ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ελαιόλαδο: Τα υποπροϊόντα του μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης

Ελαιόλαδο: Τα υποπροϊόντα του μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης
Ελαιόλαδο: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το νερό με τον καρπό της ελιάς - μπορεί να δημιουργήσει ένα προϊόν πλούσιο σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το νερό με τον καρπό της ελιάς – μπορεί να δημιουργήσει ένα προϊόν πλούσιο σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται υδροξυτυροσόλη. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αναπνευστική απόδοση και την αποκατάσταση μετά την άσκηση σε σωματικά δραστήριους ανθρώπους. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Από μόνο του, το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αλλά ένα υποπροϊόν, που δημιουργείται όταν οι κατασκευαστές επεξεργάζονται ελιές για να παρασκευάσουν ελαιόλαδο, μπορεί να έχει κάποια εξίσου ενδιαφέροντα οφέλη για τους ανθρώπους που ασκούνται. Το υποπροϊόν – γνωστό ως νερό ελιάς – συνήθως απορρίπτεται κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Ωστόσο, αυτή η ουσία περιέχει πολυφαινόλες που μπορεί να έχουν αντιοξειδωτική δράση. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) ερεύνησαν πρόσφατα τις επιπτώσεις του εμπορικά διαθέσιμου προϊόντος ελαιόλαδου που ονομάζεται OliPhenolia μπορεί να έχει σε ψυχαγωγικά δραστήριους ανθρώπους. Το OliPhenolia είναι ένα βιοδυναμικό και βιολογικό φυτό-σύμπλεγμα από νερό φρούτων ελιάς πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη (HT).

Η Fattoria La Vialla, μια βιοδυναμική φάρμα στην Ιταλία που παράγει το συμπλήρωμα διατροφής χρηματοδότησε την έρευνα που εμφανίζεται στη δημοσίευση, Nutrients. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η ομάδα στρατολόγησε 29 σωματικά δραστήρια άτομα και τους έβαλε να καταναλώσουν είτε εικονικό φάρμακο είτε OliPhenolia για 16 ημέρες. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα απαιτητικό πρωτόκολλο αερόβιας άσκησης. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση OliPhenolia βελτίωσε τους αναπνευστικούς παράγοντες στην αρχή της άσκησης και την πρόσληψη οξυγόνου και την ικανότητα τρεξίματος σε χαμηλότερα επίπεδα έντασης άσκησης. Ωστόσο, οι αναπνευστικές παράμετροι στους συμμετέχοντες δεν επηρεάστηκαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλότερης έντασης. Ωστόσο, η αντίληψη των συμμετεχόντων για το πόσο σκληρά πίστευαν ότι το σώμα τους δούλευε βελτιώθηκε, όπως και η άμεση ανάρρωσή τους μετά την προπόνηση.

Ο κύριος συγγραφέας Justin Roberts, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής στην Υγεία & Διατροφή στην Άσκηση στο ARU, σημειώνει σε ένα δελτίο τύπου , «η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη χρήση αυτού του ελαιοκάρπου σε ένα περιβάλλον άσκησης και βρήκαμε ότι 16 ημέρες συμπληρωμάτων θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην αερόβια άσκηση, κυρίως σε υπομέγιστα επίπεδα». “Τώρα σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω έρευνα στο Anglia Ruskin University για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα. Ψάχνουμε επίσης να διερευνήσουμε εάν αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαραθώνια προπόνηση και αποκατάσταση, καθώς και να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή της φλεγμονής που σχετίζεται με την άσκηση.” προσθέτει ο Ρόμπερτς.