ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Η χρήση κάνναβης από τις έγκυες συνδέεται με άγχος και νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά

Εγκυμοσύνη: Η χρήση κάνναβης από τις έγκυες συνδέεται με άγχος και νευροαναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά

Εγκυμοσύνη: Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας, υπερκινητικότητας και στρες. 

Υπάρχει μια καθιερωμένη σχέση μεταξύ της μητρικής χρήσης κάνναβης και των νευροαναπτυξιακών ζητημάτων, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), στα παιδιά. Ωστόσο, πολλά σχετικά με την χρήση κάνναβης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, παραμένουν ακόμη άγνωστα και οι γιατροί συνεχίζουν να συμβουλεύουν την αποφυγή της χρήσης της κατά τις περιόδους κύησης, λόγω των πιθανών βλαβών για το έμβρυο.

Σύμφωνα, τώρα, με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους, στρες και υπερκινητικότητας στα νεογνά. Ειδικότερα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έλαβαν δείγμα πλακούντα εγκύων γυναικών και βρήκαν αλλαγές στα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά είχαν μεγαλύτερο άγχος αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν χρήση κάνναβης, ενώ ήταν έγκυες είχαν μεγαλύτερο άγχος

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την έκφραση των γονιδίων του πλακούντα και τις συμπεριφορές της πρώιμης παιδικής ηλικίας σε 322 ζεύγη μητέρας-παιδιού. Όταν τα παιδιά ήταν 6 ετών, οι ερευνητές μέτρησαν την καρδιακή λειτουργία τους μέσω ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και τα επίπεδα ορμονών μέσω δειγμάτων μαλλιών. Η συμπεριφορική και συναισθηματική λειτουργία των παιδιών αξιολογήθηκε επίσης μέσω ερευνών. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, επιθετικότητας, υπερκινητικότητας και στρες. Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης ανωμαλίες στον καρδιακό τους ρυθμό, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες. Επιπλεόν, η δειγματοληψία του πλακούντα αποκάλυψε ότι η χρήση κάνναβης από τη μητέρα συνδέθηκε με ανωμαλίες σε γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά τους είχαν μεγαλύτερο άγχος, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών έχουν διπλό κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο που σχετίζεται με την COVID ακόμη και μετά τον εμβολιασμό

Εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια, λέει μελέτη.

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.