Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική υγεία εγκυμοσύνη: Απολαύστε την ερωτική επαφή ενώ είστε έγκυος

Σεξουαλική υγεία εγκυμοσύνη: Απολαύστε την ερωτική επαφή ενώ είστε έγκυος

Σεξουαλική υγεία εγκυμοσύνη: Οι εμπειρίες κάθε γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικές. Για μερικές, η επιθυμία εξασθενεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες γυναίκες αισθάνονται βαθύτερα συνδεδεμένες με τη σεξουαλικότητά τους .

Το σεξ είναι αποτελεί ένα φυσικό και αναπόφευκτο μέρος της εγκυμοσύνης. Η κίνηση διείσδυσης και επαφής δεν θα βλάψει το μωρό, το οποίο προστατεύεται από την κοιλιά σας και τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας. Οι συσπάσεις του οργασμού δεν είναι το ίδιο με τις συσπάσεις της γέννας. Ωστόσο, ως γενική προφύλαξη ασφαλείας, ορισμένοι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγεται το σεξ τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες στο σπέρμα που ονομάζονται προσταγλανδένες μπορούν να διεγείρουν τις συσπάσεις. Μια εξαίρεση μπορεί να είναι για τις γυναίκες που είναι καθυστερημένες και θέλουν να προκαλέσουν τη γέννα.

Πότε να μην κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μιλήστε με το γιατρό σας για το αν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ ενώ είστε έγκυος. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μην κάνετε σεξ, εάν έχετε οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τύπους εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου:

 • Κινδυνεύετε για αποβολή ή ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
 • Διακινδυνεύετε πρόωρο τοκετό.
 • Έχεις κολπική αιμορραγία ή κράμπες χωρίς γνωστή αιτία.
 • Ο αμνιακός σάκος σας διαρρέει υγρό ή έχει ρήξη μεμβρανών.
 • Ο τράχηλός σας έχει ανοίξει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη.
 • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλός στη μήτρα.
 • Περιμένετε δίδυμα, τρίδυμα ή άλλα “πολλαπλάσια”.

Λάβετε υπόψη ότι αν ο γιατρός σας πει “όχι σεξ”, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε περιλαμβάνει οργασμό ή σεξουαλική διέγερση, όχι μόνο σεξουαλική επαφή. Συζητήστε το ώστε να είστε σαφείς σχετικά με το τι σημαίνουν. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, όπως:

 • Πόνος
 • Αιμορραγία
 • Υγρό
 • Σημαντική δυσφορία
 • Διαστολές

Σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι εμπειρίες κάθε γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικές — συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεται για το σεξ. Για μερικές, η επιθυμία εξασθενεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες γυναίκες αισθάνονται βαθύτερα συνδεδεμένες με τη σεξουαλικότητά τους .

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικό η σεξουαλική επιθυμία να έρχεται και να φεύγει καθώς το σώμα σας αλλάζει. Μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σας. Ή μπορεί να αισθάνεστε πιο σέξι με τα μεγαλύτερα στήθη σας.

Πώς μειώνεται και αυξάνεται η λίμπιντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Πρώτο τρίμηνο. Η ναυτία, η κόπωση ή η ευαισθησία στο στήθος μπορεί να σκοτώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Αλλά μην ανησυχείτε. θα επανέλθει.
 • Δεύτερο τρίμηνο. Η λίμπιντό σας μπορεί να ανέβει σε υψηλή ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, η αυξημένη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας μπορεί να ενισχύσει τους οργασμούς σας.
 • Τρίτο τρίμηνο. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα καθώς πλησιάζει η γέννηση.

Πες στον σύντροφό σου τι νιώθεις και τι λειτουργεί. Μπορεί να χρειαστεί να παίξετε με τις στάσεις, ειδικά αργότερα στην εγκυμοσύνη, για να βρείτε ένα τι είναι άνετο και διεγερτικό για σας. Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό εάν υπάρχει κολπική ξηρότητα, καθώς έτσι το σεξ θα είναι άβολο. Απολαύστε την οικειότητα με άλλους τρόπους. Αγκαλιαστείτε, φιληθείτε ή κάντε μασάζ ο ένας στον άλλο. Απολαύστε ένα αφρόλουτρο μαζί.

Να χρησιμοποιείται προφυλακτικά, καθώς οι διάφορες λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν το μωρό σας!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

8 tips ομορφιάς για μετά τη γέννα

Μάθε ποια προϊόντα δέρματος είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για σεξ μετά τον τοκετό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιγότερο "επικίνδυνο" σεξ της πρώιμης πανδημίας εξακολουθεί να είναι εμφανές ένα χρόνο μετά το πρώτο κλείδωμα στη Βρετανία

"Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των συμπεριφορών πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στην παροχή δωρεάν ή χαμηλού κόστους προφυλακτικών, στην κάλυψη των καθυστερήσεων στην παροχή υπηρεσιών, στη συμβουλευτική για σεξουαλικές δυσκολίες και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων που έχασαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Χοληστερόλη υπογονιμότητα: Επιστήμονες ανέτρεψαν την υπογονιμότητα μειώνοντας τη χοληστερόλη με μια βακτηριακή πρωτεΐνη, συνδέοντας την υψηλή χοληστερόλη με τη γυναικεία υπογονιμότητα.

Παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της σεξουαλικής σας ευεξίας

Sex wellness: Έχει να κάνει με το επίπεδο των σεξουαλικών σας σχέσεων, το πώς νιώθετε και σκέφτεστε για το σώμα σας και τη σεξουαλικότητά σας, και τους κοινωνικούς περιορισμούς που σας εμποδίζουν να κάνετε το είδος της σεξουαλικής ζωής που επιθυμείτε. 

Πόσο σημαντική είναι η σεξουαλική θεραπεία;

Σεξ: Η σεξουαλική θεραπεία παρέχεται από ψυχολόγους, εξουσιοδοτημένους θεραπευτές ή κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουν άνδρες και γυναίκες με διάφορες ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Τα μεγαλύτερα ταμπού στο σεξ για τους νέους

Sex facts: Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που εμφανίζεται συχνά γύρω από τη σεξουαλική υγεία είναι να μην έχουν λόγια για σεξουαλικές πράξεις ή μέρη του σώματος που αισθάνονται άνετα να χρησιμοποιούν.