας, σύμφωνα με την έκθεση Mariwala.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Μία στις τέσσερις νέες μητέρες που είναι γιατροί αναφέρει ότι εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα

Νέα μανούλα - Πώς επηρεάζεται η ψυχική της υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά

Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.