ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άγχος: Πώς εξετάζεται η κρίση άγχους στους ενήλικες άνω των 65;

Άγχος: Πώς εξετάζεται η κρίση άγχους στους ενήλικες άνω των 65;

Άγχος: Σε κάτι που ισοδυναμεί με δημόσια αναγνώριση ότι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ομάδα ειδικών με επιρροή συνιστά για πρώτη φορά να υποβάλλονται σε έλεγχο για την πάθηση όλοι οι Αμερικανοί ενήλικες κάτω των 65 ετών.

Σε κάτι που ισοδυναμεί με δημόσια αναγνώριση ότι οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ομάδα ειδικών με επιρροή συνιστά για πρώτη φορά να υποβάλλονται σε έλεγχο για την πάθηση όλοι οι Αμερικανοί ενήλικες κάτω των 65 ετών. «Ο Covid έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Αμερικανών», δήλωσε στην Washington Post, μέλος της επιτροπής Lori Pbert, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. «Αυτό είναι ένα θέμα προτεραιότητας για τη σημασία του για τη δημόσια υγεία, αλλά σαφώς υπάρχει αυξημένη εστίαση στην ψυχική υγεία σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια». Μια παρόμοια σύσταση εκδόθηκε για άτομα ηλικίας 8 έως 18 ετών τον Απρίλιο από την ίδια ομάδα, την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Συμπτώματα άγχους

Η ομάδα εργασίας δεν συνέστησε προσυμπτωματικό έλεγχο για ηλικιωμένους ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα του άγχους και τα συμπτώματα της γήρανσης μπορεί συχνά να αλληλεπικαλύπτονται, οπότε ήταν λιγότερο σαφές εάν χρειαζόταν θεραπεία για το άγχος σε αυτές τις ηλικίες. Αν και η σύσταση έρχεται σε μια εποχή που η ανάγκη είναι μεγάλη – το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) – θα ήταν επίσης δύσκολο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων εκείνων που μπορεί να είναι διαγνωστεί με άγχος. Οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για περισσότερους ελέγχους χωρίς επίσης να διαθέσουν περισσότερη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση αυτών που θα χρειαστούν φροντίδα.

«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι εξαιρετικός, αλλά με μια τρομερή έλλειψη στο εργατικό δυναμικό, είναι περίπλοκο, εκτός κι αν υπάρχουν σχέδια για αυξημένη χρηματοδότηση των κλινικών γιατρών», ο Eugene Beresin, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και εκτελεστικός διευθυντής του Clay Center for Young Healthy Minds. είπε στην Post. Ακόμη και μόνο η διαδικασία του προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να είναι μια πρόκληση: Οι επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας πρέπει ήδη να διασφαλίζουν ότι οι προληπτικοί έλεγχοι είναι επίκαιροι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του μαστού, καθώς και για επισιτιστική ανασφάλεια, ενδοοικογενειακή βία, χρήση αλκοόλ και καπνού και χρόνια προβλήματα υγείας. Η ίδια η ομάδα εργασίας σημείωσε ότι λιγότερα από «τα μισά άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια θα λάβουν φροντίδα ψυχικής υγείας».

Παρά τις παγκόσμιες αυξήσεις στις διαγνώσεις άγχους και κατάθλιψης το 2021, «η κατάσταση είχε βελτιωθεί κάπως, αλλά σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανίκανοι να λάβουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται τόσο για προϋπάρχουσες όσο και για πρόσφατα αναπτυγμένες παθήσεις ψυχικής υγείας», δήλωσε ο ΠΟΥ. έτος. Το άγχος μπορεί να εκφραστεί με διάφορες μορφές, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και η διαταραχή πανικού. Επηρεάζει 40 εκατομμύρια ενήλικες των ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αισθήματα ανησυχίας και τρόμου, καθώς και σωματικά συμπτώματα όπως η καρδιά που τρέχει και οι παλάμες που ιδρώνουν. Επίσης, υποβάλλεται σε θεραπεία, με τον μέσο χρόνο έναρξης της θεραπείας να είναι κατά μέσο όρο περίπου 23 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρεται στην ομάδα εργασίας. Η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, φάρμακα και τεχνικές χαλάρωσης, επίγνωσης και απευαισθητοποίησης. «Μετά το 2020, είναι ο σπάνιος ασθενής που δεν έχει άγχος», είπε στην Post ο Mahmooda Qureshi, παθολόγος εσωτερικής ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Η ειδική ομάδα είχε συστήσει προηγουμένως έλεγχο για κατάθλιψη. Είπε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κρίση τους στον έλεγχο για άγχος σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η ομάδα σταμάτησε να συμβουλεύει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον κίνδυνο αυτοκτονίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το εάν ο έλεγχος ατόμων χωρίς σημεία ή συμπτώματα θα βοηθήσει τελικά στην πρόληψη της αυτοκτονίας». Το πάνελ ανέφερε επίσης «ρατσισμό και διαρθρωτικές πολιτικές» που επηρεάζουν δυσανάλογα τους έγχρωμους. Η εσφαλμένη διάγνωση παθήσεων ψυχικής υγείας είναι πιο συχνή σε μαύρους και ισπανόφωνους ασθενείς, σημείωσε, ενώ οι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

“Ελπίζουμε ότι αυτό το σύνολο συστάσεων μπορεί να ευαισθητοποιήσει την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερης πρόσβασης στην περίθαλψη ψυχικής υγείας σε ολόκληρη τη χώρα”, είπε ο Pbert, καθώς και να τονίσει “κενά στα στοιχεία, ώστε οι χρηματοδότες να μπορούν να υποστηρίξουν την κρίσιμης σημασίας έρευνα σε αυτές περιοχές». Η ομάδα εργασίας είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που διορίζονται από τον Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας. Το κοινό μπορεί να σχολιάσει την προτεινόμενη σύσταση έως τις 17 Οκτωβρίου πριν από την τελική έγκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν να κοιμηθούν τα βρέφη χωρίς να κλαίνε;

Μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας

Πόσο σημαντική είναι η καλή ψυχική υγεία του leader στη δουλειά;

Ποια είναι τα τέσσερα είδη διαλογισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

Περισσότεροι από 2000 Οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις  6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

Τα πιο σημαντικά προβλήματα των ματιών είναι η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης, η αμετρωπία, το τράχωμα, η oγκοκερκίαση ή τύφλωση των ποταμών (παρασιτική λοίμωξη), το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στην Αϊτή επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χολέρα, καθώς ο αποκλεισμός συμμοριών προκαλεί έλλειψη πόσιμου νερού

Τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 ζήτησαν συγγνώμη για το ξέσπασμα της επιδημίας, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέδωσε έκθεση το 2011, η οποία δεν προσδιόριζε οριστικά τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η χολέρα στην Αϊτή.

Μείωση ροχαλητού του ύπνου κατά 40%

Ύπνος Ροχαλητό: Τα αποτελέσματα πολυκαταγραφικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μελέτης Διαταραχών του Ύπνου της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη Media Strom, παρουσιάστηκαν στο 12ο Συνέδριο Υπνολογίας, που διεξήχθη μεταξύ 26 & 28 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.