ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Εγκυμοσύνη: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού

Εγκυμοσύνη: Το άγχος για μια τρέχουσα εγκυμοσύνη είναι μια ισχυρή ψυχοκοινωνική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τοκετών.

ADMAN

Το πολύ άγχος δεν είναι καλό για κανέναν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, επειδή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γεννηθεί νωρίς το παιδί τους. Δεδομένου αυτού του ευρήματος, οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να κάνουν έλεγχο για άγχος κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άγχος και εγκυμοσύνη

«Το άγχος για μια τρέχουσα εγκυμοσύνη είναι μια ισχυρή ψυχοκοινωνική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τοκετών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Christine Dunkel Schetter, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. “Αυτές τις μέρες, τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογούνται σε πολλές κλινικές σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη των επιπλοκών της επιλόχειας κατάθλιψης για μητέρες και παιδιά. Αυτή και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι θα πρέπει επίσης να αξιολογούμε το άγχος στις έγκυες γυναίκες.” Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι έως και μία στις τέσσερις έγκυες γυναίκες έχει υψηλά συμπτώματα άγχους και ότι το άγχος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης μετρήσει το άγχος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με το δεύτερο τρίμηνο να είναι η πιο κοινή περίοδος που οι γυναίκες βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος. Η τελευταία έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Health Psychology. Για να διερευνήσουν αυτές τις διαφορετικές επιπτώσεις του χρόνου και του είδους του άγχους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη Healthy Babies Before Birth.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε 196 έγκυες γυναίκες από το Ντένβερ και το Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, οι ερευνητές έδωσαν στις γυναίκες τέσσερις διαφορετικές κλίμακες άγχους. Το ένα ήταν μια οθόνη πέντε ερωτήσεων για το γενικό άγχος και τα άλλα τρία ήταν ειδικά για την εγκυμοσύνη: μια έρευνα με 10 ερωτήσεις. μια κλίμακα τεσσάρων ερωτήσεων του άγχους που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. και μια αξιολόγηση με εννέα ερωτήσεις ενός ευρύτερου φάσματος στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η ιατρική περίθαλψη και οι ανησυχίες για τη φροντίδα ενός νεογέννητου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων και στις τρεις κλίμακες άγχους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη συσχετίζονται, υποδηλώνοντας ότι και οι τρεις κλίμακες μέτρησαν το ίδιο πράγμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το άγχος κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκε πιο έντονα με τα μωρά που γεννήθηκαν νωρίτερα, αλλά το γενικό άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο αύξησε επίσης τον κίνδυνο να γεννηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γενικό άγχος στην αρχή της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να κάνει τις γυναίκες πιο πιθανό να ανησυχούν για πράγματα όπως ιατρικούς κινδύνους, την υγεία του μωρού, τον πόνο στον τοκετό, τις επιπλοκές του τοκετού και την ανατροφή των παιδιών. Ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι ιατρικοί κίνδυνοι της εγκυμοσύνης των γυναικών, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια. «Αν και δεν θα εμφανίσουν αργότερα όλες οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με συμπτώματα γενικού άγχους, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό να διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο για πρόωρο τοκετό», δήλωσε ο Dunkel Schetter σε δελτίο τύπου από η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους γιατρούς να εξετάζουν τις γυναίκες για γενικό άγχος νωρίς στην εγκυμοσύνη, όπως ακριβώς κάνουν για την κατάθλιψη, και ότι οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία θα πρέπει να παρακολουθούνται για αύξηση του άγχους και πιθανώς να πρέπει να παρακολουθούνται. αργότερα στην εγκυμοσύνη. «Η αυξανόμενη ακρίβεια στην κατανόησή μας τόσο των κινδύνων όσο και των μηχανισμών των επιπτώσεων του άγχους της εγκυμοσύνης στη διάρκεια της κύησης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε, να δοκιμάζουμε και να εφαρμόζουμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πιεστικού ζητήματος της δημόσιας υγείας του πρόωρου τοκετού», δήλωσε ο Dunkel Schetter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να γίνουν ανθυγιεινές

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

Η ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή έχει σημασία. Τα στοιχεία δείχνουν τα εξής για όλες τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Ο ΠΟΥ άλλαξε το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά Πιθήκων: Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από την ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό που ανακαλύφθηκε σε αιχμάλωτους πιθήκους περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Πώς οι έφηβοι με ΔΕΠΥ μαθαίνουν να οδηγούν καλύτερα;

ΔΕΠΥ: Ένας προσομοιωτής μπορεί να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη για εφήβους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, εκπαιδεύοντάς τους να ρίχνουν μικρότερες ματιές μακριά από το δρόμο.

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου μετά την πανδημία

Καρκίνος: Μια συνεργασία βελτίωσης ποιότητας (QI) μπορεί να βελτιώσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Ποιες τροφές βελτιώνουν την υγεία μας;

Διατροφή: Αν και δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που να μπορεί να σταματήσει τη γήρανση, η κατανάλωση αντιγηραντικών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και λαμπερό.