Σεξουαλική Υγεία

Εγκυμοσύνη: Πώς θα μείνεις έγκυος εύκολα;

Εγκυμοσύνη: Πώς θα μείνεις έγκυος εύκολα;

Εγκυμοσύνη: Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι υψηλότερη όταν υπάρχει ζωντανό σπέρμα στις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Μερικά ζευγάρια φαίνεται να μένουν έγκυες απλά μιλώντας γι’ αυτό. Για άλλους, χρειάζεται χρόνος. Αν ψάχνετε για συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.  Το να κατανοήσετε πότε έχετε ωορρηξία, και να κάνετε τακτικά σεξ πέντε ημέρες πριν και την ημέρα της ωορρηξίας, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Πώς θα μείνεις έγκυος;

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Αφού απελευθερωθεί, το ωάριο κινείται προς τα κάτω στη σάλπιγγα και παραμένει εκεί για 12 έως 24 ώρες, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό έως και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος είναι υψηλότερη όταν υπάρχει ζωντανό σπέρμα στις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Σε έναν μέσο έμμηνο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, η διάρκεια του κύκλου κάθε ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική και ο χρόνος μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της επόμενης εμμήνου ρύσεως μπορεί να ποικίλλει. Εάν, όπως πολλοί άνθρωποι, δεν έχετε τέλειο έμμηνο κύκλο 28 ημερών, μπορείτε να προσδιορίσετε τη διάρκεια και το μέσο του κύκλου σας τηρώντας ένα ημερολόγιο εμμήνου ρύσεως.

Πέρα από το ημερολόγιο, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημεία και συμπτώματα ωορρηξίας, όπως:

  • Αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις (τραχηλική βλέννα). Λίγο πριν την ωορρηξία, μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στις διαυγείς, υγρές και ελαστικές κολπικές εκκρίσεις. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα μειώνεται και γίνεται πιο παχύρρευστη, θολή και λιγότερο αισθητή.
  • Αλλαγή στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματός σας σε ηρεμία (βασική θερμοκρασία σώματος) αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ειδικά σχεδιασμένο για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, μετρήστε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Καταγράψτε τα αποτελέσματα και αναζητήστε ένα μοτίβο που θα εμφανιστεί. Θα είστε πιο γόνιμοι κατά τη διάρκεια 2 έως 3 ημερών πριν ανέβει η θερμοκρασία σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε ένα κιτ ωορρηξίας χωρίς ιατρική συνταγή, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε είναι πιο πιθανό να έχετε ωορρηξία. Αυτά τα κιτ ελέγχουν τα ούρα σας για την αύξηση των ορμονών που λαμβάνει χώρα πριν από την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 36 ώρες μετά το θετικό αποτέλεσμα.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας: Τι να κάνετε

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος:

  • Να κάνετε σεξ τακτικά. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εμφανίζονται σε ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
  • Κάντε σεξ κοντά στην ώρα της ωορρηξίας. Εάν το σεξ κάθε μέρα δεν είναι εφικτό – ή ευχάριστο – κάντε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες την εβδομάδα ξεκινώντας αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε σεξ όταν είστε πιο γόνιμοι.
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Οι υπέρβαρες και λιποβαρείς γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας.

Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη. Αυτός ή αυτή μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αλλαγές που μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συστήσει τη λήψη φυλλικού οξέος λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη για να μειώσει τον κίνδυνο δισχιδούς ράχης και άλλων ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης:

  • Μην καπνίζετε. Ο καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας και την υγεία ενός εμβρύου. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας βοηθήσει να το κόψετε πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε.
  • Μην πίνετε αλκοόλ. Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ εάν ελπίζετε να συλλάβετε.
  • Περιορίστε την καφεΐνη. Η έρευνα δείχνει ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεΐνης μικρότερη από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 1 έως 2 φλιτζάνια 6 έως 8 ουγγιές καφέ την ημέρα.
  • Μην παρακάνετε την έντονη άσκηση. Η επίπονη, έντονη άσκηση για περισσότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένη ωορρηξία.

Επίσης, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα – ακόμη και αυτά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή – μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μπορώ να κάνω σεξ όταν έχω μυκητίαση;

Βαρύ πένθος για την Ρένα Κουμιώτη–Πέθανε ο γιος της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Είναι η ούρηση μετά το σεξ απολύτως απαραίτητη;

Μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη σεξουαλική επαφή, βακτήρια από τα γεννητικά όργανα και τις περιοχές του πρωκτού μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τραβήγματος;

Εγκυμοσύνη μέθοδος: Η μέθοδος τραβήγματος γνωστή και ως απόσυρση ή διακοπή συνουσίας, περιλαμβάνει τον άνδρα να αποσύρει το πέος του από τον κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση για να αποτρέψει την είσοδο του σπέρματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση στην κρεβατοκάμαρά σας

Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη σεξουαλική σας ζωή, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, να εμβαθύνετε την οικειότητα και να εξασφαλίσετε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.