Ψυχική Υγεία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Κλειδί για τον εντοπισμό της πάθησης η εκπαίδευση νοσηλευτών

Επιλόχεια κατάθλιψη: Κλειδί για τον εντοπισμό της πάθησης η εκπαίδευση νοσηλευτών

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Η επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 15% των νέων μητέρων και μπορεί να προκαλέσει επίμονη θλίψη, κόπωση, αισθήματα απελπισίας και αναξιότητας και προβλήματα στον ύπνο ή το φαγητό. Μερικές γυναίκες με την πάθηση αγωνίζονται να φροντίσουν το μωρό τους. Τα νοσοκομεία έχουν παροτρυνθεί να εφαρμόσουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και παραπομπής για την επιλόχεια κατάθλιψη και μια νέα μελέτη από το Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκπαίδευση νοσηλευτών είναι το κλειδί για την επιτυχή εξέταση για επιλόχεια κατάθλιψη.

«Η εκπαίδευση που βοήθησε τους νοσηλευτές να αισθάνονται άνετα με το θέμα της κατάθλιψης και να αναπτύξουν μια μη επικριτική στάση και ανοιχτό πνεύμα στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες της ασθενούς είναι κρίσιμη», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Eynav Accortt, διευθύντρια του Προγράμματος Αναπαραγωγικής Ψυχολογίας του Cedars-Sinai. “Η έρευνά μας αποκάλυψε επίσης ότι η πλαισίωση του προληπτικού ελέγχου ως μέρος της δέσμευσης του ιατρικού κέντρου για την οικογενειακή ευεξία, σε αντίθεση με τη χρήση μόνο του όρου “κατάθλιψη”, ήταν χρήσιμη. Μας επέτρεψε να ομαλοποιήσουμε την προκλητική μετάβαση στη γονεϊκότητα που βιώνουν συχνά οι ασθενείς.” είπε η Accortt.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια ανασκόπηση δεδομένων για περισσότερες από 19.500 γυναίκες που γέννησαν στο Cedars-Sinai. Παρόλο που οι νοσηλευτές βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για επιλόχεια κατάθλιψη, οι σχολές νοσηλευτικής σπάνια προσφέρουν εκπαίδευση στον προσυμπτωματικό έλεγχο ψυχικής υγείας.

«Αναγνωρίσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε καλύτερη δουλειά εντοπίζοντας τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο πριν επιστρέψουν στο σπίτι από το νοσοκομείο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Sarah Kilpatrick, πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Cedars-Sinai. «Μάθαμε ότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί αφοσιωμένη συνεργασία μεταξύ νοσηλευτών, γιατρών και προσωπικού τεχνολογίας πληροφοριών για να λειτουργήσει το σύστημα», είπε η Kilpatrick. «Το πλαίσιο μας θα πρέπει να αναπαραχθεί σε άλλα νοσοκομεία, βοηθώντας έτσι ακόμη περισσότερες οικογένειες να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την επιλόχεια κατάθλιψη». Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Obstetrics & Gynecology–Maternal-Fetal Medicine.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μία στις τέσσερις νέες μητέρες που είναι γιατροί αναφέρει ότι εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα

Ο θηλασμός ενισχύει την ψυχική υγεία της μητέρας-Μελέτη

Σημαντική αλλαγή στα Β-κύτταρα σε γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.