ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Εγκυμοσύνη: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Εγκυμοσύνη: Το άγχος για μια τρέχουσα εγκυμοσύνη είναι μια ισχυρή ψυχοκοινωνική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τοκετών.

Το πολύ άγχος δεν είναι καλό για κανέναν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, επειδή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γεννηθεί νωρίς το παιδί τους. Δεδομένου αυτού του ευρήματος, οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να κάνουν έλεγχο για άγχος κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άγχος και εγκυμοσύνη

«Το άγχος για μια τρέχουσα εγκυμοσύνη είναι μια ισχυρή ψυχοκοινωνική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τοκετών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Christine Dunkel Schetter, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. “Αυτές τις μέρες, τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογούνται σε πολλές κλινικές σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη των επιπλοκών της επιλόχειας κατάθλιψης για μητέρες και παιδιά. Αυτή και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει επίσης να αξιολογούμε το άγχος στις έγκυες γυναίκες.” Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι έως και μία στις τέσσερις έγκυες γυναίκες έχει υψηλά συμπτώματα άγχους και ότι το άγχος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης μετρήσει το άγχος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το δεύτερο τρίμηνο να είναι η πιο κοινή περίοδος που οι γυναίκες βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος. Η τελευταία έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Health Psychology. Για να διερευνήσουν αυτές τις διαφορετικές επιπτώσεις του χρόνου και του είδους του άγχους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη Healthy Babies Before Birth.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 196 έγκυες γυναίκες από το Ντένβερ και το Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, οι ερευνητές έδωσαν στις γυναίκες τέσσερις διαφορετικές κλίμακες άγχους. Το ένα ήταν μια οθόνη πέντε ερωτήσεων για το γενικό άγχος και τα άλλα τρία ήταν ειδικά για την εγκυμοσύνη: μια έρευνα με 10 ερωτήσεις. μια κλίμακα τεσσάρων ερωτήσεων του άγχους που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. και μια αξιολόγηση με εννέα ερωτήσεις ενός ευρύτερου φάσματος στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η ιατρική περίθαλψη και οι ανησυχίες για τη φροντίδα ενός νεογέννητου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων και στις τρεις κλίμακες άγχους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη συσχετίζονται, υποδηλώνοντας ότι και οι τρεις κλίμακες μέτρησαν το ίδιο πράγμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το άγχος κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκε πιο έντονα με τα μωρά που γεννήθηκαν νωρίτερα, αλλά το γενικό άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο αύξησε επίσης τον κίνδυνο να γεννηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γενικό άγχος στην αρχή της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να κάνει τις γυναίκες πιο πιθανό να ανησυχούν για πράγματα όπως ιατρικούς κινδύνους, την υγεία του μωρού, τον πόνο στον τοκετό, τις επιπλοκές του τοκετού και την ανατροφή των παιδιών. Ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι ιατρικοί κίνδυνοι της εγκυμοσύνης των γυναικών, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια. «Αν και δεν θα εμφανίσουν αργότερα όλες οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με συμπτώματα γενικού άγχους, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό να διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο για πρόωρο τοκετό», δήλωσε ο Dunkel Schetter σε δελτίο τύπου από η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς να εξετάζουν τις γυναίκες για γενικό άγχος νωρίς στην εγκυμοσύνη, όπως ακριβώς κάνουν για την κατάθλιψη, και ότι οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία θα πρέπει να παρακολουθούνται για αύξηση του άγχους και πιθανώς να πρέπει να παρακολουθούνται. αργότερα στην εγκυμοσύνη. «Η αυξανόμενη ακρίβεια στην κατανόησή μας τόσο των κινδύνων όσο και των μηχανισμών των επιπτώσεων του άγχους της εγκυμοσύνης στη διάρκεια της κύησης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε, να δοκιμάζουμε και να εφαρμόζουμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πιεστικού ζητήματος της δημόσιας υγείας του πρόωρου τοκετού», δήλωσε ο Dunkel Schetter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

Η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή έχει σημασία. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής για όλες τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινο αντίσωμα που εξουδετερώνει το τοξικό δηλητήριο φιδιών

Δηλητήριο φίδια: Σε περιοχές όπως η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική, τα δαγκώματα φιδιών είναι πολύ συνηθισμένα και λόγω της έλλειψης αντιδότου, μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πολύ αγροτικά χωριά και περιοχές όπου η επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι δύσκολη.

Πρόβλεψη βέλτιστων ιατρικών παρεμβάσεων

«Βλέπουμε μια πιθανή ευκαιρία να ενσωματώσουμε το μοντέλο μας στο υπάρχον σύστημά τους, το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την παρακολούθηση του κινδύνου του αναπνευστήρα και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων διασωλήνωσης». "Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μετάβαση της έρευνάς μας από τις θεωρητικές κατασκευές σε πρακτικές, πραγματικές εφαρμογές εντός ιατρικών πλαισίων", λέει ο καθηγητής Zheng.